Seler w roli głównej
Daria Ładocha odczarowywała niezbyt lubiany seler - jedno z najstarszych warzyw na świecie. Blogerka kulinarna przygotowała krem z selera z pomarańczami, surówkę z selera z dodatkiem orzechów i granatem oraz seler smażony w cieście z musem śliwkowym.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Krem z selera z pomarańczami
Składniki:
- 1/2 kg selera,
- duża pomarańcza,
- ziemniak,
- biała część pora,
- litr bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka podprażonych pestek dyni,
- 1/2 łyżki oleju,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Przygotuj garnek, rozgrzej w nim olej i podsmaż na nim pokrojonego w talarki pora. Zetrzyj ziemniaka i seler na tarce o dużych oczkach (możesz użyć blendera) i dodaj do podsmażonego pora. Wszystko zalej bulionem, dodaj sól, cukier, gałkę oraz pieprz i gotuj przez 15 min. Teraz obierz pomarańczę, dodaj ją do zupy (zostaw kilka plasterków do dekoracji) i gotuj przez kilka minut, dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. W tym czasie podpraż pestki dyni. Zmiksuj zupę na gładki krem, a przed podaniem udekoruj ją kawałkami pomarańczy, pestkami dyni.
Składniki:
- obrany ze skórki seler,
- garść orzechów włoskich,
- garść orzechów laskowych,
- ziarenka z połowy owocu granatu,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki oliwy cytrynowej,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sól do smaku,
- kilka listków świeżej mięty.
Przygotowanie:
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach seler, a w miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, jogurt, miód oraz musztardę. Starty seler dopraw solą, wsyp rozdrobnione orzechy i owoce granatu. Teraz polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty.
Składniki:
- duży seler,
- 2 jajka,
- ok. 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki jasnego piwa,
- łyżka posiekanej świeżej mięty,
- szczypta soli i pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 l wody, olej rzepakowy.
Składniki na mus śliwkowy:
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- ok. 15 dużych śliwek,
- łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a w drugiej miseczce połącz mąkę z żółtkami, piwem, miętą i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj (konsystencja powinna przypominać ciasto na naleśniki). Dokładnie umyj seler, obierz go ze skórki, pokrój w cienkie plasterki i obtocz we wcześniej przygotowanym cieście. Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Teraz czas na mus śliwkowy – w rondlu rozgrzej olej kokosowy, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj śliwki i duś całość aż staną się miękkie i rozpadną się. Dodaj cynamon i przy użyciu blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Upieczone plastry selera podawaj z musem śliwkowym. Smacznego!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.