Kulebiak z łososiem i suszonymi śliwkami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 kg łososia (filety)
- 1 duża cebula
- 7 suszonych śliwek
- 2 łyżki masła
- 1 jajko + 1 białko do posmarowania ciasta
- 1 liść laurowy
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Łososia zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (nie licząc rozmarynu) i gotujemy do miękkości na mały ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy ugotowanego, odcedzonego łososia, chwilę smażymy. Śliwki kroimy w paseczki.
Łososia przekładamy do miski i przy pomocy robota kuchennego rozdrabniamy. Dodajemy posiekane śliwki, rozmaryn i jajko. Mieszamy masę. Ciasto francuskie układamy w dużej keksówce, pozostawiając szerokie „zakładki” na bokach. Na cieście układamy masę łososiową, zakładamy brzegi ciasta, smarujemy je białkiem i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland
Podziel się opinią
Komentarze