Koronawirus w Polsce. Na czym polega proces ozonowania żywności i jakie przynosi skutki?

Obawa przed zakażeniem koronawirusem jest jeszcze silniejsza niż kilka dni temu. Chcąc jak najbardziej zminimalizować ryzyko kontaktu z groźnym wirusem, można sięgnąć po radykalne kroki, czyli ozonowanie żywności. Jeśli chcesz wiedzieć, jak skutecznie oczyścić jedzenie, przeczytaj poniższe informacje.

Ozonowanie żywności ochroni przed jej zanieczyszczeniem.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czy ozonowanie żywności zniweluje koronawirusa?

Ozonowanie żywności usunie możliwe zagrożenie, w tym groźny koronawirus z wielu produktów spożywczych. W końcu używany w odpowiednim stężeniu ozon jest bardzo pomocny w codziennym życiu, ponieważ jest najskuteczniejszym środkiem dezynfekującym. Można go używać przy klasycznym oczyszczaniu mieszkania, ale równie skutecznie sprawdzi się przy wyjaławianiu wody pitnej oraz do usunięcia zawartych w jedzeniu pestycydów, grzybów, pleśni i wirusów. Szczególnie ten ostatni punkt szczególnie jest interesujący – w końcu podczas zakupów warzyw czy owoców, ich powierzchnia mogła być wcześniej dotykana przez innych ludzi. Ozonowanie jedzenia zminimalizuje ryzyko jej zakażenia przez drobnoustroje.

Na czym polega ozonowanie żywności?

Ozonowanie żywności można przeprowadzić samodzielnie we własnym domu. Potrzebny będzie do tego specjalny ozonator z wymiennymi końcówkami. Cena takiego urządzenia waha się od 500 do nawet 1000 złotych, ale jeżeli zamierzasz regularnie przeprowadzać podobny proces, warto zastanowić się nad jego zakupem. Wystarczy umieścić wybraną żywność w głębokim pojemniku albo naczyniu z wieczkiem, nalać do środka wodę oraz umieścić rurkę ozonatora. Następnie należy przykryć naczynie, ponieważ ulatniający się gaz nie jest korzystny dla zdrowia (podrażnia błonę śluzową) oraz uruchomić proces ozonowania na 10 minut. Po upływie tego czasu wystarczy osuszyć żywność i odłożyć do przechowania. Ozonować można nie tylko warzywa i owoce, ale również mięso i ryby.

Zobacz także: Koronawirus. Bezpieczeństwo żywności. "Kupujmy mięso w paczkach"

Jakie są korzyści ozonowania żywności?

Przede wszystkim domowe ozonowanie żywności zajmuje nie więcej niż 10 minut, co jest sporym plusem tej metody. Przy okazji warto pamiętać, że koronawirus utrzymuje się na powierzchni nawet przez kilka godzin. Ozonowanie żywności zniweluje ryzyko przeniesienia go do organizmu, jeśli nie mamy pewności czy produkty były wcześniej higienicznie przechowywane. Oprócz tego, wielu zwolenników ozonowania poleca tę metodę ze względu na przedłużenie świeżości żywności. Z jedzenia zostają usunięte konserwanty, antybiotyki czy zalążki pleśni. Jeżeli zależy ci na zdrowym pożywieniu bez poszukiwania produktów z upraw ekologicznych, jak również chcesz maksymalnie ochronić najbliższych przed koronawirusem – wypróbuj ozonowania żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów