Kuchnia zielonej wyspy. Czym jest i co o niej wiemy?

Kuchnia zielonej wyspy to nic innego jak po prostu kuchnia irlandzka. Bardzo często sięgamy po tradycyjne receptury przepisów z Włoch czy też z Francji, zapominając o tej wyspiarskiej. Błąd! Jest ciekawa, momentami zbliżona nawet do polskiej, a niektóre potrawy warto włączyć do swojemu menu. O czym mowa i na co zwrócić uwagę? Wszystkich czytelników proszę o uwagę.

Kuchnia zielonej wyspy. Czym jest i co o niej wiemy?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz
39

Śniadanie wyspiarskie. Proste w przygotowaniu, sycące i przepyszne

Wielu naszych rodaków wybrało na swoją ojczyznę właśnie Irlandię. Zarówno Polacy jak i Irlandczycy wiedzą, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Typowe, wyspiarskie śniadanie tak naprawdę bardzo przypomina angielskie. W jego skład wchodzą: tosty, jajko sadzone, fasolki w sosie pomidorowym, kiełbaski, boczek, pomidor i pieczarki. Do tego oczywiście white albo black pudding, czyli biała albo tradycyjna kaszanka. Do picia najczęściej podaje się kawę albo herbatę z mlekiem oraz cukrem.

Składniki, jako że jest ich dużo, mogą być dowolnie modyfikowane. Nie oszukujmy się - takie śniadanie nie należy do najlżejszych, ale z całą pewnością zapewnia nam energię na cały dzień. Nie można też zapominać o tym, że o ile Hiszpanie uwielbiają spędzać wiele godzin, delektując się późną kolacją, o tyle mieszkańcy wysp mają w zwyczaju celebrację śniadania.

Warto zwrócić uwagę na Ulster Fry, czyli wariant śniadania, jaki popularny jest w Irlandii Północnej. W tym przypadku puddingi zastępuje się specyficznymi, sodowymi plackami. Pieczone są z mąki pszennej, do której dodaje się wodę sodową oraz maślankę. Często serwuje się też potato cakes, które robione są z gotowanych ziemniaków.

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

Mięso, sery i owoce morza. Z Irlandii nie wyjedziecie głodni!

Irlandia jest krajem rolniczym. Jeśli więc chodzi o kuchnię, to jest ona stosunkowo prosta, ale bardzo smaczna i pożywna. Często stawia się na mięsiwa, wśród których przeważają: wołowina, baranina i wieprzowina. Przyrządzić je można na różne sposoby, a najczęściej - podobnie jak w Polsce – serwowane z ziemniakami. Te są gotowane, pieczone albo po prostu w formie frytek. Jeśli chodzi o chleb, to tutaj również analogia do Polski. Kanapki z rozmaitymi dodatkami to pozycja obowiązkowa w tamtejszym jadłospisie. Najbardziej znany jest biały chleb sodowy oraz razowy. Do tego różnego rodzaju sery i – w zależności od regionu oraz dostępności - owoce morza. Jeśli chodzi o napoje, to na pewno wielu z was zdaje sobie sprawę, że jest to piwo. Najczęściej oryginalny, irlandzki Guiness! Można go znaleźć niemal w każdym sklepie oraz restauracji.

Obraz
© Archiwum prywatne

Mieszkańcy wysp lubią jeść do syta! Możecie być więc pewni, że jeśli odwiedzicie Irlandię i zagłębicie się w jej tajniki kulinarne, to nie wrócicie do domu głodni. Zanim jednak udacie się na wycieczkę, to zachęcam was do samodzielnego przygotowania potrawy prosto z tamtejszej kuchni. Przed wami przepis do przygotowania zapiekanki po irlandzki krok po kroku.

Niezbędne składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 marchewki
  • garść groszku zielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • ½ szklanki Guinnessa
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • ser żółty cheddar

Przygotowanie: pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć