Jogurty - owocowe czy tylko kolorowe?

Czy wszystkie jogurty zasługują na miano zdrowych produktów? Szereg dodatków, które producenci w nie upychają sprawia, że dwa kubki z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Na co szczególnie uważać?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Jego zalet nie sposób przecenić – jogurt wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, spowalnia proces starzenia się organizmu, poprawia trawienie, wzmacnia kości i zęby. Ma więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż mleko i chroni nas przed groźnymi bakteriami. To jeden z niewielu produktów mlecznych odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Ostatnie badania mówią, że jogurt leczy depresję. Irlandzko-kanadyjski zespół naukowców stwierdził, że zawarte w nich bakterie Lactobacillus mają korzystny wpływ na procesy neurochemiczne zachodzące w mózgu.

W naturze siła

Lekarze i dietetycy zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej jeden kubeczek jogurtu (ok. 200 g). Powinien być to jednak jogurt naturalny. Średni kubek (330g) kolorowego jogurtu zawiera ok. 45 g cukru, czyli mniej więcej 9 łyżeczek cukru.

- Jogurty owocowe mają zazwyczaj więcej cukru niż owoców, a wsad w nim zawarty ma bardzo mało wspólnego ze świeżymi owocami – tłumaczy Anna Marciniec, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Wsadem nazwiemy koncentrat powstały z miąższu owoców, do którego można dodać cukier lub syrop glukozowo- fruktozowy. Znajdziemy tu również aromaty i barwniki, aby produkt miał wygląd i zapach naturalnych truskawek, jagód czy brzoskwiń.

Nie owocowe, ale kolorowe

Badania wskazują, że Polacy kochają jogurty owocowe. Szczególnym uznaniem cieszą się truskawkowe. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę skąd truskawkowe, poziomkowe czy wiśniowe jogurty biorą piękny czerwony kolor. Szczególnie te, na których opakowaniach widnieje napis „o smaku”. Jogurt truskawkowy od tego o smaku truskawkowym różni się zasadniczo. Ten drugi to niemal czysta chemia. Producentowi wystarczą barwniki i odpowiednie aromaty, by klienta złapać w sidła. Zawsze sięgając po tego typu produkty warto mieć w pamięci czym się je zabarwia.

- Kolor czerwony w jogurcie nadaje barwnik koszenila, barwnik uzyskiwany z ciała owadów - odwłoków mszyc żerujących na kaktusach. Barwniki do jogurtów można także uzyskać z aronii lub buraków – mówi Anna Marciniec.

Owady, które spożywamy wraz z pięknymi czerwonymi jogurtami występują w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Centralnej i wytwarzają barwnik odstraszający inne owady, na przykład mrówki.

Samo zdrowie

Jedno już wiemy, jogurty musimy wybierać z głową.

- Jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy, najlepiej sięgnąć po naturalny i zmiksowane owoce. Wtedy będziemy mieli pewność, że znajduje się w nim błonnik, witaminy i jest bez dodatku cukru – tłumaczy Anna Marciniec. – W sklepie kierujmy się zasadą : im krótsza lista składników tym lepiej, czyli produkt jest bardziej zdrowy. Najlepiej wybierać jogurty naturalne, bez nazwy „light” czy „0% tłuszczu”, ponieważ produkty całkiem odtłuszczone pozbawione są witamin.

Zdrowy jogurt łatwo wykonać we własnej kuchni. Wystarczy podgrzać litr mleka UHT do temp. 45 st. C. i dodać do niego kubeczek jogurtu naturalnego (jak najświeższy). Garnek powinien stać w ciepłym miejscu. Już po 6 godzinach bakterie w jogurcie zmienią mleko w pyszny, zdrowy jogurt.

ml/mmch

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść