Trwa ładowanie...

„Jako młody kucharz Ramsay był wykorzystywany, teraz nie umie inaczej”. Krytyk ostro o angielskiej Magdzie Gessler

Styl, w jakim Gordon Ramsay traktuje uczestników swoich „Kuchennych rewolucji”, podoba się telewidzom. Krytycy kulinarni jednak mają do niego zastrzeżenia. Na pokazanym niedawno filmie Ramsay zachowuje się wyjątkowo paskudnie.

„Jako młody kucharz Ramsay był wykorzystywany, teraz nie umie inaczej”. Krytyk ostro o angielskiej Magdzie GesslerŹródło: Instagram.com
d2brt7p
d2brt7p

Amerykańska stacja telewizyjna Channel 4 na zachętę dla swoich widzów przygotowała krótki filmik, na którym Gordon Ramsay, prowadzący angielski odpowiednik Kuchennych rewolucji, miesza z błotem kilku szefów kuchni, których lokale ma za zadanie naprawić. Na filmie Ramsay jest takim, jakim go znamy: wydziera się na ludzi, upokarza ich przed kamerą, rzuca mięsem. Każda źle przyrządzona potrawa jest dla niego próbą zatrucia gości oraz ciężką obelgą dla nich. Stawia szefom kuchni najcięższe zarzuty tonem, który nie znosi sprzeciwu.

Najwyraźniej nam wszystkim – telewidzom – podoba się taki styl prowadzenia programu, bo Gordon Ramsay jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie, a jest to status, którego nie da się osiągnąć bez medialnej kariery, samym tylko gotowaniem. Z drugiej strony ten 50-letni Szkot cieszy się też uznaniem krytyków. Jest między innymi jednym z trzech kucharzy, którzy naraz mają na koncie powyżej dziesięciu gwiazdek Michelin (łącznie, bo pojedyncza restauracja może dostać maksimum trzy).

Okazuje się jednak, że krytycy kochają Ramsaya za świetną kuchnię, a widzowie ¬– za jego telewizyjny wizerunek, ale nie odwrotnie. O tym przekonaliśmy się ostatnio, kiedy jeden ze znanych angielskich krytyków Jay Rayner skomentował klip z popisami Ramsaya, w komentarzu do filmu napisał na swoim koncie na Twitterze: „cóż za smutny, niedowartościowany człowiek”.

Rayner napisał jednak coś jeszcze, co może okazać się bardziej uniwersalną prawdą. Zdradził, że Ramsay jako młody szef kuchni był abused, co może oznaczać „nadużywany” lub „wykorzystywany”, i że teraz agresja jest jedynym sposobem zarządzania kuchnią, jaki zna. Tak „zamyka się krąg”, konkluduje Rayner.

d2brt7p

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podkreśla też w innym komentarzu, że sławny kucharz zachowuje się, jakby od tego co robi, zależało ludzkie życie, tymczasem on tylko „robi ludziom herbatę”. Zdania co do tego komentarza są podzielone. Jedni z odpowiadających zgadzają się z krytykiem, że Ramsay już od dawna przekracza granice. Inni zaś biorą go w obronę podkreślając, że serwowanie jedzenia w złych warunkach sanitarnych to coś, na co nie można się zgodzić. A co Wy sądzicie o szefach kuchni, którzy w telewizji mieszają ludzi z błotem?

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj