Trwa ładowanie...
d3bwgml
26-11-2014 02:07

Kulebiak z łososiem i suszonymi śliwkami

Przepis
4.4
(5 głosów)
Oceń:
d3bwgml
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 kg łososia (filety)
  • 1 duża cebula
  • 7 suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko + 1 białko do posmarowania ciasta
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Łososia zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (nie licząc rozmarynu) i gotujemy do miękkości na mały ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy ugotowanego, odcedzonego łososia, chwilę smażymy. Śliwki kroimy w paseczki.

Łososia przekładamy do miski i przy pomocy robota kuchennego rozdrabniamy. Dodajemy posiekane śliwki, rozmaryn i jajko. Mieszamy masę. Ciasto francuskie układamy w dużej keksówce, pozostawiając szerokie „zakładki” na bokach. Na cieście układamy masę łososiową, zakładamy brzegi ciasta, smarujemy je białkiem i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bwgml
d3bwgml
d3bwgml
Więcej tematów
d3bwgml