Krem czekoladowy
Krem czekoladowy obecny jest w cukiernictwie już od bardzo dawna. Dodajemy go do tortów, ciast i ciasteczek. Jest gładki i rozpływa się w ustach.
Kto z nas nie lubi raz na czas skosztować dobrej czekolady? Jest pyszna, dostarcza naszemu organizmowi magnezu, ale co najważniejsze, poprawia nam humor. Nic więc dziwnego, że cukiernicy postanowili wykorzystać bloki czekolady i zacząć robić z nich kremy. Od jak dawna ten rodzaj kremu jest obecny w cukierniczej tradycji? Trudno podąć dokładną datę, jednak wiemy, że już w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz, znana polska kucharka, pisała o tym, jak przygotować ten rozpływający się w ustach dodatek do wypieków.
Bez względu na to, kto pierwszy wpadł na pomysł zrobienia z czekolady kremu, zdecydowanie można powiedzieć, że pokochaliśmy torty z kremem czekoladowym, babeczki nim wypełnione czy ciasta przekładane czekoladową masą. Przepisy na desery, w których możemy wykorzystywać ten rodzaj kremu jest naprawdę wiele. Co więcej, będą to desery różnorodne, ponieważ klasyczny krem czekoladowy będzie świetnie komponował się z wieloma owocami czy bakaliami.
Krem czekoladowy – przygotowanie
Trudno podać jeden przepis na krem czekoladowy. Niektórzy cukiernicy używają jedynie gorzkiej czekolady najlepszej jakości, inni w domowym zaciszu dodają do swojego kremu czekoladę mleczną. Najważniejsze jest to, by dopasować przepis i proporcje do konkretnego deseru, który będziemy chcieli podać.
Do przyrządzenia najbardziej tradycyjnego kremu czekoladowego będziemy potrzebować jajek, masła, śmietany gęstej 36 proc., szczypty cukru i soli oraz oczywiście czekolady. Niektórzy używają gorzkiej, inni deserowej, są osoby, które mieszają różne rodzaje. Wybór należy do nas, chociaż pamiętajmy o tym, by czekolada była dobrej jakości. W składzie naszego produktu nie powinno być wymienionych innych tłuszczy niż ten kakaowy. Wybierajmy też te czekolady, które mają wysoką zawartość kakao.
Krem czekoladowy – połączenia
Krem czekoladowy świetnie komponuje się ze smakiem owoców. Jeśli połączymy go z malinami lub pomarańczami, uzyskamy bardzo wytrawny smak. Niektórzy uwielbiają też mieszać smaki czekoladowe z tymi orzechowymi. Migdały, orzechy laskowe czy włoskie – wybór należy do nas.