Kuchnia zielonej wyspy. Czym jest i co o niej wiemy?

Kuchnia zielonej wyspy to nic innego jak po prostu kuchnia irlandzka. Bardzo często sięgamy po tradycyjne receptury przepisów z Włoch czy też z Francji, zapominając o tej wyspiarskiej. Błąd! Jest ciekawa, momentami zbliżona nawet do polskiej, a niektóre potrawy warto włączyć do swojemu menu. O czym mowa i na co zwrócić uwagę? Wszystkich czytelników proszę o uwagę.

Kuchnia zielonej wyspy. Czym jest i co o niej wiemy?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Śniadanie wyspiarskie. Proste w przygotowaniu, sycące i przepyszne

Wielu naszych rodaków wybrało na swoją ojczyznę właśnie Irlandię. Zarówno Polacy jak i Irlandczycy wiedzą, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Typowe, wyspiarskie śniadanie tak naprawdę bardzo przypomina angielskie. W jego skład wchodzą: tosty, jajko sadzone, fasolki w sosie pomidorowym, kiełbaski, boczek, pomidor i pieczarki. Do tego oczywiście white albo black pudding, czyli biała albo tradycyjna kaszanka. Do picia najczęściej podaje się kawę albo herbatę z mlekiem oraz cukrem.

Składniki, jako że jest ich dużo, mogą być dowolnie modyfikowane. Nie oszukujmy się - takie śniadanie nie należy do najlżejszych, ale z całą pewnością zapewnia nam energię na cały dzień. Nie można też zapominać o tym, że o ile Hiszpanie uwielbiają spędzać wiele godzin, delektując się późną kolacją, o tyle mieszkańcy wysp mają w zwyczaju celebrację śniadania.

Warto zwrócić uwagę na Ulster Fry, czyli wariant śniadania, jaki popularny jest w Irlandii Północnej. W tym przypadku puddingi zastępuje się specyficznymi, sodowymi plackami. Pieczone są z mąki pszennej, do której dodaje się wodę sodową oraz maślankę. Często serwuje się też potato cakes, które robione są z gotowanych ziemniaków.

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

Mięso, sery i owoce morza. Z Irlandii nie wyjedziecie głodni!

Irlandia jest krajem rolniczym. Jeśli więc chodzi o kuchnię, to jest ona stosunkowo prosta, ale bardzo smaczna i pożywna. Często stawia się na mięsiwa, wśród których przeważają: wołowina, baranina i wieprzowina. Przyrządzić je można na różne sposoby, a najczęściej - podobnie jak w Polsce – serwowane z ziemniakami. Te są gotowane, pieczone albo po prostu w formie frytek. Jeśli chodzi o chleb, to tutaj również analogia do Polski. Kanapki z rozmaitymi dodatkami to pozycja obowiązkowa w tamtejszym jadłospisie. Najbardziej znany jest biały chleb sodowy oraz razowy. Do tego różnego rodzaju sery i – w zależności od regionu oraz dostępności - owoce morza. Jeśli chodzi o napoje, to na pewno wielu z was zdaje sobie sprawę, że jest to piwo. Najczęściej oryginalny, irlandzki Guiness! Można go znaleźć niemal w każdym sklepie oraz restauracji.

fot. Grzegorz Kozakiewicz
© Archiwum prywatne

Mieszkańcy wysp lubią jeść do syta! Możecie być więc pewni, że jeśli odwiedzicie Irlandię i zagłębicie się w jej tajniki kulinarne, to nie wrócicie do domu głodni. Zanim jednak udacie się na wycieczkę, to zachęcam was do samodzielnego przygotowania potrawy prosto z tamtejszej kuchni. Przed wami przepis do przygotowania zapiekanki po irlandzki krok po kroku.

Niezbędne składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 marchewki
  • garść groszku zielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • ½ szklanki Guinnessa
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • ser żółty cheddar

Przygotowanie: pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska