Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem
Kalafior zajmuje ważne miejsce w kuchni, niezależnie od czasu i mody kulinarnej. Może być zwyczajny i wręcz nudny lub grać główną rolę na talerzu. Wypróbujcie koniecznie przepis na pieczonego kalafiora z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1/2 dużego kalafiora lub jeden średni
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżeczki sproszkowanej chili
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- po 1 łyżeczce soli i pieprzu
- 1 cytryna
- 1 burrata
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- oliwa z oliwek
Sos ziołowy:
- garść świeżych ziół: tymianek, szałwia, kolendra, natka pietruszki, koper
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Usuń zewnętrzne liście kalafiora, podziel go lub pokrój na małe różyczki i dokładnie umyj.
- Połącz wszystkie przyprawy w misce. Rozłóż kalafior na papierze i posmaruj mieszanką przypraw z oliwą. Pokrój cytrynę na kawałki i połóż obok kalafiora. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 20-30 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos ziołowy. Obierz ząbek czosnku, umyj zioła, wytrzyj do sucha i zerwij liście z gałązek. Przełóż je do kielicha blendera i dodaj resztę składników. Zmiksuj i zostaw.
- Ułóż upieczony kalafior na talerzu do serwowania. Przełam burratę nad kalafiorem. Całość posyp piniami, polej zielonym sosem i oliwą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze