Kryzysowa kuchnia – 5 przepisów na tanie posiłki

Ceny produktów spożywczych ciągle rosną i wygląda na to, że prędko się to nie zmieni. Nie stać nas już na dania, które jeszcze niedawno regularnie gościły na naszych stołach. Dlatego przygotowaliśmy dla was pięć przepisów na tanie posiłki, które przygotujecie z niedrogich, ogólnodostępnych składników. Większość z nich na pewno macie już w domu. Zobaczcie nasze przepisy na kryzysowe dania.

Chleb w jajkuChleb w jajku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chleb w jajku

Składniki:

  • 10 kromek chleba
  • 5 jajek
  • kilka łyżek mleka
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy jajka z mlekiem. Solimy.
  2. Chleb moczymy w jajku i smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z dwóch stron.

Kotlety z mortadeli

Składniki:

  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 4 grube plastry mortadeli
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek
  • olej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy jajko. Dodajemy do niego sól, pieprz i trochę suszonego czosnku.
  2. Plastry mortadeli maczamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce.
  3. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kotlety z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Kluski z sera

Składniki:

  • 500 g białego sera półtłustego
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Ser i jajka blendujemy na jednolitą masę. Kiedy już uzyskamy gładką, płynną konsystencję, dodajemy mąkę i szczyptę soli i mieszamy.
  2. Kluski gotujemy, nakładając łyżką ciasto i zanurzając ją w gotującej się wodzie. Gotujemy około dwie minuty.
  3. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem i cukrem bądź śmietaną.

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/4 kostki masła
  • dwie cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 650 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przesmażamy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  2. Kiedy mąka jest już lekko przesmażona, dodajemy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
  3. Pod koniec dodajemy musztardę, sól i pieprz.
  4. Do sosu wkładamy obrane jajka. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym.

Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 parówki
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia suszona
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek siekamy. Parówki kroimy na plasterki.
  2. Parówki, cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż cebula się zeszli, a parówki podsmażą. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron.
  3. Na patelnię wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy bazylię, trochę cukru, soli i pieprzu do smaku. Dusimy, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zredukuje. Do sosu możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
  4. Gotowy sos mieszamy w garnku z ugotowanym makaronem i podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać startym serem, np. parmezanem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw