Jedz na zdrowie! Sezon na truskawki powoli się rozkręca

Truskawka to jeden z pierwszych owoców lata. Ze względu na smak i aromat wykorzystywana jest do ciast, deserów i lodów. Oprócz zastosowań kulinarnych truskawka jest źródłem wielu witamin i minerałów, które wzbogaciły ją także o właściwości prozdrowotne i upiększające.

Truskawki
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Truskawka – charakterystyka, wartości odżywcze

Truskawka to mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Połączenie poziomki wirginijskiej z chilijską miało miejsce w XVII wieku. Od tamtej pory uprawa powstałej truskawki cieszy się popularnością, tworzone są specjalne odmiany: do zamrażania, deserowe, na przetwory. Kolor owocu zależny jest od odmiany: od kremowego poprzez czerwony do purpurowego. Zwykle pojawiają się na początku czerwca, zwiastując nadchodzące lato.

Truskawka to cenne źródło witamin z grupy B, witaminy A i E oraz mikro- i makroelementów takich, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk i potas. W 100 g produktu odnajdziemy także 7,2 g węglowodanów, 0,6 g białka, 1,7 g błonnika, 0,4 g tłuszczu. Indeks glikemiczny truskawki wynosi 40, a wartość energetyczna 28 kcal.

Truskawka – właściwości lecznicze

Zawartość witaminy C, B1, B2 i PP wpływa na kondycję skóry, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Witamina C działa przeciwnowotworowo, natomiast witamina E przeciwdziała procesom starzenia.

Truskawki z pieprzem. Świetne, mało znane połączenie

Obecne w truskawce sole organiczne poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita i wzmacniają florę bakteryjną.

Dzięki wapniowi i fosforowi spożycie truskawek wzmacnia kości i zęby, a także poprawi pracę mięśni. Truskawka posiada bromelinę – enzym odpowiadający za rozkład białka, przejawiający właściwości odtruwające i oczyszczające.

Spora zawartość żelaza chroni organizm przed anemią, wzmacnia go, a także poprawia kondycję włosów i skóry. Spożywanie truskawek ma dobry wpływ na serce, obniżają poziom złego cholesterolu, utrudniają wchłanianie tłuszczu. Ponadto, pobudzają białka chroniące organizm przed cukrzycą i chorobami serca.

Truskawki mogą pomóc w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Polecane są również w schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych, ponieważ obniżają kwasowość moczu.

Ze względu na niskokaloryczność truskawki polecane są osobom odchudzającym się. Nie tylko nie są tuczące, ale też działają oczyszczająco i moczopędnie. W efekcie tracimy na wadze.

Truskawki działają korzystnie na naszą urodę. Wykazują właściwości odżywcze, bakteriobójcze i ściągające. Stosowane są zatem w kosmetykach przeznaczonych dla skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się. Zawarte w niej flawony i flawonoidy likwidują przebarwienia skóry. Kosmetyki z truskawkami polecane są osobom zmagającym się z problemami łuszczenia się skóry, przesuszenia lub przebarwień. Można również samemu przygotować maseczkę z truskawek. Wystarczy rozgnieść ok. 10 dag owoców i dodać 15 ml oleju sojowego. Przygotowany preparat należy trzymać na twarzy ok. 20 minut. Maseczka ma działanie przeciwzmarszczkowe.

Truskawka – zastosowanie w kuchni

Truskawki mają najwięcej wartości odżywczych, gdy są spożywane na surowo. Są smacznym dodatkiem do ciast, deserów i lodów. Dobrze komponują się z jogurtem czy shake'em. Warto skosztować sałatkę z rukolą i truskawkami, wzbogaconą sosem. Truskawki mogą posłużyć jako farsz do pierogów lub naleśników. Doskonale smakują z makaronem i jogurtem naturalnym. Truskawki są popularnym składnikiem sernika na zimno czy drożdżowych bułeczek i rogalików.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita