Kulebiak z łososiem i suszonymi śliwkami

Obraz

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 kg łososia (filety)
  • 1 duża cebula
  • 7 suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko + 1 białko do posmarowania ciasta
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Łososia zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (nie licząc rozmarynu) i gotujemy do miękkości na mały ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy ugotowanego, odcedzonego łososia, chwilę smażymy. Śliwki kroimy w paseczki.

Przepis

Łososia przekładamy do miski i przy pomocy robota kuchennego rozdrabniamy. Dodajemy posiekane śliwki, rozmaryn i jajko. Mieszamy masę. Ciasto francuskie układamy w dużej keksówce, pozostawiając szerokie „zakładki” na bokach. Na cieście układamy masę łososiową, zakładamy brzegi ciasta, smarujemy je białkiem i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przepis

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się