Kapusta w roli głównej. Pięć smakowitych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Nie tylko gołąbki i bigos

Obraz
© Shutterstock.com

Kapusta to symbol polskiej kuchni. Tania, łatwa w przechowywaniu, a przez to dostępna przez cały rok i bardzo zdrowa. Smakosze tej jarzyny z utęsknieniem czekają zawsze na początek lata, gdy pojawiają się zielone główki młodej kapusty, słodszej i bardziej delikatnej od tych dojrzałych. Jednak, warzywa, które możemy dostać zimą, także mają nam wiele do zaoferowania. Możemy z nich przygotować naprawdę fantastyczne dania - nie tylko bigos i gołąbki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kapuśniak na szybko

Obraz
© iStock.com

Kapuśniak to jedna z najbardziej rozgrzewających zup, polecana szczególnie na zimowe wieczory. Najczęściej kojarzy się nam z długim czasem przygotowywania. My jednak mamy pomysł na szybki kapuśniak, którego gotowanie nie zajmie nam więcej niż godzinę. Składniki: pół główki kapusty, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kilka ziemniaków, kawałek wędzonego boczku, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, sól, mielone chili. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy. Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy do głębokiego rondla i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż kapusta zmięknie. Gotowe.

/ 6Kapusta zasmażana

Obraz
© iStock.com

Zasmażana kapusta to nieodłączny składnik obiadu z kotletem schabowym w roli głównej. Do jej przygotowania zwykle używamy kapusty kiszonej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zasmażyć świeżą białą kapustę. Potrzebujemy: pół główki kapusty, cebulę, boczek wędzony, kminek, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie, mąkę, masło i wodę. Kapustę siekamy i zalewamy wrzątkiem. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu. Dodajemy kapustę, przyprawy, dolewamy wody i dusimy wszystko kilkanaście minut. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty, a gdy danie zgęstnieje, podajemy.

/ 6Makaron z kapustą

Obraz
© Shutterstock.com

Kapusta idealnie smakuje z makaronem. Na naszą zapiekankę potrzebujemy: trochę posiekanej kapusty, ugotowany makaron (penne, farfalle), masło, pieprz, sól, można dodać również kiełbasy. Kapustę parzymy wrzątkiem i obgotowujemy w osolonej wodzie kilka minut. Makaron gotujemy, ale tak, by był lekko twardy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kapustę, makaron, ewentualnie pokrojoną kiełbasę i przyprawy. Mieszamy i zapiekamy w piekarniku przez pół godziny.

/ 6Kapuściany tort

Obraz
© 123RF

Połączenie liści kapusty z mielonym mięsem najczęściej kojarzy nam się z gołąbkami. Nie wszyscy jednak mają tyle odwagi i umiejętności, by się z tym daniem zmierzyć. Oto więc nasza propozycja na prostszą wersję tego pysznego dania - tort z kapusty. Składniki: kilka obgotowanych we wrzątku liści kapusty, mięso mielone, ugotowany ryż, jajko, sól, pieprz, pęczek koperku, wywar warzywny. Liście kapusty, po sparzeniu, pozbawiamy grubych nerwów. Mięso mieszamy z ryżem i jajkiem, doprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy liść kapusty, na to rozsmarowujemy masę mięsną, kładziemy kolejny liść, i tak dalej. Wlewamy wywar warzywny, posypujemy posiekanym koperkiem i zapiekamy około godziny.

/ 6Surówka z kapusty i marchewki

Obraz
© iStock.com

Najzdrowsza jest surowa kapusta, nie traci ona bowiem żadnych witamin i mikroelementów. Szybka surówka to najlepszy sposób na wykorzystanie w pełni dobroczynnych właściwości tego warzywa. Składniki: pół główki kapusty, marchewka, olej, cukier, natka pietruszki, sól i pieprz. Kapustę siekamy bardzo drobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę kroimy. W misce mieszamy warzywa, wlewamy kilka łyżek oleju, dwie łyżki cukru, sporo pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Ta surówka smakuje tak, że nie będziecie chcieli już jeść jakiejkolwiek innej.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach