Kryzysowa kuchnia – 5 przepisów na tanie posiłki

Ceny produktów spożywczych ciągle rosną i wygląda na to, że prędko się to nie zmieni. Nie stać nas już na dania, które jeszcze niedawno regularnie gościły na naszych stołach. Dlatego przygotowaliśmy dla was pięć przepisów na tanie posiłki, które przygotujecie z niedrogich, ogólnodostępnych składników. Większość z nich na pewno macie już w domu. Zobaczcie nasze przepisy na kryzysowe dania.

Chleb w jajkuChleb w jajku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chleb w jajku

Składniki:

  • 10 kromek chleba
  • 5 jajek
  • kilka łyżek mleka
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy jajka z mlekiem. Solimy.
  2. Chleb moczymy w jajku i smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z dwóch stron.

Kotlety z mortadeli

Składniki:

  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 4 grube plastry mortadeli
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek
  • olej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy jajko. Dodajemy do niego sól, pieprz i trochę suszonego czosnku.
  2. Plastry mortadeli maczamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce.
  3. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kotlety z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Kluski z sera

Składniki:

  • 500 g białego sera półtłustego
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Ser i jajka blendujemy na jednolitą masę. Kiedy już uzyskamy gładką, płynną konsystencję, dodajemy mąkę i szczyptę soli i mieszamy.
  2. Kluski gotujemy, nakładając łyżką ciasto i zanurzając ją w gotującej się wodzie. Gotujemy około dwie minuty.
  3. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem i cukrem bądź śmietaną.

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/4 kostki masła
  • dwie cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 650 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przesmażamy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  2. Kiedy mąka jest już lekko przesmażona, dodajemy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
  3. Pod koniec dodajemy musztardę, sól i pieprz.
  4. Do sosu wkładamy obrane jajka. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym.

Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 parówki
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia suszona
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek siekamy. Parówki kroimy na plasterki.
  2. Parówki, cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż cebula się zeszli, a parówki podsmażą. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron.
  3. Na patelnię wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy bazylię, trochę cukru, soli i pieprzu do smaku. Dusimy, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zredukuje. Do sosu możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
  4. Gotowy sos mieszamy w garnku z ugotowanym makaronem i podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać startym serem, np. parmezanem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości