Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ziemniaki 1 kg
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- ½ kg mięsa gotowanego (może być z rosołu)
- cebula - 1 duża szt.
- sos madziarów (np. Folwark) – 3 łyżki
- sól/pieprz
1. Ciasto:Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto. 2.Farsz mięsny:ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki , nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia).Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.
Przepis dodał użytkownik Kobi
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze