Kuchenne sztuczki, które ułatwią ci życie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Zostań mistrzem gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Gotowanie spędza ci sen z powiek? Na samą myśl o czasie spędzonym w kuchni cierpnie ci skóra? Nie musi tak być. Wystarczy poznać kilka tricków, które ułatwiają gotowanie. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne. Zobacz, jak szybko obrać, pokroić lub ugotować warzywa.

Polecamy wideo: Niezawodne sposoby na muszki owocówki

/ 6Obieranie ogórków

Obraz
© 123RF.COM

Mizeria to niezastąpiony dodatek do młodych ziemniaczków i schabowego lub kotletów mielonych. Nie ma jednak nic gorszego niż gorzki ogórek. Aby tego uniknąć, obieranie zaczynaj zawsze od jaśniejszej strony. Dzięki temu nie rozprowadzisz gorzkiego smaku po całym ogórku. Najwięcej goryczy znajduje się bowiem u nasady.

/ 6Trik na cebulę

Obraz
© 123RF.COM

Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast, jeśli nie chcesz, by przekrojona na pół straciła smak, posmaruj ją masłem. Usmażenie cebuli na złoty kolor zajmuje sporo czasu. Skrócisz go niemal o połowę, jeśli dodasz szczyptę sody oczyszczonej. Nie martw się, soda nie wpłynie na smak.

/ 6Aby burak nie stracił koloru

Obraz
© 123RF.COM

Gotowanie buraków trwa długo i prowadzi do wypłukiwania smaku i koloru warzyw. Aby tego uniknąć, zawiń buraki w folię aluminiową.

/ 6Zawsze świeża sałata

Obraz
© Shutterstock.com

Sałata, szczególnie ta o delikatnych liściach np. masłowa bardzo szybko więdnie. By temu zapobiec owiń ją wilgotną bawełnianą ściereczką i włóż do lodówki. Tak przechowywana zachowa świeżość przez dwa, trzy dni. Robisz sałatkę, ale nie chce Ci się odrywać pojedynczych liści od głąba? Jest na to rada. Aby w szybki i skuteczny sposób oddzielić liście sałaty, chwyć ją obiema rękami i uderz dość mocno o blat od strony głąba. Potem złap trzon sałaty, przekręć go i wyciągnij. Proste, prawda?

/ 6Smaczne pieczarki

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki myj pod bieżącą wodą, ponieważ moczone zbyt długo stracą smak. Można je także wyczyścić wilgotną ściereczką. Poza tym, jeśli chcesz by nie ściemniały po obraniu, skrop je sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne