Kuchnia Kujaw. Raj dla miłośników ziemniaków

Położone na granicy Mazowsza i Pomorza Kujawy były bardzo biednym regionem rolniczym. Jak pisał Edward Stachura "Kujawy białe, gdzie ziemia licha, piachy niebywałe"… Determinowało to fakt, że i w kuchni było dość licho, a kucharki z tego regionu musiały wykazywać się sporą fantazją, by stworzyć smakowite, choć ubogie dania.

Na Kujawach popularne były zupy na zakwasie z mąki
Źródło zdjęć: © 123RF

Kuchnia kujawska wykazuje wiele podobieństw z kuchnią wielkopolską i kociewską. W każdym z tych regionów znane są ziemniaczane kluski, zupy i kompoty z suszonych owoców czy drożdżowe ciasta.

Kuchnia Kujaw opierała się na hodowanym w przydomowych zagrodach drobiu, głównie kaczkach i gęsiach, a także, z racji bliskości jezior i rzek, na rybach. Wykorzystywano owoce i warzywa, w szczególności jabłka, śliwki i fasolę. Bardzo często używany był miód, pozyskiwany nawet z dzikich barci leśnych, a także owoce leśne i grzyby.

Najbardziej charakterystyczną dla Kujaw zupą była polewka z serwatką i kaszą. Zupa dość chuda, ale w każdym domu znajdowały się produkty niezbędne do jej przyrządzenia. Popularne były także zupy na zakwasie z mąki, czyli żurki – z warzywami i jajkiem.

Zupy gotowano również z kapusty, zarówno świeżej jak i kiszonej. Jedną z najbardziej "kujawskich" potraw tego typu jest zupa na kwasie z kapusty kiszonej, gotowana z dodatkiem kości lub żeberek wieprzowych, włoszczyzny i cebuli.

Najczęściej na stołach pojawiały się potrawy mączne i ziemniaczane. Kluski rżane z mąki żytniej, miały kształt dość długich wałków, a podawano je polane tłuszczem ze skwarkami. Kartofle gotowane lub parzone w specjalnych parownikach, stawiano z kolei na stół razem z dzbanem maślanki, zsiadłego mleka lub serwatki. Klapacze to charakterystyczne dla Kujaw grube placki z tartych ziemniaków, smażone bez tłuszczu na płycie kuchennej, a dziś na suchej patelni.

W kuchni Kujaw bardzo popularny był groch, z którego przyrządzano placki, jedzono go razem z kapustą lub robiono z niego postne zupy. Grochowiny, czyli resztki łodyg grochu także wykorzystywano – jako swoistego rodzaju "blachę" do pieczenia chleba. Ten podstawowy rodzaj pieczywa wypiekano raz na tydzień w postaci dużych bochnów.
Obok grochu kuchnia kujawska od wieków sięgała też po fasolę. Pojawia się ona m.in. w przepisie na szablok z zacierkami - jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków, gotowanych najpierw, następnie duszonych razem z drobnymi kluseczkami. Gdyby nie groch i fasola, niektóre rodziny mogłyby głodować na przednówku.

Ryby, z racji obecności licznych jezior i rzek, były obecne w kuchni Kujaw od zawsze. Pieczono je, smażono, gotowano i duszono. Nic się nie miało prawa zmarnować. Jednym z najbardziej znanych regionalnych przysmaków rybnych jest szczupak w soli. Na Kujawach znajdują się spore pokłady soli, nie jest więc dziwne, że ten produkt wykorzystywano również w kuchni nie tylko jako dodatek do potraw. Całego szczupaka posypywano zwilżoną solą, zapiekano, a następnie zbijano solną skorupkę. Ryba była dzięki temu delikatna i bardzo wilgotna.

Mięso nie należało na Kujawach do częstych gości na stole. Jedna rzecz jednak musiała być w każdym domu. To smalec z gęsi, przyrządzany z tłuszczu i mięsa gęsiego z dodatkiem cebuli i jabłek. Taki smalec służył jako omasta do wielu dań.

Popularnym napojem codziennym na Kujawach była kawa zbożowa z prażonego jęczmienia i cykorii. Często, zwłaszcza w okresie letnim, pito również orzeźwiający podpiwek wyrabiany z kawy zbożowej, chmielu i drożdży.

A na deser jedzono leguminy, czyli lepkie ciasta przygotowywane z maku, miodu, białka z jajek i czasami bakalii. Legumina miała to do siebie, że nawet po kilkunastu dniach, choć twarda i ciągnąca się, nadal była smaczna.

Dziś kuchnia Kujaw mocno się wzbogaciła. Goszczą w niej nie tylko dania z innych regionów Polski, ale i kuchni międzynarodowej. Wciąż jednak można spotkać miejsca, gdzie serwowane są tradycyjne potrawy regionu, a choć skromne i proste, często zaskakują smakiem i zdecydowanie warte są poznania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥