Jak ugotować najlepszą kaszę gryczaną? Prosty trik zmienia jej smak

Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz. W 100 g jest aż 6 g błonnika – to niemal jedna trzecia dziennego zapotrzebowania. Nie każdy jednak akceptuje jej "piaskowy" smak. Zdradzamy prosty trik, dzięki któremu będziecie się nią zajadać bez opamiętania!

Dodając do kaszy gryczanej liście laurowe i ziele angielskie, zmienisz jej smak.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
26

Kasza gryczana to jeden ze sztandarowych składników zdrowej diety. Niestety w przepisach z tychże diet nie występuje ona w ulubionej wersji Polaków, czyli z omastą – z tłuszczem i skwarkami – czy sosem mięsnym. Sucha kasza nie smakuje już tak samo, a czasem nie smakuje wcale. Najczęściej kupujemy grykę paloną, która dla wielu ma "piaskowy" aromat i gorzki smak. Wiemy, jak temu zaradzić.

Kasza lekka i sprężysta

Większość z nas kupując ryż czy kaszę idzie na łatwiznę – wybieramy w torebkach. Tymczasem i kasza, i ryż ugotowany na sypko mają zupełnie inną konsystencję. Bardziej jędrną, zwartą, a tym samym przyjemną.

Gotowanie na sypko nie jest trudne. Proporcje w przypadku palonej kaszy gryczanej to dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, najlepiej o neutralnym smaku, pod przykryciem ok. 15 minut na małym ogniu.

Po zdjęciu kaszy z ognia, zostawiamy ją na kilka minut pod przykryciem, by wchłonęła resztę wody. Dzięki tej metodzie konsystencja kaszy będzie znacznie bardziej przystępna niż sucha, prosto z torebki.

Kasza pachnąca i smaczna

Dodatkowo można wesprzeć smak kaszy dwoma prostymi składnikami. Gotując grykę, czy to w torebkach, czy na sypko, poza solą, przydadzą się również liście laurowe oraz ziele angielskie. Zmieniają aromat i podkreślają naturalne walory palonej kaszy. Ugotowana w ten sposób zyskuje bardziej orzechowy, ziołowy smak.

Zobacz też: Kasza - zdrowa alternatywa dla ziemniaków

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne