Nie tylko gołąbki i bigos
Kapusta to symbol polskiej kuchni. Tania, łatwa w przechowywaniu, a przez to dostępna przez cały rok i bardzo zdrowa. Smakosze tej jarzyny z utęsknieniem czekają zawsze na początek lata, gdy pojawiają się zielone główki młodej kapusty, słodszej i bardziej delikatnej od tych dojrzałych. Jednak, warzywa, które możemy dostać zimą, także mają nam wiele do zaoferowania. Możemy z nich przygotować naprawdę fantastyczne dania - nie tylko bigos i gołąbki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kapuśniak na szybko
Kapuśniak to jedna z najbardziej rozgrzewających zup, polecana szczególnie na zimowe wieczory. Najczęściej kojarzy się nam z długim czasem przygotowywania. My jednak mamy pomysł na szybki kapuśniak, którego gotowanie nie zajmie nam więcej niż godzinę. Składniki: pół główki kapusty, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kilka ziemniaków, kawałek wędzonego boczku, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, sól, mielone chili. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy. Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy do głębokiego rondla i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż kapusta zmięknie. Gotowe.
Kapusta zasmażana
Zasmażana kapusta to nieodłączny składnik obiadu z kotletem schabowym w roli głównej. Do jej przygotowania zwykle używamy kapusty kiszonej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zasmażyć świeżą białą kapustę. Potrzebujemy: pół główki kapusty, cebulę, boczek wędzony, kminek, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie, mąkę, masło i wodę. Kapustę siekamy i zalewamy wrzątkiem. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu. Dodajemy kapustę, przyprawy, dolewamy wody i dusimy wszystko kilkanaście minut. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty, a gdy danie zgęstnieje, podajemy.
Makaron z kapustą
Kapusta idealnie smakuje z makaronem. Na naszą zapiekankę potrzebujemy: trochę posiekanej kapusty, ugotowany makaron (penne, farfalle), masło, pieprz, sól, można dodać również kiełbasy. Kapustę parzymy wrzątkiem i obgotowujemy w osolonej wodzie kilka minut. Makaron gotujemy, ale tak, by był lekko twardy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kapustę, makaron, ewentualnie pokrojoną kiełbasę i przyprawy. Mieszamy i zapiekamy w piekarniku przez pół godziny.
Kapuściany tort
Połączenie liści kapusty z mielonym mięsem najczęściej kojarzy nam się z gołąbkami. Nie wszyscy jednak mają tyle odwagi i umiejętności, by się z tym daniem zmierzyć. Oto więc nasza propozycja na prostszą wersję tego pysznego dania - tort z kapusty. Składniki: kilka obgotowanych we wrzątku liści kapusty, mięso mielone, ugotowany ryż, jajko, sól, pieprz, pęczek koperku, wywar warzywny. Liście kapusty, po sparzeniu, pozbawiamy grubych nerwów. Mięso mieszamy z ryżem i jajkiem, doprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy liść kapusty, na to rozsmarowujemy masę mięsną, kładziemy kolejny liść, i tak dalej. Wlewamy wywar warzywny, posypujemy posiekanym koperkiem i zapiekamy około godziny.
Surówka z kapusty i marchewki
Najzdrowsza jest surowa kapusta, nie traci ona bowiem żadnych witamin i mikroelementów. Szybka surówka to najlepszy sposób na wykorzystanie w pełni dobroczynnych właściwości tego warzywa. Składniki: pół główki kapusty, marchewka, olej, cukier, natka pietruszki, sól i pieprz. Kapustę siekamy bardzo drobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę kroimy. W misce mieszamy warzywa, wlewamy kilka łyżek oleju, dwie łyżki cukru, sporo pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Ta surówka smakuje tak, że nie będziecie chcieli już jeść jakiejkolwiek innej.