Kotlety drobiowe z kabanosami, cukinią i serem. Konkurencja dla schabowych

Mamy dla was pomysł na przepyszne kotlety drobiowe z dodatkiem kabanosów, sera i cukinii. - Możecie w zasadzie dodać do nich pieczarki, startą marchewkę, dużą ilość cebuli. Co tylko lubicie lub macie pod ręką - radzi autorka przepisu, która prowadzi bloga "Kulinarna Maniusia".

Kotlety drobiowe z kabanosami, cukinią i serem. Konkurencja dla schabowychKotlety drobiowe z kabanosami, cukinią i serem. Konkurencja dla schabowych
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 100 g kabanosów
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 250 g cukinii
  • 4 czubate łyżki mąki jaglanej
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Przepis

Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski. Kabanosy kroimy na plasterki, cukinię i ser ścieramy na tarce na dużych oczkach - cukinię przekładamy do osobnej miski i dodajemy szczyptę soli, zostawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Do pokrojonego fileta z kurczaka dodajemy kabanosy, ser żółty, odciśniętą cukinię, jajka, szczypiorek, sól, pieprz, paprykę oraz mąkę (jeżeli nie macie mąki jaglanej dajcie pszenną, ryżową lub orkiszową). Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, łyżką nakładamy porcję masy i formujemy kotlety. Smażymy na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówkami, ziemniakami, ryżem czy kaszą. Możemy je także wykorzystać jako dodatek na kanapki.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości