Kotlety mielone z ryżem. Smakowity patent na obiad
Ile pań domu, tyle przepisów na kotlety mielone. Możemy je przygotować z mięsa wieprzowego, drobiowego czy wołowego. Zamiast bułki tartej z powodzeniem sprawdzi się kasza lub ryż. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 150 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli.
- Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
- Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu z dodatkiem soli i cukru.
- Mięso, cebulę i ryż zemleć.
- Wlać bulion.
- Dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać rozbełtane jajka i wymieszać.
- Formować kule, obtaczać w mące gryczanej i spłaszczać.
- Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na zbyt silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
- I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze