Kruche ciasto z agrestem i pianką
Agrest to nieco zapomniany owoc, warto jednak po niego sięgać. Jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również świetnie sprawdzi się jako składnik kompotów, deserów czy ciast. Na letnie popołudnie proponujemy kruche ciasto z agrestem i bezową pianką. Ten smak skusi każdego łasucha. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Ciasto:
- 480 g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 250 g masła o zawartości tłuszczu 82-83 proc.
- 5 żółtek
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500
- ml mleka)
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 700-750 g obranego agrestu (agrest bez ogonków)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać.
- Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
- Tortownicę o średnicy 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną tortownicę, wyrównać i zrobić mały brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 12-15 minut. Warto obserwować ciasto, żeby za bardzo się nie przypiekło. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą.
- Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta.
- Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta i sucha). Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie (proszę szpatułką zebrać pianę w brzegów miski).
- Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta z lodówki pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut. Jak zacznie się za bardzo przypiekać z wierzchu, nakryć je folią aluminiową.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze