Jadalne kasztany - jak je przygotować?
Jak się okazuje są nie tylko pyszne, ale i wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oto kilka faktów o jadalnych kasztanach i kulinarne wskazówki, jak się z nimi obchodzić.
Smakują nie tylko w Paryżu na placu Pigalle
To jeden z jesiennych przysmaków, który nadal jest dla Polaków mało znanym produktem. Jadalne kasztany przez wielu uważane za jeden z bardziej wyszukanych dodatków do dań i deserów. Pod błyszczącą, ciemnobrązową łupiną skrywają smak przypominający nieco orzechy - można je bowiem opisać jako lekko mączne i słodkie. Jak się okazuje są nie tylko pyszne, ale i wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oto kilka faktów o jadalnych kasztanach i kulinarne wskazówki, jak się z nimi obchodzić.
Co warto o nich wiedzieć?
Jadalne kasztany różnią się od swoich "kuzynów" orzechów dużą zawartością przeciwutleniaczy oraz witamin. 100 g tych produktów zawiera tyle samo witaminy C co 100 g cytryny. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na nasz układ immunologiczny - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom. To smaczna dawka kwasu foliowego, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy E, nazywanej witaminą młodości.
Kasztany zawierają około 1/5 zalecanej porcji dziennego spożycia błonnika, który jest niezbędny, aby nasze jelita funkcjonowały prawidłowo. Ponadto pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Produkty te są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i kwas palmitolejowy, co według naukowców może prowadzić do zwiększania poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i tym samym redukcji "złego" LDL.
Co warto o nich wiedzieć?
Tradycyjna chińska medycyna uważa kasztany jadalne za jedno z najważniejszych źródeł ożywczej energii. Z powodu swego kształtu nazywane są "owocami nerek". Rzeczywiście odbudowują energię nerek w najbardziej skuteczny sposób. Chińczycy wierzą bowiem, że to nerki są głównym źródłem energii dla ciała, a więc jeśli te pracują w sposób niewystarczający, osłabiają się też ścięgna i kości. Właśnie dlatego jadalne kasztany spożywa się w celu wzmocnienia kości i stawów, jak również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji.
Jak wykorzystać je w kuchni?
Jadalne kasztany najczęściej przygotowuje się na ruszcie. Można je również gotować, piec w piekarniku lub na grillu, dusić i prażyć. Znakomicie nadają się do różnego rodzaju mięs, zup, sałatek, słodkich deserów oraz podawania w formie samodzielnej przekąski. Jadalne kasztany można konsumować też na surowo, ale najlepiej smakują na gorąco i w takiej formie nasz organizm doskonale je przyswaja. Przed włożeniem do pieca czy piekarnika każdy z nich należy przekłuć np. igłą w kilku miejscach lub naciąć łupinkę wzdłuż lub na krzyż, gdyż w przeciwnym razie pękają i z hukiem wyskakują do góry.
Kasztany w praktyce
Osobom, które po raz pierwszy pieką kasztany poleca się krótkie ich obgotowanie w osolonej wodzie. Dzięki temu zmiękną i unikniemy błędów, takich jak za twardy miąższ lub zwarta skorupka, której nie da się zdjąć. Odcedzone i przestudzone należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, płaską stroną na dnie i piec przez kwadrans w 220 stopniach C, na najniższej półce. Przestudzone przełożyć na talerz i podawać. Uwaga! Do zjedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Ciemne mogą okazać się gorzkie, a spleśniałe wewnątrz należy od razu wyrzucić.
mp/WP Kuchnia