Jedz na zdrowie! Sezon na truskawki powoli się rozkręca

Truskawka to jeden z pierwszych owoców lata. Ze względu na smak i aromat wykorzystywana jest do ciast, deserów i lodów. Oprócz zastosowań kulinarnych truskawka jest źródłem wielu witamin i minerałów, które wzbogaciły ją także o właściwości prozdrowotne i upiększające.

Truskawki
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Truskawka – charakterystyka, wartości odżywcze

Truskawka to mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Połączenie poziomki wirginijskiej z chilijską miało miejsce w XVII wieku. Od tamtej pory uprawa powstałej truskawki cieszy się popularnością, tworzone są specjalne odmiany: do zamrażania, deserowe, na przetwory. Kolor owocu zależny jest od odmiany: od kremowego poprzez czerwony do purpurowego. Zwykle pojawiają się na początku czerwca, zwiastując nadchodzące lato.

Truskawka to cenne źródło witamin z grupy B, witaminy A i E oraz mikro- i makroelementów takich, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk i potas. W 100 g produktu odnajdziemy także 7,2 g węglowodanów, 0,6 g białka, 1,7 g błonnika, 0,4 g tłuszczu. Indeks glikemiczny truskawki wynosi 40, a wartość energetyczna 28 kcal.

Truskawka – właściwości lecznicze

Zawartość witaminy C, B1, B2 i PP wpływa na kondycję skóry, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Witamina C działa przeciwnowotworowo, natomiast witamina E przeciwdziała procesom starzenia.

Truskawki z pieprzem. Świetne, mało znane połączenie

Obecne w truskawce sole organiczne poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita i wzmacniają florę bakteryjną.

Dzięki wapniowi i fosforowi spożycie truskawek wzmacnia kości i zęby, a także poprawi pracę mięśni. Truskawka posiada bromelinę – enzym odpowiadający za rozkład białka, przejawiający właściwości odtruwające i oczyszczające.

Spora zawartość żelaza chroni organizm przed anemią, wzmacnia go, a także poprawia kondycję włosów i skóry. Spożywanie truskawek ma dobry wpływ na serce, obniżają poziom złego cholesterolu, utrudniają wchłanianie tłuszczu. Ponadto, pobudzają białka chroniące organizm przed cukrzycą i chorobami serca.

Truskawki mogą pomóc w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Polecane są również w schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych, ponieważ obniżają kwasowość moczu.

Ze względu na niskokaloryczność truskawki polecane są osobom odchudzającym się. Nie tylko nie są tuczące, ale też działają oczyszczająco i moczopędnie. W efekcie tracimy na wadze.

Truskawki działają korzystnie na naszą urodę. Wykazują właściwości odżywcze, bakteriobójcze i ściągające. Stosowane są zatem w kosmetykach przeznaczonych dla skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się. Zawarte w niej flawony i flawonoidy likwidują przebarwienia skóry. Kosmetyki z truskawkami polecane są osobom zmagającym się z problemami łuszczenia się skóry, przesuszenia lub przebarwień. Można również samemu przygotować maseczkę z truskawek. Wystarczy rozgnieść ok. 10 dag owoców i dodać 15 ml oleju sojowego. Przygotowany preparat należy trzymać na twarzy ok. 20 minut. Maseczka ma działanie przeciwzmarszczkowe.

Truskawka – zastosowanie w kuchni

Truskawki mają najwięcej wartości odżywczych, gdy są spożywane na surowo. Są smacznym dodatkiem do ciast, deserów i lodów. Dobrze komponują się z jogurtem czy shake'em. Warto skosztować sałatkę z rukolą i truskawkami, wzbogaconą sosem. Truskawki mogą posłużyć jako farsz do pierogów lub naleśników. Doskonale smakują z makaronem i jogurtem naturalnym. Truskawki są popularnym składnikiem sernika na zimno czy drożdżowych bułeczek i rogalików.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce