Konkurencja dla czerwonych pomidorów. Najzdrowsze są fioletowe

Czerwone, żółte, czasami zielone albo malinowe – takie pomidory królują w naszej kuchni i na naszych kanapkach. Tymczasem naukowcy mają dla nas niespodziankę – pomidory fioletowe, które są jeszcze zdrowsze.

Fioletowe pomidory będą przyszłością branży spożywczej?
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Naukowcy z Weizmann Institute of Science ustalili, że wystarczy zmienić kolor miąższu I skórki, by pomidor stał się jeszcze zdrowszy. Odkryli nieznany dotąd gen w belatainach, barwnikach bogatych w antyoksydanty. To odkrycie pozwoliło im ingerować w produkcję betalainów zarówno w niejadalnych kwiatach, jak i jadalnych roślinach, takich jak ziemniaki i właśnie pomidory.

Te rośliny nie produkują w sposób naturalny czerwono-różowych i żółtych pigmentów, ale dzięki uzyskanej syntezie betalainy ich miąższ i skórka zostaje zabarwiona na fioletowy kolor. Takie pomidory nie tylko wyglądają oryginalnie, ale na dodatek mają aż o 60 proc. antyoksydantów więcej niż pomidory niemodyfikowane w ten sposób.

– Nasze ustalenia mogą w przyszłości posłużyć do wzbogacenia rodzajów roślin uprawnych o betalainy, które zwiększą ich wartość odżywczą – powiedział autor badania Asaph Aharoni w rozmowie z foodandwine.com. Co więcej, naukowcy odkryli, że pigmenty chronią pomidory przed szarą pleśnią, zwiększając ich odporność aż o 90 proc. Dzięki temu pomidory mogą być dłużej przechowywane i mniej ulega utylizacji. Jak na razie same korzyści. Pomidory modyfikowane genetycznie na razie są na rynku amerykańskim, lecz wkrótce powinny pojawić się również w Europie. Spróbujecie?

Zobacz też: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru