Kolorowe pierogi według przepisu Katarzyny Bosackiej

Idealnie smakują, a w dodatku pięknie wyglądają.

Katarzyna Bosacka do tej pory kojarzona była głównie z prześwietlania etykiet produktów w polskich sklepach. Jak się okazuje, to wprawiona kucharka, która uwielbia polskie, domowe jedzenie. W "Dzień dobry TVN" przygotowała kolorowe pierogi - sekret takiego ciasta to naturalne składniki, bez użycia sztucznych barwników. Opowiedziała również o cechach dobrego masła orzechowego, czyli jednego z najczęściej podrabianych smarowideł.

Poniżej przepis na jedne z kolorowych pierogów, czyli pierogi czerwone z kozim serem i rozmarynem.

Składniki:
1 duża czerwona cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g białego serka koziego
garść świeżego rozmarynu
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu soku z buraków o dobrym składzie (bez wzmacniaczy smaku)
3 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić drobniutko, sparzyć wrzątkiem (przelać przez sitko). Serek kozi wymieszać z cebulą i pokrojonym rozmarynem, doprawić pieprzem. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę oraz koncentrat buraczany, wymieszać z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Masło rozpuścić w rondelku, dodać posiekany drobno czosnek i podgrzać. Szybko zdjąć z patelni, by czosnek się nie przypalił. Rozwałkować ciasto i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z ciepłym masłem czosnkowym.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć