Kryzysowa kuchnia – 5 przepisów na tanie posiłki
Ceny produktów spożywczych ciągle rosną i wygląda na to, że prędko się to nie zmieni. Nie stać nas już na dania, które jeszcze niedawno regularnie gościły na naszych stołach. Dlatego przygotowaliśmy dla was pięć przepisów na tanie posiłki, które przygotujecie z niedrogich, ogólnodostępnych składników. Większość z nich na pewno macie już w domu. Zobaczcie nasze przepisy na kryzysowe dania.
Chleb w jajku
Składniki:
- 10 kromek chleba
- 5 jajek
- kilka łyżek mleka
- masło
- sól
Sposób przygotowania:
- Rozbijamy jajka z mlekiem. Solimy.
- Chleb moczymy w jajku i smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z dwóch stron.
Kotlety z mortadeli
Składniki:
- bułka tarta
- 1 jajko
- 4 grube plastry mortadeli
- mąka
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- olej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Plince z pomoćką. Specjał prosto z Warmii
Sposób przygotowania:
- Rozbijamy jajko. Dodajemy do niego sól, pieprz i trochę suszonego czosnku.
- Plastry mortadeli maczamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce.
- Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kotlety z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Kluski z sera
Składniki:
- 500 g białego sera półtłustego
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Ser i jajka blendujemy na jednolitą masę. Kiedy już uzyskamy gładką, płynną konsystencję, dodajemy mąkę i szczyptę soli i mieszamy.
- Kluski gotujemy, nakładając łyżką ciasto i zanurzając ją w gotującej się wodzie. Gotujemy około dwie minuty.
- Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem i cukrem bądź śmietaną.
Jajka w sosie musztardowym
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1/4 kostki masła
- dwie cebule,
- 1 łyżka mąki,
- 650 ml mleka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Przesmażamy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Kiedy mąka jest już lekko przesmażona, dodajemy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
- Pod koniec dodajemy musztardę, sól i pieprz.
- Do sosu wkładamy obrane jajka. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym.
Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowym
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 puszka pomidorów
- 4 parówki
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- bazylia suszona
- sól, pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek siekamy. Parówki kroimy na plasterki.
- Parówki, cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż cebula się zeszli, a parówki podsmażą. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron.
- Na patelnię wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy bazylię, trochę cukru, soli i pieprzu do smaku. Dusimy, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zredukuje. Do sosu możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
- Gotowy sos mieszamy w garnku z ugotowanym makaronem i podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać startym serem, np. parmezanem.