Kalafior w zapiekance, sałatce i zupie

Niepowtarzalne walory smakowe i dietetyczne, a do tego bardzo krótki czas przygotowania tego warzywa zachęcają do eksperymentów w kuchni.

Kalafior w zapiekance, sałatce i zupie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ten krewniak znacznie dzisiaj popularniejszych brokułów jest warzywem w polskiej kuchni niedocenianym. Szkoda, bo jest bogaty w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy (K, B1, B2, B6, C) i kwasy (nikotynowy i pantotenowy). Ma także niepowtarzalne walory smakowe i dietetyczne, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Do zapiekanki z kalafiora konieczne będą: mały kalafior, 200 ml śmietany (18 proc.), 20 dag startego żółtego sera, 3 jajka, 2 marchewki, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Kalafior dzielimy na różyczki, a marchew kroimy w kostkę i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy przez trzy minuty i wkładamy na posmarowaną olejem formę. Z roztrzepanych ze śmietanką i połową sera (przyprawionych solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej) robimy masę, którą zalewamy warzywa. Na wierz sypiemy ser. Całość zapiekamy około dwudziestu pięciu minut.

Kalafior w sosie czosnkowym przygotowujemy szybko, a i wiele składników nie trzeba. Wystarczy: 1 duży kalafior, 4 ząbki czosnku, majonez i sól.
Podzielony na małe różyczki kalafior gotujemy w osolonej wodzie przez około trzy minuty. Sos przygotowujemy z dwóch łyżek majonezu, do których dodajemy cztery rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i gotowe! Możemy go wymieszać z kalafiorem lub podawać jako dip.

Sałatkę z kalafiora przygotowujemy z: 600 g kalafiora,1/2 szklanki śmietany, 200 g szpinaku, szczypiorku, czosnku, soku z cytryny, cukru, pieprzu i soli (do smaku).
Oczyszczony kalafior płuczemy w zakwaszonej octem wodzie i wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Gotujemy bez przykrycia. Po wyciągnięciu dzielimy na cząstki. Do sparzonego i zmielonego szpinaku dodajemy śmietanę oraz pokrojony szczypior. Doprawiamy czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Takim sosem polewamy kalafior.

Z kalafiora można przygotować też przepyszną zupę. Potrzebne będą: wywar mięsny (ew. kostka rosołowa), kalafior, seler, 4 łyżki masła, 2 żółtka z jajek, 2 łyżki mąki, 3 szklanki mleka i sól.
Do garnka z wywarem wkładamy pokrojony kalafior i seler. Po ok. 30 minutach wyciągamy jarzyny, odsączamy je i podsmażamy, a następnie przecieramy do zupy przez sitko. Ponownie gotujemy. Do mleka dodajemy żółtka i mąkę, a po roztrzepaniu widelcem - wlewamy do zupy mieszając. Po wlaniu na talerz posypujemy pokrojoną drobno nacią selera.

Ostatnia nasza propozycja to nadziewany kalafior. Warto wypróbować. Przygotujcie: 40 dag mielonego mięsa, 4 łyżki bułki tartej, duży kalafior, 1 jajko, łyżkę musztardy, cebulę, sok z cytryny, sól i pieprz (do smaku).
Umyty kalafior zalewamy wrzątkiem zakwaszonym sokiem z cytryny, a po ugotowaniu zalewamy zimną wodą. Teraz bierzemy się za farsz. Do drobno posiekanej cebuli dodajemy jajko, mielone mięso, musztardę i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Otrzymaną masę wystarczy wcisnąć między różyczki kalafiora, owinąć go folią aluminiową i piec przez ok. pół godziny. Można podawać z sosem pomidorowym.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów