Konkurencja dla czerwonych pomidorów. Najzdrowsze są fioletowe

Czerwone, żółte, czasami zielone albo malinowe – takie pomidory królują w naszej kuchni i na naszych kanapkach. Tymczasem naukowcy mają dla nas niespodziankę – pomidory fioletowe, które są jeszcze zdrowsze.

Fioletowe pomidory będą przyszłością branży spożywczej?
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Naukowcy z Weizmann Institute of Science ustalili, że wystarczy zmienić kolor miąższu I skórki, by pomidor stał się jeszcze zdrowszy. Odkryli nieznany dotąd gen w belatainach, barwnikach bogatych w antyoksydanty. To odkrycie pozwoliło im ingerować w produkcję betalainów zarówno w niejadalnych kwiatach, jak i jadalnych roślinach, takich jak ziemniaki i właśnie pomidory.

Te rośliny nie produkują w sposób naturalny czerwono-różowych i żółtych pigmentów, ale dzięki uzyskanej syntezie betalainy ich miąższ i skórka zostaje zabarwiona na fioletowy kolor. Takie pomidory nie tylko wyglądają oryginalnie, ale na dodatek mają aż o 60 proc. antyoksydantów więcej niż pomidory niemodyfikowane w ten sposób.

– Nasze ustalenia mogą w przyszłości posłużyć do wzbogacenia rodzajów roślin uprawnych o betalainy, które zwiększą ich wartość odżywczą – powiedział autor badania Asaph Aharoni w rozmowie z foodandwine.com. Co więcej, naukowcy odkryli, że pigmenty chronią pomidory przed szarą pleśnią, zwiększając ich odporność aż o 90 proc. Dzięki temu pomidory mogą być dłużej przechowywane i mniej ulega utylizacji. Jak na razie same korzyści. Pomidory modyfikowane genetycznie na razie są na rynku amerykańskim, lecz wkrótce powinny pojawić się również w Europie. Spróbujecie?

Zobacz też: Pomidory. Oto ich cudowne właściwości

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane