Kapusta w roli głównej. Pięć smakowitych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Nie tylko gołąbki i bigos

Obraz
© Shutterstock.com

Kapusta to symbol polskiej kuchni. Tania, łatwa w przechowywaniu, a przez to dostępna przez cały rok i bardzo zdrowa. Smakosze tej jarzyny z utęsknieniem czekają zawsze na początek lata, gdy pojawiają się zielone główki młodej kapusty, słodszej i bardziej delikatnej od tych dojrzałych. Jednak, warzywa, które możemy dostać zimą, także mają nam wiele do zaoferowania. Możemy z nich przygotować naprawdę fantastyczne dania - nie tylko bigos i gołąbki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kapuśniak na szybko

Obraz
© iStock.com

Kapuśniak to jedna z najbardziej rozgrzewających zup, polecana szczególnie na zimowe wieczory. Najczęściej kojarzy się nam z długim czasem przygotowywania. My jednak mamy pomysł na szybki kapuśniak, którego gotowanie nie zajmie nam więcej niż godzinę. Składniki: pół główki kapusty, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kilka ziemniaków, kawałek wędzonego boczku, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, sól, mielone chili. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy. Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy do głębokiego rondla i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż kapusta zmięknie. Gotowe.

/ 6Kapusta zasmażana

Obraz
© iStock.com

Zasmażana kapusta to nieodłączny składnik obiadu z kotletem schabowym w roli głównej. Do jej przygotowania zwykle używamy kapusty kiszonej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zasmażyć świeżą białą kapustę. Potrzebujemy: pół główki kapusty, cebulę, boczek wędzony, kminek, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie, mąkę, masło i wodę. Kapustę siekamy i zalewamy wrzątkiem. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu. Dodajemy kapustę, przyprawy, dolewamy wody i dusimy wszystko kilkanaście minut. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty, a gdy danie zgęstnieje, podajemy.

/ 6Makaron z kapustą

Obraz
© Shutterstock.com

Kapusta idealnie smakuje z makaronem. Na naszą zapiekankę potrzebujemy: trochę posiekanej kapusty, ugotowany makaron (penne, farfalle), masło, pieprz, sól, można dodać również kiełbasy. Kapustę parzymy wrzątkiem i obgotowujemy w osolonej wodzie kilka minut. Makaron gotujemy, ale tak, by był lekko twardy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kapustę, makaron, ewentualnie pokrojoną kiełbasę i przyprawy. Mieszamy i zapiekamy w piekarniku przez pół godziny.

/ 6Kapuściany tort

Obraz
© 123RF

Połączenie liści kapusty z mielonym mięsem najczęściej kojarzy nam się z gołąbkami. Nie wszyscy jednak mają tyle odwagi i umiejętności, by się z tym daniem zmierzyć. Oto więc nasza propozycja na prostszą wersję tego pysznego dania - tort z kapusty. Składniki: kilka obgotowanych we wrzątku liści kapusty, mięso mielone, ugotowany ryż, jajko, sól, pieprz, pęczek koperku, wywar warzywny. Liście kapusty, po sparzeniu, pozbawiamy grubych nerwów. Mięso mieszamy z ryżem i jajkiem, doprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy liść kapusty, na to rozsmarowujemy masę mięsną, kładziemy kolejny liść, i tak dalej. Wlewamy wywar warzywny, posypujemy posiekanym koperkiem i zapiekamy około godziny.

/ 6Surówka z kapusty i marchewki

Obraz
© iStock.com

Najzdrowsza jest surowa kapusta, nie traci ona bowiem żadnych witamin i mikroelementów. Szybka surówka to najlepszy sposób na wykorzystanie w pełni dobroczynnych właściwości tego warzywa. Składniki: pół główki kapusty, marchewka, olej, cukier, natka pietruszki, sól i pieprz. Kapustę siekamy bardzo drobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę kroimy. W misce mieszamy warzywa, wlewamy kilka łyżek oleju, dwie łyżki cukru, sporo pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Ta surówka smakuje tak, że nie będziecie chcieli już jeść jakiejkolwiek innej.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem