Koldskål – jak zrobić duński deser z maślanki?

Masz ochotę na prosty i smaczny deser, który przy okazji zapewni także solidną dawkę cennych składników odżywczych? Przygotuj bardzo lubiany przez Duńczyków koldskål, świetnie sprawdzający się zarówno w upalny, letni dzień, jak i jesienny lub zimowy wieczór.

Przyrządzenie koldskål nie jest trudnePrzyrządzenie koldskål nie jest trudne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Kuchnia duńska stanowi dla Polaków sporą zagadkę. Niewiele osób wymieni choć jedną potrawę kojarzącą się z ojczyzną Hansa Christiana Andersena. Co więksi znawcy mogą ewentualnie wspomnieć o smorrebrod, czyli uwielbianej w tym skandynawskim kraju kanapce, z której Duńczycy potrafią stworzyć prawdziwe działo sztuki kulinarnej.

Tymczasem tutejsza kuchnia jest bardzo ciekawa i różnorodna, oparta na mięsie oraz rybach, ale nie zapominająca także o słodkich daniach. Za szczególnie lubiany deser uchodzi koldskål (w wolnym tłumaczeniu "zimna miska"). Najwcześniejsze wzmianki na jego temat pochodzą z XVIII wieku, ale niewiele przypominał wówczas współczesny specjał – był słodkim kleikiem przyrządzanym na bazie… piwa lub wina. Na początku 20. stulecia te napoje zastąpiła maślanka, którą wcześniej Duńczycy pogardzali, stosując przede wszystkim jako karmę dla świń.

Dziś bez maślanki nie ma prawdziwego koldskål, które produkują niemal wszystkie lokalne firmy mleczarskie, o czym można przekonać się podczas wizyty w jakimkolwiek sklepie, w Kopenhadze czy na prowincji. Jednak w wielu duńskich domach wciąż żywa jest tradycja samodzielnego przygotowywania deseru, co ułatwia fakt, że zadanie nie należy do specjalnie skomplikowanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Maślanka – wartości odżywcze

Bazą koldskål jest maślanka, czyli produkt uboczny uzyskiwany w procesie wytwarzania masła, powstający w efekcie oddzielenia tłuszczu od "zmaślonej" śmietany.

To wyrób o dużych wartościach odżywczych, zawierający m.in. żywe kultury bakterii, które regulują trawienie, usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Jak wszystkie produkty mleczne dostarcza dużo wapnia, witamin z grupy B oraz witaminy D.

Zaletą maślanki jest wyjątkowo wysokie stężenie lecytyny, która świetnie wpływa na wątrobę, chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych oraz rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki i zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie tzw. blaszki miażdżycowej.

Maślanka zawiera też laktozę, czyli cukier mleczny, którego spożycie często powoduje u osób dorosłych nieprzyjemne dolegliwości – wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę. Na szczęście jest częściowo rozkładana przez obecne w napoju bakterie fermentacji mlekowej, a przez to lepiej tolerowana niż laktoza w mleku.

Zawartość laktozy zwiększa natomiast mleko w proszku, często obecne w składzie sklepowej maślanki, gdyż nadaje oczekiwaną przez konsumentów gęstość i konsystencję. Produkt otrzymywany w wyniku odparowania z mleka krowiego (najpierw zagęszczanego, a następnie suszonego) prawie całej zawartości wody nie jest specjalnie wartościowy – poddane takiej obróbce mleko traci sporo cennych witamin, zwłaszcza B2 i B12, a także retinolu (czysta forma witaminy A), beta-karotenu oraz kwasu foliowego. Rośnie w nim natomiast stężenie oksysteroli, których nadmiar w diecie stanowi jedną z głównych przyczyn rozwoju miażdżycy. Dlatego lepiej sięgać po maślankę, która nie zawiera mleka w proszku.

Koldskål – jak to zrobić?

Przyrządzenie koldskål nie jest trudne. Zaczynamy od utarcia czterech żółtek z cukrem trzcinowym (2 łyżki) na jasną i puszystą masę. Z laski wanilii zeskrobujemy ziarenka i mieszamy z cukrem (łyżka), po czym dodajemy do żółtek i dalej ucieramy. Do masy dolewamy stopniowo gęsty jogurt naturalny (litr), cały czas mieszając. Na koniec dolewamy maślankę (litr), mieszamy i doprawiamy sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (łyżka).

Koldskål schładzamy przez minimum godzinę w lodówce. Serwujemy z owocami (bananami, borówkami, truskawkami). Tradycyjnym dodatkiem do tego deseru są maślane ciasteczka kammerjunkers. Jak je przygotować?

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną (280 g), cukier (100 g) i proszek do pieczenia (łyżeczka), dodajemy też zimne masło (130 g). Wyrabiamy rękami, po czym dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny. Znów wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy.

Z ciasta formujemy wałek o długości ok. 30 cm i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroimy na 30 kawałków, toczymy z nich kulki, układami na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10 minut w 220 st. Wyjmujemy, po lekkim ostygnięciu kroimy na pół i znów układamy na blasze, przekrojoną stroną do góry. Pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 175 st.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯