Jak błyskawicznie ugotować jajko w koszulce? Wykorzystaj mikrofalówkę

Kto z nas ma rano czas, wy robić sobie fikuśne śniadania? Okazuje się, że nasze ulubione jajko w koszulce można wykonać błyskawicznie. Zamiast patelni wykorzystajmy do tego mikrofalówkę.

Jajka z mikrofalówki - warto spróbować ten nowy trik.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Eksperci z serwisu "Kitchn" postanowili pomóc wszystkim, którzy lubią zjeść jajka w koszulce o poranku, a nie mają czasu, by cierpliwie stać nad patelnią. Przedstawiony przez nich sposób pozwala na przygotowanie pysznego dania z jajka w mniej niż 90 sekund.

Wszystko, czego potrzebujemy, to jajko, pół kubka wody i pół łyżeczki octu. Na początek wlewamy do kubka wodę wymieszaną z octem. Następnie rozbijamy do niego jajko. Musimy się upewnić, że jajko jest całkowicie zanurzone w miksturze.

Następnie umieszczamy kubek w mikrofalówce i przykrywamy go malutkim talerzykiem. Ustawiamy moc mikrofalówki na średnią lub wysoką i gotujemy jajko nie dłużej niż 60 sekund. Po tym czasie wyjmujemy kubek i sprawdzamy, czy jajko jest gotowe. Jeśli wygląda na surowe, gotujemy je pod przykryciem przed kolejne 20 sekund.

Następnie wyjmujemy jajko z kubka za pomocą małego durszlaka lub widelca i umieszczamy na wcześniej przygotowanej kanapce bądź na talerzyku. Smacznego!

Zobacz też: Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka?

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany