Konkurencja dla czerwonych pomidorów. Najzdrowsze są fioletowe

Czerwone, żółte, czasami zielone albo malinowe – takie pomidory królują w naszej kuchni i na naszych kanapkach. Tymczasem naukowcy mają dla nas niespodziankę – pomidory fioletowe, które są jeszcze zdrowsze.

Fioletowe pomidory będą przyszłością branży spożywczej?
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Naukowcy z Weizmann Institute of Science ustalili, że wystarczy zmienić kolor miąższu I skórki, by pomidor stał się jeszcze zdrowszy. Odkryli nieznany dotąd gen w belatainach, barwnikach bogatych w antyoksydanty. To odkrycie pozwoliło im ingerować w produkcję betalainów zarówno w niejadalnych kwiatach, jak i jadalnych roślinach, takich jak ziemniaki i właśnie pomidory.

Te rośliny nie produkują w sposób naturalny czerwono-różowych i żółtych pigmentów, ale dzięki uzyskanej syntezie betalainy ich miąższ i skórka zostaje zabarwiona na fioletowy kolor. Takie pomidory nie tylko wyglądają oryginalnie, ale na dodatek mają aż o 60 proc. antyoksydantów więcej niż pomidory niemodyfikowane w ten sposób.

– Nasze ustalenia mogą w przyszłości posłużyć do wzbogacenia rodzajów roślin uprawnych o betalainy, które zwiększą ich wartość odżywczą – powiedział autor badania Asaph Aharoni w rozmowie z foodandwine.com. Co więcej, naukowcy odkryli, że pigmenty chronią pomidory przed szarą pleśnią, zwiększając ich odporność aż o 90 proc. Dzięki temu pomidory mogą być dłużej przechowywane i mniej ulega utylizacji. Jak na razie same korzyści. Pomidory modyfikowane genetycznie na razie są na rynku amerykańskim, lecz wkrótce powinny pojawić się również w Europie. Spróbujecie?

Zobacz też: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯