Trwa ładowanie...
d46pai0
Kolorowe pierogi według przepisu Katarzyny Bosackiej
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania

Kolorowe pierogi według przepisu Katarzyny Bosackiej

Idealnie smakują, a w dodatku pięknie wyglądają.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d46pai0

Katarzyna Bosacka do tej pory kojarzona była głównie z prześwietlania etykiet produktów w polskich sklepach. Jak się okazuje, to wprawiona kucharka, która uwielbia polskie, domowe jedzenie. W "Dzień dobry TVN" przygotowała kolorowe pierogi - sekret takiego ciasta to naturalne składniki, bez użycia sztucznych barwników. Opowiedziała również o cechach dobrego masła orzechowego, czyli jednego z najczęściej podrabianych smarowideł.

Poniżej przepis na jedne z kolorowych pierogów, czyli pierogi czerwone z kozim serem i rozmarynem.

Składniki:
1 duża czerwona cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g białego serka koziego
garść świeżego rozmarynu
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu soku z buraków o dobrym składzie (bez wzmacniaczy smaku)
3 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić drobniutko, sparzyć wrzątkiem (przelać przez sitko). Serek kozi wymieszać z cebulą i pokrojonym rozmarynem, doprawić pieprzem. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę oraz koncentrat buraczany, wymieszać z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Masło rozpuścić w rondelku, dodać posiekany drobno czosnek i podgrzać. Szybko zdjąć z patelni, by czosnek się nie przypalił. Rozwałkować ciasto i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z ciepłym masłem czosnkowym.

d46pai0

POLECAMY:

Zapiekane krokiety krok po kroku

Papierówki w cieście naleśnikowym

Krokiety z ryżu i parmezanu

d46pai0

Podziel się opinią

Share

d46pai0

d46pai0