Jadalne kasztany - jak je przygotować?

Jak się okazuje są nie tylko pyszne, ale i wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oto kilka faktów o jadalnych kasztanach i kulinarne wskazówki, jak się z nimi obchodzić.

Obraz

/ 5Smakują nie tylko w Paryżu na placu Pigalle

Obraz

To jeden z jesiennych przysmaków, który nadal jest dla Polaków mało znanym produktem. Jadalne kasztany przez wielu uważane za jeden z bardziej wyszukanych dodatków do dań i deserów. Pod błyszczącą, ciemnobrązową łupiną skrywają smak przypominający nieco orzechy - można je bowiem opisać jako lekko mączne i słodkie. Jak się okazuje są nie tylko pyszne, ale i wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oto kilka faktów o jadalnych kasztanach i kulinarne wskazówki, jak się z nimi obchodzić.

/ 5Co warto o nich wiedzieć?

Obraz

Jadalne kasztany różnią się od swoich "kuzynów" orzechów dużą zawartością przeciwutleniaczy oraz witamin. 100 g tych produktów zawiera tyle samo witaminy C co 100 g cytryny. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na nasz układ immunologiczny - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom. To smaczna dawka kwasu foliowego, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy E, nazywanej witaminą młodości.

Kasztany zawierają około 1/5 zalecanej porcji dziennego spożycia błonnika, który jest niezbędny, aby nasze jelita funkcjonowały prawidłowo. Ponadto pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Produkty te są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i kwas palmitolejowy, co według naukowców może prowadzić do zwiększania poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i tym samym redukcji "złego" LDL.

/ 5Co warto o nich wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjna chińska medycyna uważa kasztany jadalne za jedno z najważniejszych źródeł ożywczej energii. Z powodu swego kształtu nazywane są "owocami nerek". Rzeczywiście odbudowują energię nerek w najbardziej skuteczny sposób. Chińczycy wierzą bowiem, że to nerki są głównym źródłem energii dla ciała, a więc jeśli te pracują w sposób niewystarczający, osłabiają się też ścięgna i kości. Właśnie dlatego jadalne kasztany spożywa się w celu wzmocnienia kości i stawów, jak również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji.

/ 5Jak wykorzystać je w kuchni?

Obraz
© Fotolia

Jadalne kasztany najczęściej przygotowuje się na ruszcie. Można je również gotować, piec w piekarniku lub na grillu, dusić i prażyć. Znakomicie nadają się do różnego rodzaju mięs, zup, sałatek, słodkich deserów oraz podawania w formie samodzielnej przekąski. Jadalne kasztany można konsumować też na surowo, ale najlepiej smakują na gorąco i w takiej formie nasz organizm doskonale je przyswaja. Przed włożeniem do pieca czy piekarnika każdy z nich należy przekłuć np. igłą w kilku miejscach lub naciąć łupinkę wzdłuż lub na krzyż, gdyż w przeciwnym razie pękają i z hukiem wyskakują do góry.

/ 5Kasztany w praktyce

Obraz

Osobom, które po raz pierwszy pieką kasztany poleca się krótkie ich obgotowanie w osolonej wodzie. Dzięki temu zmiękną i unikniemy błędów, takich jak za twardy miąższ lub zwarta skorupka, której nie da się zdjąć. Odcedzone i przestudzone należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, płaską stroną na dnie i piec przez kwadrans w 220 stopniach C, na najniższej półce. Przestudzone przełożyć na talerz i podawać. Uwaga! Do zjedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Ciemne mogą okazać się gorzkie, a spleśniałe wewnątrz należy od razu wyrzucić.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają