Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować?

Tatry mają swoje oscypki, baraninę i kwaśnicę. Tradycyjna kuchnia góralska to również moskole, drożdżowe bombolki, czy ziemniaczane hałuski. A co dobrego do zaoferowania mają Bieszczady? W związku z tym, że jest to region górski chętnie odwiedzany przez turystów o każdej porze roku, dobrze jest poznać listę specjałów, których można skosztować w popularnych restauracjach lub obiektach noclegowych, które oferuję noclegi z wyżywieniem.

Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować? Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Bieszczady to nie tylko dziki, piękny i chętnie odwiedzany region, ale również bogata historia i wyjątkowe dziedzictwo kulturowe. To również prawdziwy raj dla smakoszy, co w szczególności powinno zainteresować te osoby, które lubią dobrze zjeść. Decydując się na pobyt w tym regionie, każdy może spróbować wyjątkowych, regionalnych potraw i specjałów, które są prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Kuchnia bieszczadzka bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych, lokalnych składnikach, takich jak mięso, ryby, warzywa, owoce i grzyby, co sprawia, że potrawy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne aromatów. Decydując się na kulinarną podróż po Bieszczadach, należy mieć świadomość, że każdy będzie mógł delektować się wyśmienitymi smakami, ale również odkryć unikalną kulturę i tradycję kulinarną tego regionu.

Kuchnia bieszczadzka - w czym tkwi jej wyjątkowość?

Jeżeli mają to być te najlepsze bieszczadzkie dania, to warto odwiedzić te kultowe i dobrze znane restauracje, które serwują dania regionalne. Nie jest to jedyna możliwość, bo coraz więcej obiektów noclegowych oferuje możliwość skorzystania z wyżywienia, które daje możliwość skosztowania tych lokalnych potraw. Decydując się na noclegi z wyżywieniem w Polańczyku, można skosztować ryb złowionych w Jeziorze Solińskim. Na tym menu się nie kończy, bo można tu skosztować czegoś więcej niż tylko ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki przepis na pyszne placki z kurczakiem i cukinią

Podróżując po Bieszczadach, można natrafić na wiele klimatycznych miejscowości, które mają ścisły związek z kulturą łemkowską, czy oddziaływaniem innych zagranicznych kultur. Kuchnia bieszczadzka to zdecydowanie jedna z wyjątkowych i smacznych kuchni regionalnych w Polsce. Używa się w niej niemal samych naturalnych składników, które pochodzą z czystych, górskich terenów. Nie ma tu wielkich, przemysłowych hodowli zwierząt czy intensywnych upraw, dzięki czemu potrawy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne aromatów.

Głównym składnikiem kuchni bieszczadzkiej jest mięso, zwłaszcza jagnięcina, która stanowi prawdziwy rarytas w regionie. Warto wspomnieć również o dziczyźnie, takiej jak sarnina czy dziki, która również jest bardzo popularna. W miejscowościach nad Soliną, dużą popularnością cieszą się ryby.

W kuchni bieszczadzkiej przygotowuje się również wiele dań opartych na warzywach i owocach, takich jak ziemniaki, kapusta, buraki czy jagody. Często wykorzystywane są też grzyby, które w Bieszczadach rosną w ogromnych ilościach. Wiele potraw przyprawia się aromatycznymi ziołami, takimi jak oregano, tymianek, majeranek czy czosnek niedźwiedzi, który rośnie w Bieszczadach w naprawdę dużej ilości.

W kuchni bieszczadzkiej można odnaleźć również wyjątkowe desery, takie jak ciasta z owocami, naleśniki z miodem czy placki z jagodami. Pyszne i pożywne jedzenie to z pewnością jedna z największych atrakcji, jakie czekają na turystów w Bieszczadach. 

Bieszczadzkie specjały warte grzechu - co warto tu spróbować?

Jak na tak wyjątkowy, pod względem turystycznym i kulinarnym, region, Bieszczady mogą pochwalić się wieloma lokalnymi specjałami, których warto spróbować podczas swojego wymarzonego urlopu w Bieszczadach.

Podczas wizyty w popularnych restauracjach, można natknąć się na następujące potrawy w menu:

  • hreczanyki - kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej i sporej ilości czosnku;
  • placki po bieszczadzku - tradycyjny placek ziemniaczany, ale podawany z wieprzowym lub baranim gulaszem;
  • fuczki - to mieszanka ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, którą smaży się podobnie, jak placki ziemniaczane;
  • pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą - tego specjału można skosztować tylko w tym regionie;
  • wareniki i pielmieni - dania regionalne, pochodzące z Ukrainy; pielmieni wypełnione są luźnym i smacznym nadzieniem mięsnym, a z kolei wareniki nafaszerowane są ziemniakami i grzybami.  
Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty