Kulinarna podróż po Bieszczadach. Jakie dania i specjały warto tu spróbować?
Tatry mają swoje oscypki, baraninę i kwaśnicę. Tradycyjna kuchnia góralska to również moskole, drożdżowe bombolki, czy ziemniaczane hałuski. A co dobrego do zaoferowania mają Bieszczady? W związku z tym, że jest to region górski chętnie odwiedzany przez turystów o każdej porze roku, dobrze jest poznać listę specjałów, których można skosztować w popularnych restauracjach lub obiektach noclegowych, które oferuję noclegi z wyżywieniem.
Bieszczady to nie tylko dziki, piękny i chętnie odwiedzany region, ale również bogata historia i wyjątkowe dziedzictwo kulturowe. To również prawdziwy raj dla smakoszy, co w szczególności powinno zainteresować te osoby, które lubią dobrze zjeść. Decydując się na pobyt w tym regionie, każdy może spróbować wyjątkowych, regionalnych potraw i specjałów, które są prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Kuchnia bieszczadzka bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych, lokalnych składnikach, takich jak mięso, ryby, warzywa, owoce i grzyby, co sprawia, że potrawy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne aromatów. Decydując się na kulinarną podróż po Bieszczadach, należy mieć świadomość, że każdy będzie mógł delektować się wyśmienitymi smakami, ale również odkryć unikalną kulturę i tradycję kulinarną tego regionu.
Kuchnia bieszczadzka - w czym tkwi jej wyjątkowość?
Jeżeli mają to być te najlepsze bieszczadzkie dania, to warto odwiedzić te kultowe i dobrze znane restauracje, które serwują dania regionalne. Nie jest to jedyna możliwość, bo coraz więcej obiektów noclegowych oferuje możliwość skorzystania z wyżywienia, które daje możliwość skosztowania tych lokalnych potraw. Decydując się na noclegi z wyżywieniem w Polańczyku, można skosztować ryb złowionych w Jeziorze Solińskim. Na tym menu się nie kończy, bo można tu skosztować czegoś więcej niż tylko ryby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki przepis na pyszne placki z kurczakiem i cukinią
Podróżując po Bieszczadach, można natrafić na wiele klimatycznych miejscowości, które mają ścisły związek z kulturą łemkowską, czy oddziaływaniem innych zagranicznych kultur. Kuchnia bieszczadzka to zdecydowanie jedna z wyjątkowych i smacznych kuchni regionalnych w Polsce. Używa się w niej niemal samych naturalnych składników, które pochodzą z czystych, górskich terenów. Nie ma tu wielkich, przemysłowych hodowli zwierząt czy intensywnych upraw, dzięki czemu potrawy są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pełne aromatów.
Głównym składnikiem kuchni bieszczadzkiej jest mięso, zwłaszcza jagnięcina, która stanowi prawdziwy rarytas w regionie. Warto wspomnieć również o dziczyźnie, takiej jak sarnina czy dziki, która również jest bardzo popularna. W miejscowościach nad Soliną, dużą popularnością cieszą się ryby.
W kuchni bieszczadzkiej przygotowuje się również wiele dań opartych na warzywach i owocach, takich jak ziemniaki, kapusta, buraki czy jagody. Często wykorzystywane są też grzyby, które w Bieszczadach rosną w ogromnych ilościach. Wiele potraw przyprawia się aromatycznymi ziołami, takimi jak oregano, tymianek, majeranek czy czosnek niedźwiedzi, który rośnie w Bieszczadach w naprawdę dużej ilości.
W kuchni bieszczadzkiej można odnaleźć również wyjątkowe desery, takie jak ciasta z owocami, naleśniki z miodem czy placki z jagodami. Pyszne i pożywne jedzenie to z pewnością jedna z największych atrakcji, jakie czekają na turystów w Bieszczadach.
Bieszczadzkie specjały warte grzechu - co warto tu spróbować?
Jak na tak wyjątkowy, pod względem turystycznym i kulinarnym, region, Bieszczady mogą pochwalić się wieloma lokalnymi specjałami, których warto spróbować podczas swojego wymarzonego urlopu w Bieszczadach.
Podczas wizyty w popularnych restauracjach, można natknąć się na następujące potrawy w menu:
- hreczanyki - kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej i sporej ilości czosnku;
- placki po bieszczadzku - tradycyjny placek ziemniaczany, ale podawany z wieprzowym lub baranim gulaszem;
- fuczki - to mieszanka ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej, którą smaży się podobnie, jak placki ziemniaczane;
- pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą - tego specjału można skosztować tylko w tym regionie;
- wareniki i pielmieni - dania regionalne, pochodzące z Ukrainy; pielmieni wypełnione są luźnym i smacznym nadzieniem mięsnym, a z kolei wareniki nafaszerowane są ziemniakami i grzybami.