Trwa ładowanie...
d30dukn
d30dukn

Kotlety mielone z ryżem. Smakowity patent na obiad

Przepis

Ile pań domu, tyle przepisów na kotlety mielone. Możemy je przygotować z mięsa wieprzowego, drobiowego czy wołowego. Zamiast bułki tartej z powodzeniem sprawdzi się kasza lub ryż. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

2.0
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Kotlety mielone z ryżem
Królestwo garów
Składniki
  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
  • 100 ml ryżu,
  • 100 ml bulionu,
  • 100 g cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • mąka gryczana,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej).
Przepis
  • Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 150 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli.
  • Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
  • Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.
  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu z dodatkiem soli i cukru.
  • Mięso, cebulę i ryż zemleć.
  • Wlać bulion.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Dodać rozbełtane jajka i wymieszać.
  • Formować kule, obtaczać w mące gryczanej i spłaszczać.
  • Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na zbyt silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
  • I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety mielone z ryżem. Smakowity patent na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
7
Share
d30dukn
d30dukn
d30dukn
d30dukn
Więcej tematów
d30dukn