Trwa ładowanie...

Kotleciki rybne do fishburgerów

W wielu polskich domach to w piątki tradycyjnie podawane są ryby. Ale ze względu na wartości odżywcze tej grupy produktów, warto jeść nie także w inne dni i w różnych postaciach. Dobrym pomysłem są kotlety rybne, które można zjeść z ziemniaczanym puree i surówką lub podać jako pyszne fishburgery.

Kotleciki rybne do fishburgerówŹródło: www.smakolykialergika.pl.
d21x3o7
d21x3o7

W wielu polskich domach w piątki tradycyjnie podawane są ryby. Ale ze względu na wartości odżywcze, ryby warto jeść także w inne dni i w różnych postaciach. Dobrym pomysłem są kotlety rybne, które można zjeść z ziemniaczanym puree i surówką lub podać jako pyszne fishburgery.

Prosty przepis na nie poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Blogerka zaznacza, że zależnie od alergii pokarmowych można lub nie dodawać jajka, a przy uczuleniu na gluten użyć bezglutenowego pieczywa.

Składniki:

500 g filetów z dorsza
2 bułeczki (pszenne lub bezglutenowe)
jajko (alergicy pomijają)
po łyżce posiekanego koperku i posiekanej cebuli
łyżkę soku z cytryny (alergicy pomijają)
szczyptę chili
sól morska i pieprz do smaku
bezglutenowa bułka tarta do panierowania (lub np. taka, dla mogących gluten)
olej do smażenia

Jedną bułkę namoczyć w mleku (jeśli dozwolone) lub wodzie. Mięso ryby zmielić, a następnie w maszynce zmielić też drugą bułkę. Do mięsa dodać resztę składników, także namoczoną i odciśniętą bułeczkę, wyrobić i odstawić masę na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie uformować nieduże kotleciki, panierować je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony. Gdyby masa była zbyt wodnista, dodać nieco bułki tartej. Gotowe kotleciki podawać z brokułami posypanymi podprażonym, niełuskanym sezamem oraz z jarmużem.

d21x3o7

Zobacz również: Ciasteczka ryżowe bezglutenowe* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Zupa curry z jagnięciną

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj