Kontrowersyjne przysmaki

Jedni się nimi zajadają, inni nigdy nie wzięliby do ust.

Obraz

/ 9Przysmak czy obrzydlistwo?

Obraz
© flickr.com/sasha_fat_cat/2.0/at

Są dania, które smakują wyśmienicie, ale gdy dowiadujemy się, z czego są zrobione, przechodzi nam ochota na ich zjedzenie. Niektórzy, ze względu na "kontrowersyjne" składniki tych dań, nigdy ich nie spróbowali.

/ 9Kaszanka

Obraz
© flickr.com/bartolini/2.0/at

Najlepiej smakuje z grilla, świetnie czuje się w towarzystwie cebuli. Wyrabiana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi i przypraw (majeranku, soli, pieprzu). Inaczej nazywana kiszką lub krupniokiem.

/ 9Tatar

Obraz
© flickr.com/Matt_Biddulph/2.0/at

To inaczej befsztyk tatarski - danie przyrządzane z surowego wołowego mięsa, surowego jaja i przypraw. Mięso użyte w potrawie powinno być chude - do tatara warto dodać ogórka kiszonego lub cebulę.

/ 9Czernina

Obraz
© flickr.com/Marcin_S/2.0/at

W niektórych regionach Polski nazywana czarniną. To polska zupa - do rosołu dodaje się krwi kaczki, cukier i ocet (aby nie dopuścić do krzepnięcia krwi). W zależności od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski, do zupy dodaje się śliwki lub gruszki w occie, jabłka lub suszone owoce.

/ 9Flaki

Obraz
© flickr.com/swillies

To polska zupa przyrządzona z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Na polskich stołach potrawa gości od XIV wieku.

/ 9Golonka

Obraz
© flickr.com/Nadja_Clemenci/2.0/at

Pozyskiwana z tuszy trzody chlewnej. Przyrządzana na ostro lub słodko - jedne z najbardziej kalorycznych polskich dań. Dla niektórych jest to potrawa nie do zjedzenia - zwłaszcza, jeśli przyrządzający ją kucharz nie usunie szczeciny ze skóry zwierzęcia.

/ 9Salceson

Obraz
© sxc.hu

Mięso na salceson poddaje się peklowaniu. Przysmak wyrabia się z wyrobów podrobowych z głowizny wieprzowej lub wołowej. Do mięsa dodaje się tłuszcz, krew, skórki. Jest kilka rodzajów salcesonu, m.in. włoski, czarny, ozorkowy.

/ 9Wątróbka

Obraz
© archiwum

Przyrządza się ją z wątroby wieprzowej lub cielęcej. Obtacza w mące, dodaje cebuli i jabłek, niektórzy dodają suszone śliwki lub rodzynki. Dopiero po usmażeniu, można dodać soli - jeśli zrobimy to wcześniej, mięso stwardnieje. Niektórych ludzi przeraża jej wygląd przed usmażeniem. I wymyka się z rąk niczym meduza.

/ 9Zepsuta kapusta

Obraz
© flickr.com/racatumba/cc 2.0/at

Czyli bigos. Patrząc na nasze narodowe danie obiektywnie wypada jednak przyznać, że przyrządza się je po prostu z zepsutej kapusty, która w dodatku podczas gotowania śmierdzi tak, że sąsiedzi mają ochotę się wyprowadzić. Podobnie pomysł z kiszonymi ogórkami czy zsiadłym mlekiem mógłby być trudny do przetrawienia dla postronnego degustatora.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej