Kontrowersyjne przysmaki

Jedni się nimi zajadają, inni nigdy nie wzięliby do ust.

Obraz

/ 9Przysmak czy obrzydlistwo?

Obraz
© flickr.com/sasha_fat_cat/2.0/at

Są dania, które smakują wyśmienicie, ale gdy dowiadujemy się, z czego są zrobione, przechodzi nam ochota na ich zjedzenie. Niektórzy, ze względu na "kontrowersyjne" składniki tych dań, nigdy ich nie spróbowali.

/ 9Kaszanka

Obraz
© flickr.com/bartolini/2.0/at

Najlepiej smakuje z grilla, świetnie czuje się w towarzystwie cebuli. Wyrabiana jest z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi i przypraw (majeranku, soli, pieprzu). Inaczej nazywana kiszką lub krupniokiem.

/ 9Tatar

Obraz
© flickr.com/Matt_Biddulph/2.0/at

To inaczej befsztyk tatarski - danie przyrządzane z surowego wołowego mięsa, surowego jaja i przypraw. Mięso użyte w potrawie powinno być chude - do tatara warto dodać ogórka kiszonego lub cebulę.

/ 9Czernina

Obraz
© flickr.com/Marcin_S/2.0/at

W niektórych regionach Polski nazywana czarniną. To polska zupa - do rosołu dodaje się krwi kaczki, cukier i ocet (aby nie dopuścić do krzepnięcia krwi). W zależności od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski, do zupy dodaje się śliwki lub gruszki w occie, jabłka lub suszone owoce.

/ 9Flaki

Obraz
© flickr.com/swillies

To polska zupa przyrządzona z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Na polskich stołach potrawa gości od XIV wieku.

/ 9Golonka

Obraz
© flickr.com/Nadja_Clemenci/2.0/at

Pozyskiwana z tuszy trzody chlewnej. Przyrządzana na ostro lub słodko - jedne z najbardziej kalorycznych polskich dań. Dla niektórych jest to potrawa nie do zjedzenia - zwłaszcza, jeśli przyrządzający ją kucharz nie usunie szczeciny ze skóry zwierzęcia.

/ 9Salceson

Obraz
© sxc.hu

Mięso na salceson poddaje się peklowaniu. Przysmak wyrabia się z wyrobów podrobowych z głowizny wieprzowej lub wołowej. Do mięsa dodaje się tłuszcz, krew, skórki. Jest kilka rodzajów salcesonu, m.in. włoski, czarny, ozorkowy.

/ 9Wątróbka

Obraz
© archiwum

Przyrządza się ją z wątroby wieprzowej lub cielęcej. Obtacza w mące, dodaje cebuli i jabłek, niektórzy dodają suszone śliwki lub rodzynki. Dopiero po usmażeniu, można dodać soli - jeśli zrobimy to wcześniej, mięso stwardnieje. Niektórych ludzi przeraża jej wygląd przed usmażeniem. I wymyka się z rąk niczym meduza.

/ 9Zepsuta kapusta

Obraz
© flickr.com/racatumba/cc 2.0/at

Czyli bigos. Patrząc na nasze narodowe danie obiektywnie wypada jednak przyznać, że przyrządza się je po prostu z zepsutej kapusty, która w dodatku podczas gotowania śmierdzi tak, że sąsiedzi mają ochotę się wyprowadzić. Podobnie pomysł z kiszonymi ogórkami czy zsiadłym mlekiem mógłby być trudny do przetrawienia dla postronnego degustatora.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny