Kotleciki rybne do fishburgerów
W wielu polskich domach to w piątki tradycyjnie podawane są ryby. Ale ze względu na wartości odżywcze tej grupy produktów, warto jeść nie także w inne dni i w różnych postaciach. Dobrym pomysłem są kotlety rybne, które można zjeść z ziemniaczanym puree i surówką lub podać jako pyszne fishburgery.
W wielu polskich domach w piątki tradycyjnie podawane są ryby. Ale ze względu na wartości odżywcze, ryby warto jeść także w inne dni i w różnych postaciach. Dobrym pomysłem są kotlety rybne, które można zjeść z ziemniaczanym puree i surówką lub podać jako pyszne fishburgery.
Prosty przepis na nie poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Blogerka zaznacza, że zależnie od alergii pokarmowych można lub nie dodawać jajka, a przy uczuleniu na gluten użyć bezglutenowego pieczywa.
Składniki:
500 g filetów z dorsza
2 bułeczki (pszenne lub bezglutenowe)
jajko (alergicy pomijają)
po łyżce posiekanego koperku i posiekanej cebuli
łyżkę soku z cytryny (alergicy pomijają)
szczyptę chili
sól morska i pieprz do smaku
bezglutenowa bułka tarta do panierowania (lub np. taka, dla mogących gluten)
olej do smażenia
Jedną bułkę namoczyć w mleku (jeśli dozwolone) lub wodzie. Mięso ryby zmielić, a następnie w maszynce zmielić też drugą bułkę. Do mięsa dodać resztę składników, także namoczoną i odciśniętą bułeczkę, wyrobić i odstawić masę na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie uformować nieduże kotleciki, panierować je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony. Gdyby masa była zbyt wodnista, dodać nieco bułki tartej. Gotowe kotleciki podawać z brokułami posypanymi podprażonym, niełuskanym sezamem oraz z jarmużem.