Kalafior w zapiekance, sałatce i zupie

Niepowtarzalne walory smakowe i dietetyczne, a do tego bardzo krótki czas przygotowania tego warzywa zachęcają do eksperymentów w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ten krewniak znacznie dzisiaj popularniejszych brokułów jest warzywem w polskiej kuchni niedocenianym. Szkoda, bo jest bogaty w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy (K, B1, B2, B6, C) i kwasy (nikotynowy i pantotenowy). Ma także niepowtarzalne walory smakowe i dietetyczne, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Do zapiekanki z kalafiora konieczne będą: mały kalafior, 200 ml śmietany (18 proc.), 20 dag startego żółtego sera, 3 jajka, 2 marchewki, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Kalafior dzielimy na różyczki, a marchew kroimy w kostkę i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy przez trzy minuty i wkładamy na posmarowaną olejem formę. Z roztrzepanych ze śmietanką i połową sera (przyprawionych solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej) robimy masę, którą zalewamy warzywa. Na wierz sypiemy ser. Całość zapiekamy około dwudziestu pięciu minut.

Kalafior w sosie czosnkowym przygotowujemy szybko, a i wiele składników nie trzeba. Wystarczy: 1 duży kalafior, 4 ząbki czosnku, majonez i sól.
Podzielony na małe różyczki kalafior gotujemy w osolonej wodzie przez około trzy minuty. Sos przygotowujemy z dwóch łyżek majonezu, do których dodajemy cztery rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i gotowe! Możemy go wymieszać z kalafiorem lub podawać jako dip.

Sałatkę z kalafiora przygotowujemy z: 600 g kalafiora,1/2 szklanki śmietany, 200 g szpinaku, szczypiorku, czosnku, soku z cytryny, cukru, pieprzu i soli (do smaku).
Oczyszczony kalafior płuczemy w zakwaszonej octem wodzie i wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Gotujemy bez przykrycia. Po wyciągnięciu dzielimy na cząstki. Do sparzonego i zmielonego szpinaku dodajemy śmietanę oraz pokrojony szczypior. Doprawiamy czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Takim sosem polewamy kalafior.

Z kalafiora można przygotować też przepyszną zupę. Potrzebne będą: wywar mięsny (ew. kostka rosołowa), kalafior, seler, 4 łyżki masła, 2 żółtka z jajek, 2 łyżki mąki, 3 szklanki mleka i sól.
Do garnka z wywarem wkładamy pokrojony kalafior i seler. Po ok. 30 minutach wyciągamy jarzyny, odsączamy je i podsmażamy, a następnie przecieramy do zupy przez sitko. Ponownie gotujemy. Do mleka dodajemy żółtka i mąkę, a po roztrzepaniu widelcem - wlewamy do zupy mieszając. Po wlaniu na talerz posypujemy pokrojoną drobno nacią selera.

Ostatnia nasza propozycja to nadziewany kalafior. Warto wypróbować. Przygotujcie: 40 dag mielonego mięsa, 4 łyżki bułki tartej, duży kalafior, 1 jajko, łyżkę musztardy, cebulę, sok z cytryny, sól i pieprz (do smaku).
Umyty kalafior zalewamy wrzątkiem zakwaszonym sokiem z cytryny, a po ugotowaniu zalewamy zimną wodą. Teraz bierzemy się za farsz. Do drobno posiekanej cebuli dodajemy jajko, mielone mięso, musztardę i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Otrzymaną masę wystarczy wcisnąć między różyczki kalafiora, owinąć go folią aluminiową i piec przez ok. pół godziny. Można podawać z sosem pomidorowym.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟