Kotleciki rybne do fishburgerów

W wielu polskich domach to w piątki tradycyjnie podawane są ryby. Ale ze względu na wartości odżywcze tej grupy produktów, warto jeść nie także w inne dni i w różnych postaciach. Dobrym pomysłem są kotlety rybne, które można zjeść z ziemniaczanym puree i surówką lub podać jako pyszne fishburgery.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

W wielu polskich domach w piątki tradycyjnie podawane są ryby. Ale ze względu na wartości odżywcze, ryby warto jeść także w inne dni i w różnych postaciach. Dobrym pomysłem są kotlety rybne, które można zjeść z ziemniaczanym puree i surówką lub podać jako pyszne fishburgery.

Prosty przepis na nie poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Blogerka zaznacza, że zależnie od alergii pokarmowych można lub nie dodawać jajka, a przy uczuleniu na gluten użyć bezglutenowego pieczywa.

Składniki:

500 g filetów z dorsza
2 bułeczki (pszenne lub bezglutenowe)
jajko (alergicy pomijają)
po łyżce posiekanego koperku i posiekanej cebuli
łyżkę soku z cytryny (alergicy pomijają)
szczyptę chili
sól morska i pieprz do smaku
bezglutenowa bułka tarta do panierowania (lub np. taka, dla mogących gluten)
olej do smażenia

Jedną bułkę namoczyć w mleku (jeśli dozwolone) lub wodzie. Mięso ryby zmielić, a następnie w maszynce zmielić też drugą bułkę. Do mięsa dodać resztę składników, także namoczoną i odciśniętą bułeczkę, wyrobić i odstawić masę na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie uformować nieduże kotleciki, panierować je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony. Gdyby masa była zbyt wodnista, dodać nieco bułki tartej. Gotowe kotleciki podawać z brokułami posypanymi podprażonym, niełuskanym sezamem oraz z jarmużem.

Zobacz również: Ciasteczka ryżowe bezglutenowe* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw