Jadalne kasztany - jak je przygotować?

Jak się okazuje są nie tylko pyszne, ale i wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oto kilka faktów o jadalnych kasztanach i kulinarne wskazówki, jak się z nimi obchodzić.

Obraz

/ 5Smakują nie tylko w Paryżu na placu Pigalle

Obraz

To jeden z jesiennych przysmaków, który nadal jest dla Polaków mało znanym produktem. Jadalne kasztany przez wielu uważane za jeden z bardziej wyszukanych dodatków do dań i deserów. Pod błyszczącą, ciemnobrązową łupiną skrywają smak przypominający nieco orzechy - można je bowiem opisać jako lekko mączne i słodkie. Jak się okazuje są nie tylko pyszne, ale i wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oto kilka faktów o jadalnych kasztanach i kulinarne wskazówki, jak się z nimi obchodzić.

/ 5Co warto o nich wiedzieć?

Obraz

Jadalne kasztany różnią się od swoich "kuzynów" orzechów dużą zawartością przeciwutleniaczy oraz witamin. 100 g tych produktów zawiera tyle samo witaminy C co 100 g cytryny. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na nasz układ immunologiczny - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom. To smaczna dawka kwasu foliowego, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy E, nazywanej witaminą młodości.

Kasztany zawierają około 1/5 zalecanej porcji dziennego spożycia błonnika, który jest niezbędny, aby nasze jelita funkcjonowały prawidłowo. Ponadto pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Produkty te są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i kwas palmitolejowy, co według naukowców może prowadzić do zwiększania poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i tym samym redukcji "złego" LDL.

/ 5Co warto o nich wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjna chińska medycyna uważa kasztany jadalne za jedno z najważniejszych źródeł ożywczej energii. Z powodu swego kształtu nazywane są "owocami nerek". Rzeczywiście odbudowują energię nerek w najbardziej skuteczny sposób. Chińczycy wierzą bowiem, że to nerki są głównym źródłem energii dla ciała, a więc jeśli te pracują w sposób niewystarczający, osłabiają się też ścięgna i kości. Właśnie dlatego jadalne kasztany spożywa się w celu wzmocnienia kości i stawów, jak również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji.

/ 5Jak wykorzystać je w kuchni?

Obraz
© Fotolia

Jadalne kasztany najczęściej przygotowuje się na ruszcie. Można je również gotować, piec w piekarniku lub na grillu, dusić i prażyć. Znakomicie nadają się do różnego rodzaju mięs, zup, sałatek, słodkich deserów oraz podawania w formie samodzielnej przekąski. Jadalne kasztany można konsumować też na surowo, ale najlepiej smakują na gorąco i w takiej formie nasz organizm doskonale je przyswaja. Przed włożeniem do pieca czy piekarnika każdy z nich należy przekłuć np. igłą w kilku miejscach lub naciąć łupinkę wzdłuż lub na krzyż, gdyż w przeciwnym razie pękają i z hukiem wyskakują do góry.

/ 5Kasztany w praktyce

Obraz

Osobom, które po raz pierwszy pieką kasztany poleca się krótkie ich obgotowanie w osolonej wodzie. Dzięki temu zmiękną i unikniemy błędów, takich jak za twardy miąższ lub zwarta skorupka, której nie da się zdjąć. Odcedzone i przestudzone należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, płaską stroną na dnie i piec przez kwadrans w 220 stopniach C, na najniższej półce. Przestudzone przełożyć na talerz i podawać. Uwaga! Do zjedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Ciemne mogą okazać się gorzkie, a spleśniałe wewnątrz należy od razu wyrzucić.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary