Jak zrobić przetwory z pigwy? Sprawdzone porady

Owoce pigwy zawierają dużo witaminy C, dlatego świetnie wspomagają odporność organizmu. Należy jednak pamiętać, że owoc nie nadaje się do jedzenia na surowo – jest za kwaśny i za twardy. Zamiast tego można dodać ją do herbaty zamiast cytryny lub przygotować sok lub dżem.

Pigwa
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Pigwa a pigwowiec

Pigwa to drzewo lub krzew, który może osiągnąć wysokość nawet 8 m. Ciemnozielone liście są od spodu bladoszare i omszone. Pigwa kwitnie późną wiosną i ma jasnoróżowe lub białe kwiaty. Owoce pokryte są woskowym nalotem i mają kształt jabłka lub gruszki. Dojrzewają dopiero w październiku, ale do spożycia będą gotowe dopiero kilka tygodni później, aż zmienią barwę z zielonej na żółtą.

Pigwowiec z kolei to niski krzew maksymalnie ok. 2 m. Kwiaty pojawiają się także w kwietniu i maju, ale są czerwone, różowe i pomarańczowe. Są także mniejsze od owoców pigwy i mają ok. 2,5 cm. Owoce wymagają przetworzenia, podobnie jak pigwy. Nie nadają się do spożycia od razu po zerwaniu z krzaka, ale po przygotowaniu są wyjątkowo smaczne.

W przepisach pigwę i pigwowiec możemy stosować wymiennie, choć ich smak nieznacznie się różni. Owoce pigwy są delikatniejsze i mniej cierpkie. Jedne i drugie są źródłem witaminy C oraz z grupy B. Jest w nich także sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, siarki i błonnika.

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Pigwa – kiedy zbierać

Zdaniem smakoszy, do produkcji przetworów najlepsze są owoce zbierane po pierwszych przymrozkach. Dzięki dużej zawartości pektyn można z nich wytwarzać wyśmienite galaretki, powidła, dżemy, nalewki, soki, marynaty do mięs czy dipy do serów.

Pigwa – jak smakuje

Owoce pigwy mają bardzo twardy miąższ oraz kwaśny, cierpki smak. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia, dlatego wiele osób podchodzi do nich z nieufnością. Gdyby jednak ktoś chciał się skusić, warto wiedzieć, że pestki pigwy są szkodliwe i mogą wywoływać problemy gastryczne.

Naleśniki  z pigwą
© 123RF

Nalewka z pigwy - przepis

  1. Owoce oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem (w proporcjach 1:1).
  2. Zakręcamy i odstawiamy na około dwa tygodnie.
  3. Po upływie tego czasu, gdy pigwa puści sok (im dłużej będzie tworzył się syrop, tym bardziej aromatyczna będzie nalewka) zalewamy owoce spirytusem lub wódką (litr na kilogram owoców).
  4. Niektórzy dodają wówczas również 2-3 goździki. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na około miesiąc.
  5. Po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek. Potem już tylko czekamy, by dojrzała i nabrała szlachetnego smaku.

Dżem z pigwy – przepis

  1. Z pigwy przygotujemy również znakomity dżem. Potrzebujemy: dwa kilogramy oczyszczonej z nasion pigwy, szklankę wyciśniętego soku z pomarańczy, dwa litry wody i pół kilograma cukru.
  2. Pigwę wrzucamy do garnka z grubym dnem, zalewamy sokiem i wodą, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a woda wyparuje do takiej objętości, że kropla dżemu wylana na talerzyk od razu się zetnie.
  3. Taki dżem jest doskonałym dodatkiem do herbaty, szczególnie zimą.
Dżem z pigwy

Ciasto z pigwą – przepis

Składniki:

  1. pół kilograma mąki
  2. kostka masła
  3. 1 szklanka cukru pudru
  4. 2 jajka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1 kg owoców pigwy
  7. 2 budynie śmietankowe
  8. 0,5 szklanki cukru
  9. 1 łyżka masła
  10. 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy roztarte wcześniej masło i jajka, wszystko szybko ugniatamy.
  2. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika. Po godzinie wyjmujemy, rozwałkowujemy, umieszczamy w formie do tart i podpiekamy w temp. 150 stopni C przez ok. pół godziny.
  3. Pigwy miksujemy, rozdrabniając je na kawałeczki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, szklankę wody i cynamon.
  4. Dusimy, aż owoce będą miękkie. Budyń oraz cukier rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i dodajemy do gorących owoców.
  5. Gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 175 stopni C około 40 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu