Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować?

Tatry mają swoje oscypki, baraninę i kwaśnicę. Tradycyjna kuchnia góralska to również moskole, drożdżowe bombolki, czy ziemniaczane hałuski. A co dobrego do zaoferowania mają Bieszczady? W związku z tym, że jest to region górski chętnie odwiedzany przez turystów o każdej porze roku, dobrze jest poznać listę specjałów, których można skosztować w popularnych restauracjach lub obiektach noclegowych, które oferuję noclegi z wyżywieniem.

Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować? Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Bieszczady to nie tylko dziki, piękny i chętnie odwiedzany region, ale również bogata historia i wyjątkowe dziedzictwo kulturowe. To również prawdziwy raj dla smakoszy, co w szczególności powinno zainteresować te osoby, które lubią dobrze zjeść. Decydując się na pobyt w tym regionie, każdy może spróbować wyjątkowych, regionalnych potraw i specjałów, które są prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Kuchnia bieszczadzka bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych, lokalnych składnikach, takich jak mięso, ryby, warzywa, owoce i grzyby, co sprawia, że potrawy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne aromatów. Decydując się na kulinarną podróż po Bieszczadach, należy mieć świadomość, że każdy będzie mógł delektować się wyśmienitymi smakami, ale również odkryć unikalną kulturę i tradycję kulinarną tego regionu.

Kuchnia bieszczadzka - w czym tkwi jej wyjątkowość?

Jeżeli mają to być te najlepsze bieszczadzkie dania, to warto odwiedzić te kultowe i dobrze znane restauracje, które serwują dania regionalne. Nie jest to jedyna możliwość, bo coraz więcej obiektów noclegowych oferuje możliwość skorzystania z wyżywienia, które daje możliwość skosztowania tych lokalnych potraw. Decydując się na noclegi z wyżywieniem w Polańczyku, można skosztować ryb złowionych w Jeziorze Solińskim. Na tym menu się nie kończy, bo można tu skosztować czegoś więcej niż tylko ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki przepis na pyszne placki z kurczakiem i cukinią

Podróżując po Bieszczadach, można natrafić na wiele klimatycznych miejscowości, które mają ścisły związek z kulturą łemkowską, czy oddziaływaniem innych zagranicznych kultur. Kuchnia bieszczadzka to zdecydowanie jedna z wyjątkowych i smacznych kuchni regionalnych w Polsce. Używa się w niej niemal samych naturalnych składników, które pochodzą z czystych, górskich terenów. Nie ma tu wielkich, przemysłowych hodowli zwierząt czy intensywnych upraw, dzięki czemu potrawy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne aromatów.

Głównym składnikiem kuchni bieszczadzkiej jest mięso, zwłaszcza jagnięcina, która stanowi prawdziwy rarytas w regionie. Warto wspomnieć również o dziczyźnie, takiej jak sarnina czy dziki, która również jest bardzo popularna. W miejscowościach nad Soliną, dużą popularnością cieszą się ryby.

W kuchni bieszczadzkiej przygotowuje się również wiele dań opartych na warzywach i owocach, takich jak ziemniaki, kapusta, buraki czy jagody. Często wykorzystywane są też grzyby, które w Bieszczadach rosną w ogromnych ilościach. Wiele potraw przyprawia się aromatycznymi ziołami, takimi jak oregano, tymianek, majeranek czy czosnek niedźwiedzi, który rośnie w Bieszczadach w naprawdę dużej ilości.

W kuchni bieszczadzkiej można odnaleźć również wyjątkowe desery, takie jak ciasta z owocami, naleśniki z miodem czy placki z jagodami. Pyszne i pożywne jedzenie to z pewnością jedna z największych atrakcji, jakie czekają na turystów w Bieszczadach. 

Bieszczadzkie specjały warte grzechu - co warto tu spróbować?

Jak na tak wyjątkowy, pod względem turystycznym i kulinarnym, region, Bieszczady mogą pochwalić się wieloma lokalnymi specjałami, których warto spróbować podczas swojego wymarzonego urlopu w Bieszczadach.

Podczas wizyty w popularnych restauracjach, można natknąć się na następujące potrawy w menu:

  • hreczanyki - kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej i sporej ilości czosnku;
  • placki po bieszczadzku - tradycyjny placek ziemniaczany, ale podawany z wieprzowym lub baranim gulaszem;
  • fuczki - to mieszanka ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, którą smaży się podobnie, jak placki ziemniaczane;
  • pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą - tego specjału można skosztować tylko w tym regionie;
  • wareniki i pielmieni - dania regionalne, pochodzące z Ukrainy; pielmieni wypełnione są luźnym i smacznym nadzieniem mięsnym, a z kolei wareniki nafaszerowane są ziemniakami i grzybami.  
Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę