Jogurtowe ciasto z morelami
Kupując morele, zwróćmy uwagę, by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze – słodkie i soczyste. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym "rumieńcem".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączymy mikserem.
- Morele przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Tortownicę lub formę do tarty smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto, układając na wierzchu morele. Owoce powinny być odwrócone przekrojoną częścią do góry.
- Pieczemy w temp. 190 C przez 50 min. do suchego patyczka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl