Jak zrobić przetwory z pigwy? Sprawdzone porady

Owoce pigwy zawierają dużo witaminy C, dlatego świetnie wspomagają odporność organizmu. Należy jednak pamiętać, że owoc nie nadaje się do jedzenia na surowo – jest za kwaśny i za twardy. Zamiast tego można dodać ją do herbaty zamiast cytryny lub przygotować sok lub dżem.

Pigwa
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Pigwa a pigwowiec

Pigwa to drzewo lub krzew, który może osiągnąć wysokość nawet 8 m. Ciemnozielone liście są od spodu bladoszare i omszone. Pigwa kwitnie późną wiosną i ma jasnoróżowe lub białe kwiaty. Owoce pokryte są woskowym nalotem i mają kształt jabłka lub gruszki. Dojrzewają dopiero w październiku, ale do spożycia będą gotowe dopiero kilka tygodni później, aż zmienią barwę z zielonej na żółtą.

Pigwowiec z kolei to niski krzew maksymalnie ok. 2 m. Kwiaty pojawiają się także w kwietniu i maju, ale są czerwone, różowe i pomarańczowe. Są także mniejsze od owoców pigwy i mają ok. 2,5 cm. Owoce wymagają przetworzenia, podobnie jak pigwy. Nie nadają się do spożycia od razu po zerwaniu z krzaka, ale po przygotowaniu są wyjątkowo smaczne.

W przepisach pigwę i pigwowiec możemy stosować wymiennie, choć ich smak nieznacznie się różni. Owoce pigwy są delikatniejsze i mniej cierpkie. Jedne i drugie są źródłem witaminy C oraz z grupy B. Jest w nich także sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, siarki i błonnika.

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Pigwa – kiedy zbierać

Zdaniem smakoszy, do produkcji przetworów najlepsze są owoce zbierane po pierwszych przymrozkach. Dzięki dużej zawartości pektyn można z nich wytwarzać wyśmienite galaretki, powidła, dżemy, nalewki, soki, marynaty do mięs czy dipy do serów.

Pigwa – jak smakuje

Owoce pigwy mają bardzo twardy miąższ oraz kwaśny, cierpki smak. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia, dlatego wiele osób podchodzi do nich z nieufnością. Gdyby jednak ktoś chciał się skusić, warto wiedzieć, że pestki pigwy są szkodliwe i mogą wywoływać problemy gastryczne.

Naleśniki  z pigwą
© 123RF

Nalewka z pigwy - przepis

  1. Owoce oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem (w proporcjach 1:1).
  2. Zakręcamy i odstawiamy na około dwa tygodnie.
  3. Po upływie tego czasu, gdy pigwa puści sok (im dłużej będzie tworzył się syrop, tym bardziej aromatyczna będzie nalewka) zalewamy owoce spirytusem lub wódką (litr na kilogram owoców).
  4. Niektórzy dodają wówczas również 2-3 goździki. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na około miesiąc.
  5. Po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek. Potem już tylko czekamy, by dojrzała i nabrała szlachetnego smaku.

Dżem z pigwy – przepis

  1. Z pigwy przygotujemy również znakomity dżem. Potrzebujemy: dwa kilogramy oczyszczonej z nasion pigwy, szklankę wyciśniętego soku z pomarańczy, dwa litry wody i pół kilograma cukru.
  2. Pigwę wrzucamy do garnka z grubym dnem, zalewamy sokiem i wodą, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a woda wyparuje do takiej objętości, że kropla dżemu wylana na talerzyk od razu się zetnie.
  3. Taki dżem jest doskonałym dodatkiem do herbaty, szczególnie zimą.
Dżem z pigwy

Ciasto z pigwą – przepis

Składniki:

  1. pół kilograma mąki
  2. kostka masła
  3. 1 szklanka cukru pudru
  4. 2 jajka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1 kg owoców pigwy
  7. 2 budynie śmietankowe
  8. 0,5 szklanki cukru
  9. 1 łyżka masła
  10. 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy roztarte wcześniej masło i jajka, wszystko szybko ugniatamy.
  2. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika. Po godzinie wyjmujemy, rozwałkowujemy, umieszczamy w formie do tart i podpiekamy w temp. 150 stopni C przez ok. pół godziny.
  3. Pigwy miksujemy, rozdrabniając je na kawałeczki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, szklankę wody i cynamon.
  4. Dusimy, aż owoce będą miękkie. Budyń oraz cukier rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i dodajemy do gorących owoców.
  5. Gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 175 stopni C około 40 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca