Jogurty - owocowe czy tylko kolorowe?

Czy wszystkie jogurty zasługują na miano zdrowych produktów? Szereg dodatków, które producenci w nie upychają sprawia, że dwa kubki z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Na co szczególnie uważać?

Jogurty - owocowe czy tylko kolorowe?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Jego zalet nie sposób przecenić – jogurt wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, spowalnia proces starzenia się organizmu, poprawia trawienie, wzmacnia kości i zęby. Ma więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż mleko i chroni nas przed groźnymi bakteriami. To jeden z niewielu produktów mlecznych odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Ostatnie badania mówią, że jogurt leczy depresję. Irlandzko-kanadyjski zespół naukowców stwierdził, że zawarte w nich bakterie Lactobacillus mają korzystny wpływ na procesy neurochemiczne zachodzące w mózgu.

W naturze siła

Lekarze i dietetycy zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej jeden kubeczek jogurtu (ok. 200 g). Powinien być to jednak jogurt naturalny. Średni kubek (330g) kolorowego jogurtu zawiera ok. 45 g cukru, czyli mniej więcej 9 łyżeczek cukru.

- Jogurty owocowe mają zazwyczaj więcej cukru niż owoców, a wsad w nim zawarty ma bardzo mało wspólnego ze świeżymi owocami – tłumaczy Anna Marciniec, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Wsadem nazwiemy koncentrat powstały z miąższu owoców, do którego można dodać cukier lub syrop glukozowo- fruktozowy. Znajdziemy tu również aromaty i barwniki, aby produkt miał wygląd i zapach naturalnych truskawek, jagód czy brzoskwiń.

Nie owocowe, ale kolorowe

Badania wskazują, że Polacy kochają jogurty owocowe. Szczególnym uznaniem cieszą się truskawkowe. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę skąd truskawkowe, poziomkowe czy wiśniowe jogurty biorą piękny czerwony kolor. Szczególnie te, na których opakowaniach widnieje napis „o smaku”. Jogurt truskawkowy od tego o smaku truskawkowym różni się zasadniczo. Ten drugi to niemal czysta chemia. Producentowi wystarczą barwniki i odpowiednie aromaty, by klienta złapać w sidła. Zawsze sięgając po tego typu produkty warto mieć w pamięci czym się je zabarwia.

- Kolor czerwony w jogurcie nadaje barwnik koszenila, barwnik uzyskiwany z ciała owadów - odwłoków mszyc żerujących na kaktusach. Barwniki do jogurtów można także uzyskać z aronii lub buraków – mówi Anna Marciniec.

Owady, które spożywamy wraz z pięknymi czerwonymi jogurtami występują w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Centralnej i wytwarzają barwnik odstraszający inne owady, na przykład mrówki.

Samo zdrowie

Jedno już wiemy, jogurty musimy wybierać z głową.

- Jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy, najlepiej sięgnąć po naturalny i zmiksowane owoce. Wtedy będziemy mieli pewność, że znajduje się w nim błonnik, witaminy i jest bez dodatku cukru – tłumaczy Anna Marciniec. – W sklepie kierujmy się zasadą : im krótsza lista składników tym lepiej, czyli produkt jest bardziej zdrowy. Najlepiej wybierać jogurty naturalne, bez nazwy „light” czy „0% tłuszczu”, ponieważ produkty całkiem odtłuszczone pozbawione są witamin.

Zdrowy jogurt łatwo wykonać we własnej kuchni. Wystarczy podgrzać litr mleka UHT do temp. 45 st. C. i dodać do niego kubeczek jogurtu naturalnego (jak najświeższy). Garnek powinien stać w ciepłym miejscu. Już po 6 godzinach bakterie w jogurcie zmienią mleko w pyszny, zdrowy jogurt.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów