Jedz na zdrowie! Sezon na truskawki powoli się rozkręca

Truskawka to jeden z pierwszych owoców lata. Ze względu na smak i aromat wykorzystywana jest do ciast, deserów i lodów. Oprócz zastosowań kulinarnych truskawka jest źródłem wielu witamin i minerałów, które wzbogaciły ją także o właściwości prozdrowotne i upiększające.

Truskawki
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Truskawka – charakterystyka, wartości odżywcze

Truskawka to mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Połączenie poziomki wirginijskiej z chilijską miało miejsce w XVII wieku. Od tamtej pory uprawa powstałej truskawki cieszy się popularnością, tworzone są specjalne odmiany: do zamrażania, deserowe, na przetwory. Kolor owocu zależny jest od odmiany: od kremowego poprzez czerwony do purpurowego. Zwykle pojawiają się na początku czerwca, zwiastując nadchodzące lato.

Truskawka to cenne źródło witamin z grupy B, witaminy A i E oraz mikro- i makroelementów takich, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk i potas. W 100 g produktu odnajdziemy także 7,2 g węglowodanów, 0,6 g białka, 1,7 g błonnika, 0,4 g tłuszczu. Indeks glikemiczny truskawki wynosi 40, a wartość energetyczna 28 kcal.

Truskawka – właściwości lecznicze

Zawartość witaminy C, B1, B2 i PP wpływa na kondycję skóry, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Witamina C działa przeciwnowotworowo, natomiast witamina E przeciwdziała procesom starzenia.

Truskawki z pieprzem. Świetne, mało znane połączenie

Obecne w truskawce sole organiczne poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita i wzmacniają florę bakteryjną.

Dzięki wapniowi i fosforowi spożycie truskawek wzmacnia kości i zęby, a także poprawi pracę mięśni. Truskawka posiada bromelinę – enzym odpowiadający za rozkład białka, przejawiający właściwości odtruwające i oczyszczające.

Spora zawartość żelaza chroni organizm przed anemią, wzmacnia go, a także poprawia kondycję włosów i skóry. Spożywanie truskawek ma dobry wpływ na serce, obniżają poziom złego cholesterolu, utrudniają wchłanianie tłuszczu. Ponadto, pobudzają białka chroniące organizm przed cukrzycą i chorobami serca.

Truskawki mogą pomóc w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Polecane są również w schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych, ponieważ obniżają kwasowość moczu.

Ze względu na niskokaloryczność truskawki polecane są osobom odchudzającym się. Nie tylko nie są tuczące, ale też działają oczyszczająco i moczopędnie. W efekcie tracimy na wadze.

Truskawki działają korzystnie na naszą urodę. Wykazują właściwości odżywcze, bakteriobójcze i ściągające. Stosowane są zatem w kosmetykach przeznaczonych dla skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się. Zawarte w niej flawony i flawonoidy likwidują przebarwienia skóry. Kosmetyki z truskawkami polecane są osobom zmagającym się z problemami łuszczenia się skóry, przesuszenia lub przebarwień. Można również samemu przygotować maseczkę z truskawek. Wystarczy rozgnieść ok. 10 dag owoców i dodać 15 ml oleju sojowego. Przygotowany preparat należy trzymać na twarzy ok. 20 minut. Maseczka ma działanie przeciwzmarszczkowe.

Truskawka – zastosowanie w kuchni

Truskawki mają najwięcej wartości odżywczych, gdy są spożywane na surowo. Są smacznym dodatkiem do ciast, deserów i lodów. Dobrze komponują się z jogurtem czy shake'em. Warto skosztować sałatkę z rukolą i truskawkami, wzbogaconą sosem. Truskawki mogą posłużyć jako farsz do pierogów lub naleśników. Doskonale smakują z makaronem i jogurtem naturalnym. Truskawki są popularnym składnikiem sernika na zimno czy drożdżowych bułeczek i rogalików.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥