Konkurencja dla czerwonych pomidorów. Najzdrowsze są fioletowe

Czerwone, żółte, czasami zielone albo malinowe – takie pomidory królują w naszej kuchni i na naszych kanapkach. Tymczasem naukowcy mają dla nas niespodziankę – pomidory fioletowe, które są jeszcze zdrowsze.

Fioletowe pomidory będą przyszłością branży spożywczej?
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Naukowcy z Weizmann Institute of Science ustalili, że wystarczy zmienić kolor miąższu I skórki, by pomidor stał się jeszcze zdrowszy. Odkryli nieznany dotąd gen w belatainach, barwnikach bogatych w antyoksydanty. To odkrycie pozwoliło im ingerować w produkcję betalainów zarówno w niejadalnych kwiatach, jak i jadalnych roślinach, takich jak ziemniaki i właśnie pomidory.

Te rośliny nie produkują w sposób naturalny czerwono-różowych i żółtych pigmentów, ale dzięki uzyskanej syntezie betalainy ich miąższ i skórka zostaje zabarwiona na fioletowy kolor. Takie pomidory nie tylko wyglądają oryginalnie, ale na dodatek mają aż o 60 proc. antyoksydantów więcej niż pomidory niemodyfikowane w ten sposób.

– Nasze ustalenia mogą w przyszłości posłużyć do wzbogacenia rodzajów roślin uprawnych o betalainy, które zwiększą ich wartość odżywczą – powiedział autor badania Asaph Aharoni w rozmowie z foodandwine.com. Co więcej, naukowcy odkryli, że pigmenty chronią pomidory przed szarą pleśnią, zwiększając ich odporność aż o 90 proc. Dzięki temu pomidory mogą być dłużej przechowywane i mniej ulega utylizacji. Jak na razie same korzyści. Pomidory modyfikowane genetycznie na razie są na rynku amerykańskim, lecz wkrótce powinny pojawić się również w Europie. Spróbujecie?

Zobacz też: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯