Koronawirus w Polsce. Na czym polega proces ozonowania żywności i jakie przynosi skutki?

Obawa przed zakażeniem koronawirusem jest jeszcze silniejsza niż kilka dni temu. Chcąc jak najbardziej zminimalizować ryzyko kontaktu z groźnym wirusem, można sięgnąć po radykalne kroki, czyli ozonowanie żywności. Jeśli chcesz wiedzieć, jak skutecznie oczyścić jedzenie, przeczytaj poniższe informacje.

Ozonowanie żywności ochroni przed jej zanieczyszczeniem.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czy ozonowanie żywności zniweluje koronawirusa?

Ozonowanie żywności usunie możliwe zagrożenie, w tym groźny koronawirus z wielu produktów spożywczych. W końcu używany w odpowiednim stężeniu ozon jest bardzo pomocny w codziennym życiu, ponieważ jest najskuteczniejszym środkiem dezynfekującym. Można go używać przy klasycznym oczyszczaniu mieszkania, ale równie skutecznie sprawdzi się przy wyjaławianiu wody pitnej oraz do usunięcia zawartych w jedzeniu pestycydów, grzybów, pleśni i wirusów. Szczególnie ten ostatni punkt szczególnie jest interesujący – w końcu podczas zakupów warzyw czy owoców, ich powierzchnia mogła być wcześniej dotykana przez innych ludzi. Ozonowanie jedzenia zminimalizuje ryzyko jej zakażenia przez drobnoustroje.

Na czym polega ozonowanie żywności?

Ozonowanie żywności można przeprowadzić samodzielnie we własnym domu. Potrzebny będzie do tego specjalny ozonator z wymiennymi końcówkami. Cena takiego urządzenia waha się od 500 do nawet 1000 złotych, ale jeżeli zamierzasz regularnie przeprowadzać podobny proces, warto zastanowić się nad jego zakupem. Wystarczy umieścić wybraną żywność w głębokim pojemniku albo naczyniu z wieczkiem, nalać do środka wodę oraz umieścić rurkę ozonatora. Następnie należy przykryć naczynie, ponieważ ulatniający się gaz nie jest korzystny dla zdrowia (podrażnia błonę śluzową) oraz uruchomić proces ozonowania na 10 minut. Po upływie tego czasu wystarczy osuszyć żywność i odłożyć do przechowania. Ozonować można nie tylko warzywa i owoce, ale również mięso i ryby.

Zobacz także: Koronawirus. Bezpieczeństwo żywności. "Kupujmy mięso w paczkach"

Jakie są korzyści ozonowania żywności?

Przede wszystkim domowe ozonowanie żywności zajmuje nie więcej niż 10 minut, co jest sporym plusem tej metody. Przy okazji warto pamiętać, że koronawirus utrzymuje się na powierzchni nawet przez kilka godzin. Ozonowanie żywności zniweluje ryzyko przeniesienia go do organizmu, jeśli nie mamy pewności czy produkty były wcześniej higienicznie przechowywane. Oprócz tego, wielu zwolenników ozonowania poleca tę metodę ze względu na przedłużenie świeżości żywności. Z jedzenia zostają usunięte konserwanty, antybiotyki czy zalążki pleśni. Jeżeli zależy ci na zdrowym pożywieniu bez poszukiwania produktów z upraw ekologicznych, jak również chcesz maksymalnie ochronić najbliższych przed koronawirusem – wypróbuj ozonowania żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce