Kotlety z dorsza i boczku
Kotlety rybne to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku będą pyszną alternatywą dla klasycznych mielonych. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 350 g świeżego boczku
- 250 g filetów z dorsza
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki smalcu do smażenia
- 2 łyżki masła
Przepis
Dorsza, boczek i bułkę odciśniętą z mleka przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu. Usmażone kotlety układamy w rondlu, dodajemy masło i podgrzewamy przez chwilę pod przykryciem.
Zobacz także: szakszuka - zdrowa konkurencja dla jajecznicy
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl