Kontrowersyjne przysmaki

Jedni się nimi zajadają, inni nigdy nie wzięliby do ust.

Obraz

/ 9Przysmak czy obrzydlistwo?

Obraz
© flickr.com/sasha_fat_cat/2.0/at

Są dania, które smakują wyśmienicie, ale gdy dowiadujemy się, z czego są zrobione, przechodzi nam ochota na ich zjedzenie. Niektórzy, ze względu na "kontrowersyjne" składniki tych dań, nigdy ich nie spróbowali.

/ 9Kaszanka

Obraz
© flickr.com/bartolini/2.0/at

Najlepiej smakuje z grilla, świetnie czuje się w towarzystwie cebuli. Wyrabiana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi i przypraw (majeranku, soli, pieprzu). Inaczej nazywana kiszką lub krupniokiem.

/ 9Tatar

Obraz
© flickr.com/Matt_Biddulph/2.0/at

To inaczej befsztyk tatarski - danie przyrządzane z surowego wołowego mięsa, surowego jaja i przypraw. Mięso użyte w potrawie powinno być chude - do tatara warto dodać ogórka kiszonego lub cebulę.

/ 9Czernina

Obraz
© flickr.com/Marcin_S/2.0/at

W niektórych regionach Polski nazywana czarniną. To polska zupa - do rosołu dodaje się krwi kaczki, cukier i ocet (aby nie dopuścić do krzepnięcia krwi). W zależności od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski, do zupy dodaje się śliwki lub gruszki w occie, jabłka lub suszone owoce.

/ 9Flaki

Obraz
© flickr.com/swillies

To polska zupa przyrządzona z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Na polskich stołach potrawa gości od XIV wieku.

/ 9Golonka

Obraz
© flickr.com/Nadja_Clemenci/2.0/at

Pozyskiwana z tuszy trzody chlewnej. Przyrządzana na ostro lub słodko - jedne z najbardziej kalorycznych polskich dań. Dla niektórych jest to potrawa nie do zjedzenia - zwłaszcza, jeśli przyrządzający ją kucharz nie usunie szczeciny ze skóry zwierzęcia.

/ 9Salceson

Obraz
© sxc.hu

Mięso na salceson poddaje się peklowaniu. Przysmak wyrabia się z wyrobów podrobowych z głowizny wieprzowej lub wołowej. Do mięsa dodaje się tłuszcz, krew, skórki. Jest kilka rodzajów salcesonu, m.in. włoski, czarny, ozorkowy.

/ 9Wątróbka

Obraz
© archiwum

Przyrządza się ją z wątroby wieprzowej lub cielęcej. Obtacza w mące, dodaje cebuli i jabłek, niektórzy dodają suszone śliwki lub rodzynki. Dopiero po usmażeniu, można dodać soli - jeśli zrobimy to wcześniej, mięso stwardnieje. Niektórych ludzi przeraża jej wygląd przed usmażeniem. I wymyka się z rąk niczym meduza.

/ 9Zepsuta kapusta

Obraz
© flickr.com/racatumba/cc 2.0/at

Czyli bigos. Patrząc na nasze narodowe danie obiektywnie wypada jednak przyznać, że przyrządza się je po prostu z zepsutej kapusty, która w dodatku podczas gotowania śmierdzi tak, że sąsiedzi mają ochotę się wyprowadzić. Podobnie pomysł z kiszonymi ogórkami czy zsiadłym mlekiem mógłby być trudny do przetrawienia dla postronnego degustatora.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości