Kuchenne sztuczki, które ułatwią ci życie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Zostań mistrzem gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Gotowanie spędza ci sen z powiek? Na samą myśl o czasie spędzonym w kuchni cierpnie ci skóra? Nie musi tak być. Wystarczy poznać kilka tricków, które ułatwiają gotowanie. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne. Zobacz, jak szybko obrać, pokroić lub ugotować warzywa.

Polecamy wideo: Niezawodne sposoby na muszki owocówki

/ 6Obieranie ogórków

Obraz
© 123RF.COM

Mizeria to niezastąpiony dodatek do młodych ziemniaczków i schabowego lub kotletów mielonych. Nie ma jednak nic gorszego niż gorzki ogórek. Aby tego uniknąć, obieranie zaczynaj zawsze od jaśniejszej strony. Dzięki temu nie rozprowadzisz gorzkiego smaku po całym ogórku. Najwięcej goryczy znajduje się bowiem u nasady.

/ 6Trik na cebulę

Obraz
© 123RF.COM

Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast, jeśli nie chcesz, by przekrojona na pół straciła smak, posmaruj ją masłem. Usmażenie cebuli na złoty kolor zajmuje sporo czasu. Skrócisz go niemal o połowę, jeśli dodasz szczyptę sody oczyszczonej. Nie martw się, soda nie wpłynie na smak.

/ 6Aby burak nie stracił koloru

Obraz
© 123RF.COM

Gotowanie buraków trwa długo i prowadzi do wypłukiwania smaku i koloru warzyw. Aby tego uniknąć, zawiń buraki w folię aluminiową.

/ 6Zawsze świeża sałata

Obraz
© Shutterstock.com

Sałata, szczególnie ta o delikatnych liściach np. masłowa bardzo szybko więdnie. By temu zapobiec owiń ją wilgotną bawełnianą ściereczką i włóż do lodówki. Tak przechowywana zachowa świeżość przez dwa, trzy dni. Robisz sałatkę, ale nie chce Ci się odrywać pojedynczych liści od głąba? Jest na to rada. Aby w szybki i skuteczny sposób oddzielić liście sałaty, chwyć ją obiema rękami i uderz dość mocno o blat od strony głąba. Potem złap trzon sałaty, przekręć go i wyciągnij. Proste, prawda?

/ 6Smaczne pieczarki

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki myj pod bieżącą wodą, ponieważ moczone zbyt długo stracą smak. Można je także wyczyścić wilgotną ściereczką. Poza tym, jeśli chcesz by nie ściemniały po obraniu, skrop je sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem