„Jako młody kucharz Ramsay był wykorzystywany, teraz nie umie inaczej”. Krytyk ostro o angielskiej Magdzie Gessler

Styl, w jakim Gordon Ramsay traktuje uczestników swoich „Kuchennych rewolucji”, podoba się telewidzom. Krytycy kulinarni jednak mają do niego zastrzeżenia. Na pokazanym niedawno filmie Ramsay zachowuje się wyjątkowo paskudnie.

Krytyk twierdzi, że Ramsay zachowuje się agresywnie przez trudną młodość w kuchni
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Przemysław Bociąga

Amerykańska stacja telewizyjna Channel 4 na zachętę dla swoich widzów przygotowała krótki filmik, na którym Gordon Ramsay, prowadzący angielski odpowiednik Kuchennych rewolucji, miesza z błotem kilku szefów kuchni, których lokale ma za zadanie naprawić. Na filmie Ramsay jest takim, jakim go znamy: wydziera się na ludzi, upokarza ich przed kamerą, rzuca mięsem. Każda źle przyrządzona potrawa jest dla niego próbą zatrucia gości oraz ciężką obelgą dla nich. Stawia szefom kuchni najcięższe zarzuty tonem, który nie znosi sprzeciwu.

Najwyraźniej nam wszystkim – telewidzom – podoba się taki styl prowadzenia programu, bo Gordon Ramsay jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie, a jest to status, którego nie da się osiągnąć bez medialnej kariery, samym tylko gotowaniem. Z drugiej strony ten 50-letni Szkot cieszy się też uznaniem krytyków. Jest między innymi jednym z trzech kucharzy, którzy naraz mają na koncie powyżej dziesięciu gwiazdek Michelin (łącznie, bo pojedyncza restauracja może dostać maksimum trzy).

Okazuje się jednak, że krytycy kochają Ramsaya za świetną kuchnię, a widzowie ¬– za jego telewizyjny wizerunek, ale nie odwrotnie. O tym przekonaliśmy się ostatnio, kiedy jeden ze znanych angielskich krytyków Jay Rayner skomentował klip z popisami Ramsaya, w komentarzu do filmu napisał na swoim koncie na Twitterze: „cóż za smutny, niedowartościowany człowiek”.

Rayner napisał jednak coś jeszcze, co może okazać się bardziej uniwersalną prawdą. Zdradził, że Ramsay jako młody szef kuchni był abused, co może oznaczać „nadużywany” lub „wykorzystywany”, i że teraz agresja jest jedynym sposobem zarządzania kuchnią, jaki zna. Tak „zamyka się krąg”, konkluduje Rayner.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podkreśla też w innym komentarzu, że sławny kucharz zachowuje się, jakby od tego co robi, zależało ludzkie życie, tymczasem on tylko „robi ludziom herbatę”. Zdania co do tego komentarza są podzielone. Jedni z odpowiadających zgadzają się z krytykiem, że Ramsay już od dawna przekracza granice. Inni zaś biorą go w obronę podkreślając, że serwowanie jedzenia w złych warunkach sanitarnych to coś, na co nie można się zgodzić. A co Wy sądzicie o szefach kuchni, którzy w telewizji mieszają ludzi z błotem?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇