Seler w roli głównej

Daria Ładocha odczarowywała niezbyt lubiany seler - jedno z najstarszych warzyw na świecie. Blogerka kulinarna przygotowała krem z selera z pomarańczami, surówkę z selera z dodatkiem orzechów i granatem oraz seler smażony w cieście z musem śliwkowym.

Karolina Wójciga

Krem z selera z pomarańczami

Składniki:

  • 1/2 kg selera,
  • duża pomarańcza,
  • ziemniak,
  • biała część pora,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka podprażonych pestek dyni,
  • 1/2 łyżki oleju,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
Przygotuj garnek, rozgrzej w nim olej i podsmaż na nim pokrojonego w talarki pora. Zetrzyj ziemniaka i seler na tarce o dużych oczkach (możesz użyć blendera) i dodaj do podsmażonego pora. Wszystko zalej bulionem, dodaj sól, cukier, gałkę oraz pieprz i gotuj przez 15 min. Teraz obierz pomarańczę, dodaj ją do zupy (zostaw kilka plasterków do dekoracji) i gotuj przez kilka minut, dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. W tym czasie podpraż pestki dyni. Zmiksuj zupę na gładki krem, a przed podaniem udekoruj ją kawałkami pomarańczy, pestkami dyni.

Surówka z selera z granatem i orzechami

Składniki:

  • obrany ze skórki seler,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść orzechów laskowych,
  • ziarenka z połowy owocu granatu,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki oliwy cytrynowej,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sól do smaku,
  • kilka listków świeżej mięty.

Przygotowanie:
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach seler, a w miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, jogurt, miód oraz musztardę. Starty seler dopraw solą, wsyp rozdrobnione orzechy i owoce granatu. Teraz polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty.

Seler pieczony w cieście z musem śliwkowym

Składniki:

  • duży seler,
  • 2 jajka,
  • ok. 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki jasnego piwa,
  • łyżka posiekanej świeżej mięty,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 l wody, olej rzepakowy.

Składniki na mus śliwkowy:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • ok. 15 dużych śliwek,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a w drugiej miseczce połącz mąkę z żółtkami, piwem, miętą i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj (konsystencja powinna przypominać ciasto na naleśniki). Dokładnie umyj seler, obierz go ze skórki, pokrój w cienkie plasterki i obtocz we wcześniej przygotowanym cieście. Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Teraz czas na mus śliwkowy – w rondlu rozgrzej olej kokosowy, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj śliwki i duś całość aż staną się miękkie i rozpadną się. Dodaj cynamon i przy użyciu blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Upieczone plastry selera podawaj z musem śliwkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów