WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Karp niezbędny na Wigilię. Jak kupić idealny produkt?

Karp na wigilijnym stole to synonim tradycji - jako pierwszy przychodzi na myśl, gdy kompletujemy bożonarodzeniowy jadłospis. W sklepach i na straganach nie brakuje oczywiście odpowiednich produktów, ale jak wybrać okaz idealny? Święta tuż tuż, dlatego warto poznać najważniejsze wskazówki dotyczące zakupu tej ryby.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Kolor a jakość smaku

Niektórzy konsumenci przy wyborze kierują się barwą ryby. Jest to mylne rozumowanie, ponieważ kolor zależy od dna zbiornika, w którym hodowany był karp. Przy podłożu pokrytym żwirem łuski są bardziej oliwkowe, a ciemnozielone lub czarne w przypadku dna torfowego. Niezależnie od koloru, każdy karp smakuje tak samo.

Najważniejsza jest waga

Cechą, na którą przede wszystkim należy zwrócić uwagę jest waga ryby. To bowiem głównie wpływa na jej smak i jakość. Okazy młodsze i mniejsze, które ważą około 1,3 kg, mają delikatne mięso i doskonale sprawdzą się podane w formie dzwonków. W ich przypadku trzeba jednak wykazać się cierpliwością do sporej ilości ości. Większe karpie, które ważą 2-2,5 kg, mają mniej soczyste i twardsze mięso. Mimo to świetnie smakuje w postaci filetów. Popularnością cieszy się również karp pełnołuski, ale jego zakup wiąże się z czasochłonną obróbką.

Forma przechowywania karpia

Istotne znaczenie ma także rodzaj zbiornika, z którego ryba trafia na nasze stoły. Wybierając rybę z akwarium w supermarkecie czy pojemników na targowiskach, dobrze jest stwierdzić, czy zapewnione są odpowiednie warunki. Woda, w której przebywa karp powinna być zimna i czysta, bez piany. Musi być także odpowiednio napowietrzona. Im więcej okazów na mniejszej powierzchni, tym większe ryzyko pojawienia się uszkodzeń mechanicznych. Ryby powinny pływać grzbietem ku górze. Gdy nerwowo wychylają głowy blisko tafli wody, chcąc złapać powietrze, lepiej zrezygnować z ich zakupu. Osobnik zdrowy i w dobrej kondycji ma komplet płetw, zero skaleczeń czy odprysków np. w postaci braku łusek w okolicy skrzeli czy płetw. Specjaliści radzą również, aby wybierać okazy, których skrzela są czerwone a oczy szkliste. To również wyznaczniki odpowiedniej jakości.

Informacje dodatkowe

Przy wyborze ryby na wigilijny stół warto zapytać o jej pochodzenie oraz wiek. Tego typu dane powinny być udostępniane na żądanie klienta lub wywieszone w miejscu, w którzy można zakupić żywe okazy. Dobry karp powinien posiadać certyfikat, który jednoznacznie określa, gdzie ryba była hodowana. Smak i jakość mięsa zależy także od tego, co podawano rybom do jedzenia. W przypadku, gdy były karmione paszą o niskim standardzie, w ich składzie znajdzie się więcej tłuszczu niż cennego białka.

Względy ekologiczne i etyczne

Widok karpia pluskającego w domowej wannie powoli przechodzi do historii. Od lat walczy się o mądre połączenie wigilijnej tradycji z regulacjami prawnymi, które określają godne traktowanie tej ryby. Nie ma potrzeby zabijania karpia tuż przed jego przyrządzeniem. Wręcz przeciwnie, naukowo udowodniono, że jakość mięsa pogarsza się, gdy ryba najpierw podduszana jest w reklamówce, a następnie męczona w ciasnym zlewie. Wszystko przez sytuacje stresowe i wzmożone wytwarzanie kwasu mlekowego.

Jeśli decydujemy się na zakup żywego okazu, należy zaopatrzyć się w odpowiednią rynienkę, do minimum skrócić czas transportu i zapewnić odpowiednie warunku w domu. Natomiast, gdy zależy nam na rybie uśmierconej, powinno odbyć się to w sklepie - wtedy mamy pewność, że zakupiona ryba wcześniej nie zdechła.

Jedz karpia na zdrowie

Ryba ta należy do gatunków średniotłustych. Mięso karpia jest lekkostrawne i zalecane jako składnik zdrowej diety, ale wszystko zależy od formy jego przyrządzania. Produkt ten zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają m.in. rozwojowi chorób nowotworowych, wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. To również doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. W jego składzie znaleźć możemy takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor, sód i potas oraz spore dawki witaminy D i A.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟