Koronawirus w Polsce. Na czym polega proces ozonowania żywności i jakie przynosi skutki?

Obawa przed zakażeniem koronawirusem jest jeszcze silniejsza niż kilka dni temu. Chcąc jak najbardziej zminimalizować ryzyko kontaktu z groźnym wirusem, można sięgnąć po radykalne kroki, czyli ozonowanie żywności. Jeśli chcesz wiedzieć, jak skutecznie oczyścić jedzenie, przeczytaj poniższe informacje.

Ozonowanie żywności ochroni przed jej zanieczyszczeniem.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czy ozonowanie żywności zniweluje koronawirusa?

Ozonowanie żywności usunie możliwe zagrożenie, w tym groźny koronawirus z wielu produktów spożywczych. W końcu używany w odpowiednim stężeniu ozon jest bardzo pomocny w codziennym życiu, ponieważ jest najskuteczniejszym środkiem dezynfekującym. Można go używać przy klasycznym oczyszczaniu mieszkania, ale równie skutecznie sprawdzi się przy wyjaławianiu wody pitnej oraz do usunięcia zawartych w jedzeniu pestycydów, grzybów, pleśni i wirusów. Szczególnie ten ostatni punkt szczególnie jest interesujący – w końcu podczas zakupów warzyw czy owoców, ich powierzchnia mogła być wcześniej dotykana przez innych ludzi. Ozonowanie jedzenia zminimalizuje ryzyko jej zakażenia przez drobnoustroje.

Na czym polega ozonowanie żywności?

Ozonowanie żywności można przeprowadzić samodzielnie we własnym domu. Potrzebny będzie do tego specjalny ozonator z wymiennymi końcówkami. Cena takiego urządzenia waha się od 500 do nawet 1000 złotych, ale jeżeli zamierzasz regularnie przeprowadzać podobny proces, warto zastanowić się nad jego zakupem. Wystarczy umieścić wybraną żywność w głębokim pojemniku albo naczyniu z wieczkiem, nalać do środka wodę oraz umieścić rurkę ozonatora. Następnie należy przykryć naczynie, ponieważ ulatniający się gaz nie jest korzystny dla zdrowia (podrażnia błonę śluzową) oraz uruchomić proces ozonowania na 10 minut. Po upływie tego czasu wystarczy osuszyć żywność i odłożyć do przechowania. Ozonować można nie tylko warzywa i owoce, ale również mięso i ryby.

Zobacz także: Koronawirus. Bezpieczeństwo żywności. "Kupujmy mięso w paczkach"

Jakie są korzyści ozonowania żywności?

Przede wszystkim domowe ozonowanie żywności zajmuje nie więcej niż 10 minut, co jest sporym plusem tej metody. Przy okazji warto pamiętać, że koronawirus utrzymuje się na powierzchni nawet przez kilka godzin. Ozonowanie żywności zniweluje ryzyko przeniesienia go do organizmu, jeśli nie mamy pewności czy produkty były wcześniej higienicznie przechowywane. Oprócz tego, wielu zwolenników ozonowania poleca tę metodę ze względu na przedłużenie świeżości żywności. Z jedzenia zostają usunięte konserwanty, antybiotyki czy zalążki pleśni. Jeżeli zależy ci na zdrowym pożywieniu bez poszukiwania produktów z upraw ekologicznych, jak również chcesz maksymalnie ochronić najbliższych przed koronawirusem – wypróbuj ozonowania żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości