Trwa ładowanie...
d1ecquu
d1ecquu

Kremowa zupa z pieczonego czosnku. Rozgrzewa i syci na długo

Przepis

Czosnek jest cenioną na całym świecie przyprawą. Jego intensywny smak i aromat może wzbogacić wiele potraw. Surowy jest ostry i wyrazisty, podsmażony lub upieczony staje się znacznie łagodniejszy i słodki. Zupę czosnkową przygotujesz ze składników, które zawsze masz pod ręką.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
d1ecquu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kremowa zupa z pieczonego czosnku. Rozgrzewa i syci na długosele
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Kremowa zupa z pieczonego czosnku. Rozgrzewa i syci na długosele
Składniki
  • 1 duża główka czosnku,
  • 1 mały seler,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.
Przepis

Czosnku nie obieramy. Wystarczy odciąć górną część główki. Czosnek wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy lekko oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Na klarowanym maśle podsmażamy cebulę, potem dorzucamy pokrojonego selera i ziemniaki. Całość zalewamy bulionem, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Czosnek obieramy z łupinek, dodajemy do zupy. Blendujemy zupę, wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z serowymi grzankami i natką pietruszki.

Zobacz wideo: Zupa z sezonowymi warzywami

Kremowa zupa z pieczonego czosnku. Rozgrzewa i syci na długo
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d1ecquu
d1ecquu
d1ecquu

d1ecquu
d1ecquu
d1ecquu