Jogurty - owocowe czy tylko kolorowe?

Czy wszystkie jogurty zasługują na miano zdrowych produktów? Szereg dodatków, które producenci w nie upychają sprawia, że dwa kubki z powodzeniem mogą zastąpić obiad. Na co szczególnie uważać?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Jego zalet nie sposób przecenić – jogurt wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, spowalnia proces starzenia się organizmu, poprawia trawienie, wzmacnia kości i zęby. Ma więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż mleko i chroni nas przed groźnymi bakteriami. To jeden z niewielu produktów mlecznych odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Ostatnie badania mówią, że jogurt leczy depresję. Irlandzko-kanadyjski zespół naukowców stwierdził, że zawarte w nich bakterie Lactobacillus mają korzystny wpływ na procesy neurochemiczne zachodzące w mózgu.

W naturze siła

Lekarze i dietetycy zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej jeden kubeczek jogurtu (ok. 200 g). Powinien być to jednak jogurt naturalny. Średni kubek (330g) kolorowego jogurtu zawiera ok. 45 g cukru, czyli mniej więcej 9 łyżeczek cukru.

- Jogurty owocowe mają zazwyczaj więcej cukru niż owoców, a wsad w nim zawarty ma bardzo mało wspólnego ze świeżymi owocami – tłumaczy Anna Marciniec, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Wsadem nazwiemy koncentrat powstały z miąższu owoców, do którego można dodać cukier lub syrop glukozowo- fruktozowy. Znajdziemy tu również aromaty i barwniki, aby produkt miał wygląd i zapach naturalnych truskawek, jagód czy brzoskwiń.

Nie owocowe, ale kolorowe

Badania wskazują, że Polacy kochają jogurty owocowe. Szczególnym uznaniem cieszą się truskawkowe. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę skąd truskawkowe, poziomkowe czy wiśniowe jogurty biorą piękny czerwony kolor. Szczególnie te, na których opakowaniach widnieje napis „o smaku”. Jogurt truskawkowy od tego o smaku truskawkowym różni się zasadniczo. Ten drugi to niemal czysta chemia. Producentowi wystarczą barwniki i odpowiednie aromaty, by klienta złapać w sidła. Zawsze sięgając po tego typu produkty warto mieć w pamięci czym się je zabarwia.

- Kolor czerwony w jogurcie nadaje barwnik koszenila, barwnik uzyskiwany z ciała owadów - odwłoków mszyc żerujących na kaktusach. Barwniki do jogurtów można także uzyskać z aronii lub buraków – mówi Anna Marciniec.

Owady, które spożywamy wraz z pięknymi czerwonymi jogurtami występują w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Centralnej i wytwarzają barwnik odstraszający inne owady, na przykład mrówki.

Samo zdrowie

Jedno już wiemy, jogurty musimy wybierać z głową.

- Jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy, najlepiej sięgnąć po naturalny i zmiksowane owoce. Wtedy będziemy mieli pewność, że znajduje się w nim błonnik, witaminy i jest bez dodatku cukru – tłumaczy Anna Marciniec. – W sklepie kierujmy się zasadą : im krótsza lista składników tym lepiej, czyli produkt jest bardziej zdrowy. Najlepiej wybierać jogurty naturalne, bez nazwy „light” czy „0% tłuszczu”, ponieważ produkty całkiem odtłuszczone pozbawione są witamin.

Zdrowy jogurt łatwo wykonać we własnej kuchni. Wystarczy podgrzać litr mleka UHT do temp. 45 st. C. i dodać do niego kubeczek jogurtu naturalnego (jak najświeższy). Garnek powinien stać w ciepłym miejscu. Już po 6 godzinach bakterie w jogurcie zmienią mleko w pyszny, zdrowy jogurt.

ml/mmch

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯