Kostkarka do lodu — wybieramy spośród trzech modeli

Kostkarka do lodu być może nie wydaje się sprzętem AGD pierwszej potrzeby. Jednak w nowoczesnej kuchni nie powinno jej zabraknąć. Bez względu na to, czy prowadzisz bar, restaurację czy salę weselną, zatroszcz się o wyposażenie zaplecza, w taki sposób, aby móc serwować swoim gościom chłodne napoje. Kostkarka do lodu wbudowana w lodówkę w tej sytuacji nie wystarczy. Sprawdź trzy propozycje modeli wolnostojących i wybierz najlepszy dla swoich potrzeb.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Jeżeli zdecydujesz się urozmaicić kartę dań w swojej restauracji o napoje bezalkoholowe i drinki, kostkarka do lodu powinna znaleźć się na szczycie listy zakupów. Sklepy oferujące wyposażenie AGD dla gastronomii, w swojej ofercie mają wiele modeli kostkarek. Zostawiają tym samym inwestorom możliwość swobodnego decydowania o tym, jaki sprzęt wybiorą. Analizujemy ofertę Technica, porównując trzy modele kostkarek do lodu, jakie sklep ma w swojej ofercie — Compact Ice K, HENDI 271575 oraz NTFSL 70 W.

Kompaktowa kostkarka do lodu — Compact Ice K

Ta kostkarka do lodu to kompaktowa, a zarazem uniwersalna propozycja dla mniejszych restauracji czy barów. Cechuje ją nie tylko mniejszy rozmiar, ale też niższa cena, która jest na pewno argumentem przemawiających za wyborem tego sprzętu. W jednym cyklu produkuje 24 kostki lodu w dwóch rozmiarach do wyboru. Wytwarza też kostki półprzezroczyste, które atrakcyjnie prezentują się w kolorowych napojach. Do jej napełnienia potrzebujesz tylko 1,5 litra wody, a dzięki niskiej wadze wynoszącej 12,25 kg jej przenoszenie nie sprawi Ci większych trudności. Jest wykonana z tworzywa sztucznego.

Kostkarka do lodu chłodzona powietrzem HENDI 271575

Obraz
© Materiały prasowe

Ten model powstał z myślą o produkcji masowej, ponieważ jest w stanie wytworzyć aż około 1940 kostek lodu na dobę. Wydajność wynosząca do 35 kg/24 h będzie zadowalająca dla właścicieli pubów czy restauracji, które poszukują urządzenia do produkcji lodu zabezpieczającego gotowe potrawy np. w bufecie czy barze sałatkowym. Sprzęt AGD marki HENDI cechuje wysoka jakość wykonania z kwasoodpornej stali nierdzewnej i polipropylenu. Model jest chłodzony powietrzem, a więc pracuje efektywnie i ekonomicznie. Wytwarzanie kostek odbywa się metodą podawania wody na zmrażaną kratownicę.

Kostkarka do lodu typu full cube NTF, SL 70 W

To jedno z większych, a zarazem też droższych urządzeń dla gastronomii. Jeżeli dysponujesz budżetem wynoszącym około 4 tysięcy złotych, wówczas powinieneś rozważyć zakup tego modelu. To bezawaryjne, łatwe w obsłudze oraz energooszczędne urządzenie, którego nie powinno zabraknąć w profesjonalnej kuchni hotelowej czy restauracyjnej. Dużym atutem tego modelu jest produkcja niewielkich kostek ważących nawet 17 gramów. To zdecydowanie podnosi komfort picia napoju i poprawia jego walory estetyczne.

Osoby, które szukają solidnych produktów docenią, że do jej stworzenia wykorzystano szczotkowaną stal nierdzewną AISI 304 (obudowa) oraz izolację zasobnika wolną od HCFC — organicznych związków chemicznych z grupy freonów. To kostkarka do lodu, która dodatkowo została wyposażona w system czyszczący i może być umieszczana pod blatem. Warto wiedzieć, że dzięki czynnikowi chłodniczemu R290 i elektromechanicznemu działaniu, może pracować nawet w strefie tropikalnej, w temperaturach sięgających +43°C.

Co wybrać?

Powyższe modele to tylko propozycje, które ukazują różnorodność modeli kostkarek do lodu dostępnych na rynku. Ostateczną decyzję warto skonfrontować ze specjalistą. Pamiętaj, aby przy zakupie uwzględnić, jak duży lokal gastronomiczny prowadzisz i ile drinków średnio wydajesz. Do małego pubu czy restauracji, w której napoje są jedynie dodatkiem do dań, wystarczy model kompaktowy. Po większą kostkarkę powinni sięgnąć np. właściciele domów weselnych czy zarządzający hotelami.

Jeżeli Twój budżet i miejsce w kuchni na to pozwalają, rekomendujemy wybór zaawansowanych urządzeń, takich jak NTF, SL 70 W czy HENDI 271575. Te firmy specjalizują się w produkcji rozwiązań dla profesjonalnej gastronomii, a więc w swoich wyrobach stosują współczesne technologie. Wpływają one na wydajność pracy, jej tempo oraz wygląd kostek lodu.

Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw