Trwa ładowanie...
d322i7d

Krem czekoladowy

Pixabay.com
Źródło: Pixabay.com, fot: Pixabay.com

Krem czekoladowy obecny jest w cukiernictwie już od bardzo dawna. Dodajemy go do tortów, ciast i ciasteczek. Jest gładki i rozpływa się w ustach.

Kto z nas nie lubi raz na czas skosztować dobrej czekolady? Jest pyszna, dostarcza naszemu organizmowi magnezu, ale co najważniejsze, poprawia nam humor. Nic więc dziwnego, że cukiernicy postanowili wykorzystać bloki czekolady i zacząć robić z nich kremy. Od jak dawna ten rodzaj kremu jest obecny w cukierniczej tradycji? Trudno podąć dokładną datę, jednak wiemy, że już w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz, znana polska kucharka, pisała o tym, jak przygotować ten rozpływający się w ustach dodatek do wypieków.

Bez względu na to, kto pierwszy wpadł na pomysł zrobienia z czekolady kremu, zdecydowanie można powiedzieć, że pokochaliśmy torty z kremem czekoladowym, babeczki nim wypełnione czy ciasta przekładane czekoladową masą. Przepisy na desery, w których możemy wykorzystywać ten rodzaj kremu jest naprawdę wiele. Co więcej, będą to desery różnorodne, ponieważ klasyczny krem czekoladowy będzie świetnie komponował się z wieloma owocami czy bakaliami.

Krem czekoladowy – przygotowanie
Trudno podać jeden przepis na krem czekoladowy. Niektórzy cukiernicy używają jedynie gorzkiej czekolady najlepszej jakości, inni w domowym zaciszu dodają do swojego kremu czekoladę mleczną. Najważniejsze jest to, by dopasować przepis i proporcje do konkretnego deseru, który będziemy chcieli podać.

Do przyrządzenia najbardziej tradycyjnego kremu czekoladowego będziemy potrzebować jajek, masła, śmietany gęstej 36 proc., szczypty cukru i soli oraz oczywiście czekolady. Niektórzy używają gorzkiej, inni deserowej, są osoby, które mieszają różne rodzaje. Wybór należy do nas, chociaż pamiętajmy o tym, by czekolada była dobrej jakości. W składzie naszego produktu nie powinno być wymienionych innych tłuszczy niż ten kakaowy. Wybierajmy też te czekolady, które mają wysoką zawartość kakao.

Krem czekoladowy – połączenia
Krem czekoladowy świetnie komponuje się ze smakiem owoców. Jeśli połączymy go z malinami lub pomarańczami, uzyskamy bardzo wytrawny smak. Niektórzy uwielbiają też mieszać smaki czekoladowe z tymi orzechowymi. Migdały, orzechy laskowe czy włoskie – wybór należy do nas.

d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj