Kuchnia dla alergików. Jakie produkty wprowadzić do diety
Początek lata to trudny czas dla alergików. Liczba krążących w powietrzu pyłków jest zatrważająca, więc osoby na nie uczulone często boją się nawet wychodzić z domu. Na sezonowe alergie cierpi mnóstwo osób. Łzawienie, kaszel czy katar to najczęstsze objawy uczulenia. O tej porze roku niebezpieczne mogą być jednak nie tylko pyłki, które wdychamy, ale także te, które wchodzą w reakcję z jedzeniem, powodując nasilenie objawów alergii.
Alergia pojawia się, kiedy nasz organizm nieszkodliwe substancje traktuje jako wrogów i zaczyna z nimi walczyć, wywołując rozmaite objawy. Alergia na pyłki roślin to tylko jedna z wielu odmian tej dolegliwości. Niestety, bardzo często występująca i uciążliwa. Bywa, że nie zdajemy sobie sprawy, że stosując nieodpowiednią dietę jeszcze zwiększamy problemy z uczuleniami.
Alergie krzyżowe, bo o takich właśnie mowa, spowodowane są faktem, że znajdujące się w pokarmach składniki potęgują szkodliwe działanie pyłków. Warto zrobić sobie badanie, by ustrzec się przed komplikacjami. I przede wszystkim warto wiedzieć, jakich produktów unikać, gdy pyłki roślinne działają na nas szkodliwie.
Pyłki leszczyny reagują z orzechami
Jeśli mamy kłopot z kwitnącymi krzewami, z których później powstaną orzechy laskowe, unikajmy jakichkolwiek orzechów. Pyłki brzozy z kolei działają o wiele mocniej w połączeniu z selerem, marchwią, a nawet z wiśniami i jabłkami. W przypadku brzozy lista jest dłuższa: szkodzą kiwi, mango, a nawet mak czy pieprz. Z kolei osoby uczulone na pyłki traw powinny unikać pomarańczy, arbuzów i melonów. Pyłek bylicy, odpowiadający za wiele alergii zwiększa swoją szkodliwą moc w połączeniu z selerem i marchewką.
Zobacz też: Wapno na alergię to mit
Oprócz unikania produktów, wchodzących w krzyżowe relacje z pylącymi roślinami, możemy domowymi sposobami łagodzić stany zapalne. Oczywiście, zawsze lepiej zasięgnąć porady lekarza, ale naturalne metody na pewno nie zaszkodzą.
Jakie produkty mogą pomóc
Zacznijmy od najbardziej popularnego sposobu, który wykorzystuje sok z cytryny. Zawiera on substancje, które czyszczą nasz układ limfatyczny, odpowiedzialny między innymi za krążenie i jakość krwi. W dodatku dzięki sokowi cytrynowemu oczyścimy nasze drogi oddechowe z zalegających w nich alergenów. Sok z cytryny powinniśmy dodawać do wody i pić taki napój kilka razy dziennie. Rozcieńczony sok może nam również służyć jako odświeżacz powietrza: rozpylając go usuniemy nadmiar alergenów i oczyścimy powietrze, którym oddychamy.
Drugim, bardzo popularnym i skutecznym produktem ułatwiającym nam walkę z alergią jest ocet jabłkowy. W naturalny sposób rozrzedza on zalegający w układzie oddechowym śluz. Stosowany jest także do leczenia zapalenia zatok, przy przeziębieniach czy infekcjach dróg oddechowych. Ocet z jabłek najlepiej pić mocno rozcieńczony wodą (w proporcji łyżeczka octu na szklankę wody) maksymalnie trzy razy dziennie.
Także olejek eukaliptusowy czy cukierki z dodatkiem tego olejku w naturalny sposób inhalują nasze drogi oddechowe i pomagają pozbyć się drobnoustrojów, wzmagających problemy alergików. W eukaliptusie znajduje się mnóstwo substancji nawilżających drogi oddechowe, co pomaga w walce z kaszlem.
I na koniec bazylia. Ta aromatyczna przyprawa to również zioło lecznicze, pozwalające zapobiegać infekcjom wywoływanym przez znajdujące się w powietrzu alergeny. Bazylia znakomicie stymuluje gruczoły nadnerczy, które są zaangażowane w produkcję ponad 50 różnych hormonów, odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie niemalże wszystkich organów naszego ciała.
Odpowiednio skomponowana dieta może być naszym sprzymierzeńcem w walce z objawami alergii. Warto więc wykorzystać tą wiedzę, by choć trochę ulżyć sobie w tym trudnym okresie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl