Trwa ładowanie...

Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować?

Tatry mają swoje oscypki, baraninę i kwaśnicę. Tradycyjna kuchnia góralska to również moskole, drożdżowe bombolki, czy ziemniaczane hałuski. A co dobrego do zaoferowania mają Bieszczady? W związku z tym, że jest to region górski chętnie odwiedzany przez turystów o każdej porze roku, dobrze jest poznać listę specjałów, których można skosztować w popularnych restauracjach lub obiektach noclegowych, które oferuję noclegi z wyżywieniem.

Materiał sponsorowany przezNocowanie.pl
Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować? Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować? Źródło: Adobe Stock
dh1wj8n
dh1wj8n

Bieszczady to nie tylko dziki, piękny i chętnie odwiedzany region, ale również bogata historia i wyjątkowe dziedzictwo kulturowe. To również prawdziwy raj dla smakoszy, co w szczególności powinno zainteresować te osoby, które lubią dobrze zjeść. Decydując się na pobyt w tym regionie, każdy może spróbować wyjątkowych, regionalnych potraw i specjałów, które są prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Kuchnia bieszczadzka bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych, lokalnych składnikach, takich jak mięso, ryby, warzywa, owoce i grzyby, co sprawia, że potrawy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne aromatów. Decydując się na kulinarną podróż po Bieszczadach, należy mieć świadomość, że każdy będzie mógł delektować się wyśmienitymi smakami, ale również odkryć unikalną kulturę i tradycję kulinarną tego regionu.

Kuchnia bieszczadzka - w czym tkwi jej wyjątkowość? 

Jeżeli mają to być te najlepsze bieszczadzkie dania, to warto odwiedzić te kultowe i dobrze znane restauracje, które serwują dania regionalne. Nie jest to jedyna możliwość, bo coraz więcej obiektów noclegowych oferuje możliwość skorzystania z wyżywienia, które daje możliwość skosztowania tych lokalnych potraw. Decydując się na noclegi z wyżywieniem w Polańczyku, można skosztować ryb złowionych w Jeziorze Solińskim. Na tym menu się nie kończy, bo można tu skosztować czegoś więcej niż tylko ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki przepis na pyszne placki z kurczakiem i cukinią

Podróżując po Bieszczadach, można natrafić na wiele klimatycznych miejscowości, które mają ścisły związek z kulturą łemkowską, czy oddziaływaniem innych zagranicznych kultur. Kuchnia bieszczadzka to zdecydowanie jedna z wyjątkowych i smacznych kuchni regionalnych w Polsce. Używa się w niej niemal samych naturalnych składników, które pochodzą z czystych, górskich terenów. Nie ma tu wielkich, przemysłowych hodowli zwierząt czy intensywnych upraw, dzięki czemu potrawy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne aromatów.

dh1wj8n

Głównym składnikiem kuchni bieszczadzkiej jest mięso, zwłaszcza jagnięcina, która stanowi prawdziwy rarytas w regionie. Warto wspomnieć również o dziczyźnie, takiej jak sarnina czy dziki, która również jest bardzo popularna. W miejscowościach nad Soliną, dużą popularnością cieszą się ryby.

W kuchni bieszczadzkiej przygotowuje się również wiele dań opartych na warzywach i owocach, takich jak ziemniaki, kapusta, buraki czy jagody. Często wykorzystywane są też grzyby, które w Bieszczadach rosną w ogromnych ilościach. Wiele potraw przyprawia się aromatycznymi ziołami, takimi jak oregano, tymianek, majeranek czy czosnek niedźwiedzi, który rośnie w Bieszczadach w naprawdę dużej ilości.

W kuchni bieszczadzkiej można odnaleźć również wyjątkowe desery, takie jak ciasta z owocami, naleśniki z miodem czy placki z jagodami. Pyszne i pożywne jedzenie to z pewnością jedna z największych atrakcji, jakie czekają na turystów w Bieszczadach. 

Bieszczadzkie specjały warte grzechu - co warto tu spróbować? 

Jak na tak wyjątkowy, pod względem turystycznym i kulinarnym, region, Bieszczady mogą pochwalić się wieloma lokalnymi specjałami, których warto spróbować podczas swojego wymarzonego urlopu w Bieszczadach.

dh1wj8n

Podczas wizyty w popularnych restauracjach, można natknąć się na następujące potrawy w menu:

  • hreczanyki - kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej i sporej ilości czosnku;
  • placki po bieszczadzku - tradycyjny placek ziemniaczany, ale podawany z wieprzowym lub baranim gulaszem;
  • fuczki - to mieszanka ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, którą smaży się podobnie, jak placki ziemniaczane;
  • pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą - tego specjału można skosztować tylko w tym regionie;
  • wareniki i pielmieni - dania regionalne, pochodzące z Ukrainy; pielmieni wypełnione są luźnym i smacznym nadzieniem mięsnym, a z kolei wareniki nafaszerowane są ziemniakami i grzybami.  
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl
dh1wj8n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh1wj8n
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj