Kryzysowa kuchnia – 5 przepisów na tanie posiłki

Ceny produktów spożywczych ciągle rosną i wygląda na to, że prędko się to nie zmieni. Nie stać nas już na dania, które jeszcze niedawno regularnie gościły na naszych stołach. Dlatego przygotowaliśmy dla was pięć przepisów na tanie posiłki, które przygotujecie z niedrogich, ogólnodostępnych składników. Większość z nich na pewno macie już w domu. Zobaczcie nasze przepisy na kryzysowe dania.

Chleb w jajkuChleb w jajku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chleb w jajku

Składniki:

  • 10 kromek chleba
  • 5 jajek
  • kilka łyżek mleka
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy jajka z mlekiem. Solimy.
  2. Chleb moczymy w jajku i smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z dwóch stron.

Kotlety z mortadeli

Składniki:

  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 4 grube plastry mortadeli
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek
  • olej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy jajko. Dodajemy do niego sól, pieprz i trochę suszonego czosnku.
  2. Plastry mortadeli maczamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce.
  3. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kotlety z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Kluski z sera

Składniki:

  • 500 g białego sera półtłustego
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Ser i jajka blendujemy na jednolitą masę. Kiedy już uzyskamy gładką, płynną konsystencję, dodajemy mąkę i szczyptę soli i mieszamy.
  2. Kluski gotujemy, nakładając łyżką ciasto i zanurzając ją w gotującej się wodzie. Gotujemy około dwie minuty.
  3. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem i cukrem bądź śmietaną.

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/4 kostki masła
  • dwie cebule,
  • 1 łyżka mąki,
  • 650 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przesmażamy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  2. Kiedy mąka jest już lekko przesmażona, dodajemy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
  3. Pod koniec dodajemy musztardę, sól i pieprz.
  4. Do sosu wkładamy obrane jajka. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym.

Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 parówki
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia suszona
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek siekamy. Parówki kroimy na plasterki.
  2. Parówki, cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż cebula się zeszli, a parówki podsmażą. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron.
  3. Na patelnię wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy bazylię, trochę cukru, soli i pieprzu do smaku. Dusimy, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zredukuje. Do sosu możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
  4. Gotowy sos mieszamy w garnku z ugotowanym makaronem i podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać startym serem, np. parmezanem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności