Kremowa zupa z pieczonego czosnku. Rozgrzewa i syci na długo
Czosnek jest cenioną na całym świecie przyprawą. Jego intensywny smak i aromat może wzbogacić wiele potraw. Surowy jest ostry i wyrazisty, podsmażony lub upieczony staje się znacznie łagodniejszy i słodki. Zupę czosnkową przygotujesz ze składników, które zawsze masz pod ręką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 duża główka czosnku,
- 1 mały seler,
- 4 małe ziemniaki,
- 1 cebula cukrowa,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Czosnku nie obieramy. Wystarczy odciąć górną część główki. Czosnek wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy lekko oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Na klarowanym maśle podsmażamy cebulę, potem dorzucamy pokrojonego selera i ziemniaki. Całość zalewamy bulionem, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Czosnek obieramy z łupinek, dodajemy do zupy. Blendujemy zupę, wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z serowymi grzankami i natką pietruszki.
Zobacz wideo: Zupa z sezonowymi warzywami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze