Kalafior w zapiekance, sałatce i zupie

Niepowtarzalne walory smakowe i dietetyczne, a do tego bardzo krótki czas przygotowania tego warzywa zachęcają do eksperymentów w kuchni.

Kalafior w zapiekance, sałatce i zupie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ten krewniak znacznie dzisiaj popularniejszych brokułów jest warzywem w polskiej kuchni niedocenianym. Szkoda, bo jest bogaty w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy (K, B1, B2, B6, C) i kwasy (nikotynowy i pantotenowy). Ma także niepowtarzalne walory smakowe i dietetyczne, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Do zapiekanki z kalafiora konieczne będą: mały kalafior, 200 ml śmietany (18 proc.), 20 dag startego żółtego sera, 3 jajka, 2 marchewki, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Kalafior dzielimy na różyczki, a marchew kroimy w kostkę i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy przez trzy minuty i wkładamy na posmarowaną olejem formę. Z roztrzepanych ze śmietanką i połową sera (przyprawionych solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej) robimy masę, którą zalewamy warzywa. Na wierz sypiemy ser. Całość zapiekamy około dwudziestu pięciu minut.

Kalafior w sosie czosnkowym przygotowujemy szybko, a i wiele składników nie trzeba. Wystarczy: 1 duży kalafior, 4 ząbki czosnku, majonez i sól.
Podzielony na małe różyczki kalafior gotujemy w osolonej wodzie przez około trzy minuty. Sos przygotowujemy z dwóch łyżek majonezu, do których dodajemy cztery rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i gotowe! Możemy go wymieszać z kalafiorem lub podawać jako dip.

Sałatkę z kalafiora przygotowujemy z: 600 g kalafiora,1/2 szklanki śmietany, 200 g szpinaku, szczypiorku, czosnku, soku z cytryny, cukru, pieprzu i soli (do smaku).
Oczyszczony kalafior płuczemy w zakwaszonej octem wodzie i wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Gotujemy bez przykrycia. Po wyciągnięciu dzielimy na cząstki. Do sparzonego i zmielonego szpinaku dodajemy śmietanę oraz pokrojony szczypior. Doprawiamy czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Takim sosem polewamy kalafior.

Z kalafiora można przygotować też przepyszną zupę. Potrzebne będą: wywar mięsny (ew. kostka rosołowa), kalafior, seler, 4 łyżki masła, 2 żółtka z jajek, 2 łyżki mąki, 3 szklanki mleka i sól.
Do garnka z wywarem wkładamy pokrojony kalafior i seler. Po ok. 30 minutach wyciągamy jarzyny, odsączamy je i podsmażamy, a następnie przecieramy do zupy przez sitko. Ponownie gotujemy. Do mleka dodajemy żółtka i mąkę, a po roztrzepaniu widelcem - wlewamy do zupy mieszając. Po wlaniu na talerz posypujemy pokrojoną drobno nacią selera.

Ostatnia nasza propozycja to nadziewany kalafior. Warto wypróbować. Przygotujcie: 40 dag mielonego mięsa, 4 łyżki bułki tartej, duży kalafior, 1 jajko, łyżkę musztardy, cebulę, sok z cytryny, sól i pieprz (do smaku).
Umyty kalafior zalewamy wrzątkiem zakwaszonym sokiem z cytryny, a po ugotowaniu zalewamy zimną wodą. Teraz bierzemy się za farsz. Do drobno posiekanej cebuli dodajemy jajko, mielone mięso, musztardę i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Otrzymaną masę wystarczy wcisnąć między różyczki kalafiora, owinąć go folią aluminiową i piec przez ok. pół godziny. Można podawać z sosem pomidorowym.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie