Trwa ładowanie...
21-12-2014 11:49

Karp niezbędny na Wigilię. Jak kupić idealny produkt?

Karp na wigilijnym stole to synonim tradycji - jako pierwszy przychodzi na myśl, gdy kompletujemy bożonarodzeniowy jadłospis. W sklepach i na straganach nie brakuje oczywiście odpowiednich produktów, ale jak wybrać okaz idealny? Święta tuż tuż, dlatego warto poznać najważniejsze wskazówki dotyczące zakupu tej ryby.

Karp niezbędny na Wigilię. Jak kupić idealny produkt?Źródło: Fotolia
d3y9ffq
d3y9ffq

Kolor a jakość smaku

Niektórzy konsumenci przy wyborze kierują się barwą ryby. Jest to mylne rozumowanie, ponieważ kolor zależy od dna zbiornika, w którym hodowany był karp. Przy podłożu pokrytym żwirem łuski są bardziej oliwkowe, a ciemnozielone lub czarne w przypadku dna torfowego. Niezależnie od koloru, każdy karp smakuje tak samo.

Najważniejsza jest waga

Cechą, na którą przede wszystkim należy zwrócić uwagę jest waga ryby. To bowiem głównie wpływa na jej smak i jakość. Okazy młodsze i mniejsze, które ważą około 1,3 kg, mają delikatne mięso i doskonale sprawdzą się podane w formie dzwonków. W ich przypadku trzeba jednak wykazać się cierpliwością do sporej ilości ości. Większe karpie, które ważą 2-2,5 kg, mają mniej soczyste i twardsze mięso. Mimo to świetnie smakuje w postaci filetów. Popularnością cieszy się również karp pełnołuski, ale jego zakup wiąże się z czasochłonną obróbką.

Forma przechowywania karpia

Istotne znaczenie ma także rodzaj zbiornika, z którego ryba trafia na nasze stoły. Wybierając rybę z akwarium w supermarkecie czy pojemników na targowiskach, dobrze jest stwierdzić, czy zapewnione są odpowiednie warunki. Woda, w której przebywa karp powinna być zimna i czysta, bez piany. Musi być także odpowiednio napowietrzona. Im więcej okazów na mniejszej powierzchni, tym większe ryzyko pojawienia się uszkodzeń mechanicznych. Ryby powinny pływać grzbietem ku górze. Gdy nerwowo wychylają głowy blisko tafli wody, chcąc złapać powietrze, lepiej zrezygnować z ich zakupu. Osobnik zdrowy i w dobrej kondycji ma komplet płetw, zero skaleczeń czy odprysków np. w postaci braku łusek w okolicy skrzeli czy płetw. Specjaliści radzą również, aby wybierać okazy, których skrzela są czerwone a oczy szkliste. To również wyznaczniki odpowiedniej jakości.

Informacje dodatkowe

Przy wyborze ryby na wigilijny stół warto zapytać o jej pochodzenie oraz wiek. Tego typu dane powinny być udostępniane na żądanie klienta lub wywieszone w miejscu, w którzy można zakupić żywe okazy. Dobry karp powinien posiadać certyfikat, który jednoznacznie określa, gdzie ryba była hodowana. Smak i jakość mięsa zależy także od tego, co podawano rybom do jedzenia. W przypadku, gdy były karmione paszą o niskim standardzie, w ich składzie znajdzie się więcej tłuszczu niż cennego białka.

d3y9ffq

Względy ekologiczne i etyczne

Widok karpia pluskającego w domowej wannie powoli przechodzi do historii. Od lat walczy się o mądre połączenie wigilijnej tradycji z regulacjami prawnymi, które określają godne traktowanie tej ryby. Nie ma potrzeby zabijania karpia tuż przed jego przyrządzeniem. Wręcz przeciwnie, naukowo udowodniono, że jakość mięsa pogarsza się, gdy ryba najpierw podduszana jest w reklamówce, a następnie męczona w ciasnym zlewie. Wszystko przez sytuacje stresowe i wzmożone wytwarzanie kwasu mlekowego.

Jeśli decydujemy się na zakup żywego okazu, należy zaopatrzyć się w odpowiednią rynienkę, do minimum skrócić czas transportu i zapewnić odpowiednie warunku w domu. Natomiast, gdy zależy nam na rybie uśmierconej, powinno odbyć się to w sklepie - wtedy mamy pewność, że zakupiona ryba wcześniej nie zdechła.

Jedz karpia na zdrowie

Ryba ta należy do gatunków średniotłustych. Mięso karpia jest lekkostrawne i zalecane jako składnik zdrowej diety, ale wszystko zależy od formy jego przyrządzania. Produkt ten zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają m.in. rozwojowi chorób nowotworowych, wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. To również doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. W jego składzie znaleźć możemy takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor, sód i potas oraz spore dawki witaminy D i A.

mp/kuchnia.wp.pl

d3y9ffq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y9ffq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj