Jak zrobić cydr w domu?

Cydr, zwany w Polsce jabłecznikiem, pijany był w Polsce już w XVI wieku. Produkowany był jednak na niewielką skalę i uważany raczej za mało szlachetny trunek. W czasach powojennych było jeszcze gorzej - cydr niemal zupełnie zniknął z naszych stołów. Teraz to jeden z chętniej wybieranych alkoholi.

Obraz

/ 6Trunek z jabłek

Obraz

Cydr, zwany w Polsce jabłecznikiem, pijany był w Polsce już w XVI wieku. Produkowany był jednak na niewielką skalę i uważany raczej za mało szlachetny trunek. W czasach powojennych było jeszcze gorzej - cydr niemal zupełnie zniknął z naszych stołów. Teraz to jeden z chętniej wybieranych alkoholi. Wzrost popularności tego napoju widać również w jego cenach. Mamy na to proste rozwiązanie, czyli zrobienie cydru w warunkach domowych.

/ 6Łyk zdrowia

Obraz
© Shutterstock.com

Polski cydr jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Nasze prawo bardzo restrykcyjnie podchodzi bowiem do zawartości soku lub moszczu jabłkowego w mieszance poddanej fermentacji - nie może być go mniej niż 60 proc.

Trunek, powstający w wyniku długotrwałej fermentacji soku jabłkowego w niewysokiej temperaturze, zawiera zwykle 5-7 proc. alkoholu. Wykazuje się również cennymi właściwościami odżywczymi, cenionymi już przed wiekami. Słynny podróżnik i żeglarz, James Cook, zabierał na wyprawy beczki z cydrem, który uchodził za znakomite remedium na szkorbut.

/ 6Z polskich jabłek

Obraz
© Shutterstock.com

W cydrze znajdziemy najcenniejsze składniki jabłek, nic więc dziwnego, że napój ten to doskonałe źródło potasu, czyli pierwiastka, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, a także dba o regulację gospodarki wodnej organizmu, wpływając na pracę nerek oraz serca.

Cydr to również skarbnica przeciwutleniaczy, zwiększających naszą odporność i chroniących przed wolnymi rodnikami, które niszczą komórki oraz przyspieszają procesy starzenia. Duża zawartość związków fenolowych pozwala zapobiegać chorobom układu krążenia, a nawet niektórym nowotworom.

/ 6Przepis na cydr

Obraz

Składniki: 10 kg jabłek (40 proc. kwaśnych, 60 proc. słodkich), drożdże specjalistyczne, pożywka dla drożdży.

Wykonanie: jabłka pokroić ze skórką i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Sok wlać do balonu, w którym robi się też wino, dodać namnożone drożdże i pożywkę. Odstawić na dwa tygodnie do fermentacji (najlepiej w temperaturze 20-24 stopni Celsjusza. Nie zamykać szczelnie! Po tym czasie zlać trunek znad osadu soku i odstawić w chłodne miejsce na kolejne 2-3 tygodnie. Rozlać do butelek - można go od razu spożywać.

/ 6Cydr "na skróty"

Obraz

*Składniki: *12 litrów soku jabłkowego 100 proc., drożdże winiarskie, 1/2 szklanki letniej wody.

Przygotowanie: sok przelać do 15-litrowego gąsiora z rurką fermentacyjną. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i poczekać parę minut, aż zaczną pracować. Następnie wlać je do naczynia z sokiem. Napełniony gąsior odstawić na czas fermentacji (około 2-3 tygodnie - będzie gotowy, gdy przestanie charakterystyczne bulgotać). Cydr 5 proc. rozlać do butelek za pomocą rurki (razem z osadem z dna gąsiora).

/ 6Kuchenne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Cydr doskonale gasi pragnienie, ale warto po niego sięgać nie tylko w upalne dni. W sezonie jesienno-zimowym trunek możemy wykorzystać do przygotowania domowego grzańca. Wystarczy przelać napój do rondelka, doprawić gwiazdkami anyżu, goździkami, cynamonem, skórką z cytryny lub pomarańczy i miodem, a później podgrzać przez kilka minut (nie doprowadzając do zagotowania!).

Cydr świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zup, zwłaszcza tradycyjnej francuskiej cebulowej. Doskonale komponuje się też z mięsem, dlatego warto wykorzystać go do marynowania polędwiczek wieprzowych. Napój wzmocni smak mięsa królika (warto udusić go z cydrem, cebulą, czosnkiem, tymiankiem i odrobiną musztardy) czy piersi z indyka.

Nada też puszystości ciastu na naleśniki, a także aromatu risotto (ryż dodajemy do szalotki podsmażonej z czosnkiem, a później dodajemy trochę cydru, gdy zostanie wchłonięty dolewamy wywar warzywny lub drobiowy).

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru