Jajecznica z drożdżami, czyli "fałszywy móżdżek"
- Podstawę tego dania stanowią białka jajek, które czasami zostają, na przykład po zrobieniu kruchego ciasta. Można z nich zrobić coś w rodzaju jajecznicy, a z dużą ilością cebuli i… świeżych drożdży - pisze autorka bloga "Daylicooking".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Cebule obrać i pokroić w dowolnej grubości piórka. To znaczy przekroić wzdłuż na pół, położyć płaską stroną na desce, a następnie pokroić na plasterki – również wzdłuż. Białka lekko roztrzepać widelcem.
Przepis
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i na średnim ogniu mieszając podsmażyć. Cebula powinna się tylko zeszklić, a nie przyrumienić. Do cebuli dodać majeranek, sól i pieprz oraz pokruszone drożdże.
Przepis
Wszystko razem mieszając dusić na niedużym ogniu aż do całkowitego roztopienia drożdży.
Przepis
Na końcu dodać białka i również ciągle mieszając na średnim ogniu całość dusić aż do ścięcia białek. Mogą być mocniej lub słabiej ścięte, wszystko zależy od gustu.
Przepis
Podawać ze świeżym pieczywem i z takimi dodatkami, z jakimi podaje się tradycyjną jajecznicę.