Jak zrobić cydr w domu?

Cydr, zwany w Polsce jabłecznikiem, pijany był w Polsce już w XVI wieku. Produkowany był jednak na niewielką skalę i uważany raczej za mało szlachetny trunek. W czasach powojennych było jeszcze gorzej - cydr niemal zupełnie zniknął z naszych stołów. Teraz to jeden z chętniej wybieranych alkoholi.

Obraz

/ 6Trunek z jabłek

Obraz

Cydr, zwany w Polsce jabłecznikiem, pijany był w Polsce już w XVI wieku. Produkowany był jednak na niewielką skalę i uważany raczej za mało szlachetny trunek. W czasach powojennych było jeszcze gorzej - cydr niemal zupełnie zniknął z naszych stołów. Teraz to jeden z chętniej wybieranych alkoholi. Wzrost popularności tego napoju widać również w jego cenach. Mamy na to proste rozwiązanie, czyli zrobienie cydru w warunkach domowych.

/ 6Łyk zdrowia

Obraz
© Shutterstock.com

Polski cydr jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Nasze prawo bardzo restrykcyjnie podchodzi bowiem do zawartości soku lub moszczu jabłkowego w mieszance poddanej fermentacji - nie może być go mniej niż 60 proc.

Trunek, powstający w wyniku długotrwałej fermentacji soku jabłkowego w niewysokiej temperaturze, zawiera zwykle 5-7 proc. alkoholu. Wykazuje się również cennymi właściwościami odżywczymi, cenionymi już przed wiekami. Słynny podróżnik i żeglarz, James Cook, zabierał na wyprawy beczki z cydrem, który uchodził za znakomite remedium na szkorbut.

/ 6Z polskich jabłek

Obraz
© Shutterstock.com

W cydrze znajdziemy najcenniejsze składniki jabłek, nic więc dziwnego, że napój ten to doskonałe źródło potasu, czyli pierwiastka, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, a także dba o regulację gospodarki wodnej organizmu, wpływając na pracę nerek oraz serca.

Cydr to również skarbnica przeciwutleniaczy, zwiększających naszą odporność i chroniących przed wolnymi rodnikami, które niszczą komórki oraz przyspieszają procesy starzenia. Duża zawartość związków fenolowych pozwala zapobiegać chorobom układu krążenia, a nawet niektórym nowotworom.

/ 6Przepis na cydr

Obraz

Składniki: 10 kg jabłek (40 proc. kwaśnych, 60 proc. słodkich), drożdże specjalistyczne, pożywka dla drożdży.

Wykonanie: jabłka pokroić ze skórką i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Sok wlać do balonu, w którym robi się też wino, dodać namnożone drożdże i pożywkę. Odstawić na dwa tygodnie do fermentacji (najlepiej w temperaturze 20-24 stopni Celsjusza. Nie zamykać szczelnie! Po tym czasie zlać trunek znad osadu soku i odstawić w chłodne miejsce na kolejne 2-3 tygodnie. Rozlać do butelek - można go od razu spożywać.

/ 6Cydr "na skróty"

Obraz

*Składniki: *12 litrów soku jabłkowego 100 proc., drożdże winiarskie, 1/2 szklanki letniej wody.

Przygotowanie: sok przelać do 15-litrowego gąsiora z rurką fermentacyjną. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i poczekać parę minut, aż zaczną pracować. Następnie wlać je do naczynia z sokiem. Napełniony gąsior odstawić na czas fermentacji (około 2-3 tygodnie - będzie gotowy, gdy przestanie charakterystyczne bulgotać). Cydr 5 proc. rozlać do butelek za pomocą rurki (razem z osadem z dna gąsiora).

/ 6Kuchenne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Cydr doskonale gasi pragnienie, ale warto po niego sięgać nie tylko w upalne dni. W sezonie jesienno-zimowym trunek możemy wykorzystać do przygotowania domowego grzańca. Wystarczy przelać napój do rondelka, doprawić gwiazdkami anyżu, goździkami, cynamonem, skórką z cytryny lub pomarańczy i miodem, a później podgrzać przez kilka minut (nie doprowadzając do zagotowania!).

Cydr świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zup, zwłaszcza tradycyjnej francuskiej cebulowej. Doskonale komponuje się też z mięsem, dlatego warto wykorzystać go do marynowania polędwiczek wieprzowych. Napój wzmocni smak mięsa królika (warto udusić go z cydrem, cebulą, czosnkiem, tymiankiem i odrobiną musztardy) czy piersi z indyka.

Nada też puszystości ciastu na naleśniki, a także aromatu risotto (ryż dodajemy do szalotki podsmażonej z czosnkiem, a później dodajemy trochę cydru, gdy zostanie wchłonięty dolewamy wywar warzywny lub drobiowy).

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki