Zostań mistrzem gotowania
Gotowanie spędza ci sen z powiek? Na samą myśl o czasie spędzonym w kuchni cierpnie ci skóra? Nie musi tak być. Wystarczy poznać kilka tricków, które ułatwiają gotowanie. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne. Zobacz, jak szybko obrać, pokroić lub ugotować warzywa.
Polecamy wideo: Niezawodne sposoby na muszki owocówki
Obieranie ogórków
Mizeria to niezastąpiony dodatek do młodych ziemniaczków i schabowego lub kotletów mielonych. Nie ma jednak nic gorszego niż gorzki ogórek. Aby tego uniknąć, obieranie zaczynaj zawsze od jaśniejszej strony. Dzięki temu nie rozprowadzisz gorzkiego smaku po całym ogórku. Najwięcej goryczy znajduje się bowiem u nasady.
Trik na cebulę
Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast, jeśli nie chcesz, by przekrojona na pół straciła smak, posmaruj ją masłem. Usmażenie cebuli na złoty kolor zajmuje sporo czasu. Skrócisz go niemal o połowę, jeśli dodasz szczyptę sody oczyszczonej. Nie martw się, soda nie wpłynie na smak.
Aby burak nie stracił koloru
Gotowanie buraków trwa długo i prowadzi do wypłukiwania smaku i koloru warzyw. Aby tego uniknąć, zawiń buraki w folię aluminiową.
Zawsze świeża sałata
Sałata, szczególnie ta o delikatnych liściach np. masłowa bardzo szybko więdnie. By temu zapobiec owiń ją wilgotną bawełnianą ściereczką i włóż do lodówki. Tak przechowywana zachowa świeżość przez dwa, trzy dni. Robisz sałatkę, ale nie chce Ci się odrywać pojedynczych liści od głąba? Jest na to rada. Aby w szybki i skuteczny sposób oddzielić liście sałaty, chwyć ją obiema rękami i uderz dość mocno o blat od strony głąba. Potem złap trzon sałaty, przekręć go i wyciągnij. Proste, prawda?
Smaczne pieczarki
Pieczarki myj pod bieżącą wodą, ponieważ moczone zbyt długo stracą smak. Można je także wyczyścić wilgotną ściereczką. Poza tym, jeśli chcesz by nie ściemniały po obraniu, skrop je sokiem z cytryny.