Jak ugotować najlepszą kaszę gryczaną? Prosty trik zmienia jej smak

Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz. W 100 g jest aż 6 g błonnika – to niemal jedna trzecia dziennego zapotrzebowania. Nie każdy jednak akceptuje jej "piaskowy" smak. Zdradzamy prosty trik, dzięki któremu będziecie się nią zajadać bez opamiętania!

Dodając do kaszy gryczanej liście laurowe i ziele angielskie, zmienisz jej smak.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf

Kasza gryczana to jeden ze sztandarowych składników zdrowej diety. Niestety w przepisach z tychże diet nie występuje ona w ulubionej wersji Polaków, czyli z omastą – z tłuszczem i skwarkami – czy sosem mięsnym. Sucha kasza nie smakuje już tak samo, a czasem nie smakuje wcale. Najczęściej kupujemy grykę paloną, która dla wielu ma "piaskowy" aromat i gorzki smak. Wiemy, jak temu zaradzić.

Kasza lekka i sprężysta

Większość z nas kupując ryż czy kaszę idzie na łatwiznę – wybieramy w torebkach. Tymczasem i kasza, i ryż ugotowany na sypko mają zupełnie inną konsystencję. Bardziej jędrną, zwartą, a tym samym przyjemną.

Gotowanie na sypko nie jest trudne. Proporcje w przypadku palonej kaszy gryczanej to dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, najlepiej o neutralnym smaku, pod przykryciem ok. 15 minut na małym ogniu.

Po zdjęciu kaszy z ognia, zostawiamy ją na kilka minut pod przykryciem, by wchłonęła resztę wody. Dzięki tej metodzie konsystencja kaszy będzie znacznie bardziej przystępna niż sucha, prosto z torebki.

Kasza pachnąca i smaczna

Dodatkowo można wesprzeć smak kaszy dwoma prostymi składnikami. Gotując grykę, czy to w torebkach, czy na sypko, poza solą, przydadzą się również liście laurowe oraz ziele angielskie. Zmieniają aromat i podkreślają naturalne walory palonej kaszy. Ugotowana w ten sposób zyskuje bardziej orzechowy, ziołowy smak.

Zobacz też: Kasza - zdrowa alternatywa dla ziemniaków

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯