Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem

Kalafior zajmuje ważne miejsce w kuchni, niezależnie od czasu i mody kulinarnej. Może być zwyczajny i wręcz nudny lub grać główną rolę na talerzu. Wypróbujcie koniecznie przepis na pieczonego kalafiora z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem.Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem.
Anna Kamińska

Składniki

  • 1/2 dużego kalafiora lub jeden średni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej chili
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 1 cytryna
  • 1 burrata
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek

Sos ziołowy:

  • garść świeżych ziół: tymianek, szałwia, kolendra, natka pietruszki, koper
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  • Usuń zewnętrzne liście kalafiora, podziel go lub pokrój na małe różyczki i dokładnie umyj.
  • Połącz wszystkie przyprawy w misce. Rozłóż kalafior na papierze i posmaruj mieszanką przypraw z oliwą. Pokrój cytrynę na kawałki i połóż obok kalafiora. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 20-30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos ziołowy. Obierz ząbek czosnku, umyj zioła, wytrzyj do sucha i zerwij liście z gałązek. Przełóż je do kielicha blendera i dodaj resztę składników. Zmiksuj i zostaw.
  • Ułóż upieczony kalafior na talerzu do serwowania. Przełam burratę nad kalafiorem. Całość posyp piniami, polej zielonym sosem i oliwą.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟