Konkurencja dla czerwonych pomidorów. Najzdrowsze są fioletowe

Czerwone, żółte, czasami zielone albo malinowe – takie pomidory królują w naszej kuchni i na naszych kanapkach. Tymczasem naukowcy mają dla nas niespodziankę – pomidory fioletowe, które są jeszcze zdrowsze.

Fioletowe pomidory będą przyszłością branży spożywczej?
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Naukowcy z Weizmann Institute of Science ustalili, że wystarczy zmienić kolor miąższu I skórki, by pomidor stał się jeszcze zdrowszy. Odkryli nieznany dotąd gen w belatainach, barwnikach bogatych w antyoksydanty. To odkrycie pozwoliło im ingerować w produkcję betalainów zarówno w niejadalnych kwiatach, jak i jadalnych roślinach, takich jak ziemniaki i właśnie pomidory.

Te rośliny nie produkują w sposób naturalny czerwono-różowych i żółtych pigmentów, ale dzięki uzyskanej syntezie betalainy ich miąższ i skórka zostaje zabarwiona na fioletowy kolor. Takie pomidory nie tylko wyglądają oryginalnie, ale na dodatek mają aż o 60 proc. antyoksydantów więcej niż pomidory niemodyfikowane w ten sposób.

– Nasze ustalenia mogą w przyszłości posłużyć do wzbogacenia rodzajów roślin uprawnych o betalainy, które zwiększą ich wartość odżywczą – powiedział autor badania Asaph Aharoni w rozmowie z foodandwine.com. Co więcej, naukowcy odkryli, że pigmenty chronią pomidory przed szarą pleśnią, zwiększając ich odporność aż o 90 proc. Dzięki temu pomidory mogą być dłużej przechowywane i mniej ulega utylizacji. Jak na razie same korzyści. Pomidory modyfikowane genetycznie na razie są na rynku amerykańskim, lecz wkrótce powinny pojawić się również w Europie. Spróbujecie?

Zobacz też: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇