Jadalne kasztany - jak je przygotować?

Jak się okazuje są nie tylko pyszne, ale i wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oto kilka faktów o jadalnych kasztanach i kulinarne wskazówki, jak się z nimi obchodzić.

Obraz

/ 5Smakują nie tylko w Paryżu na placu Pigalle

Obraz

To jeden z jesiennych przysmaków, który nadal jest dla Polaków mało znanym produktem. Jadalne kasztany przez wielu uważane za jeden z bardziej wyszukanych dodatków do dań i deserów. Pod błyszczącą, ciemnobrązową łupiną skrywają smak przypominający nieco orzechy - można je bowiem opisać jako lekko mączne i słodkie. Jak się okazuje są nie tylko pyszne, ale i wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Oto kilka faktów o jadalnych kasztanach i kulinarne wskazówki, jak się z nimi obchodzić.

/ 5Co warto o nich wiedzieć?

Obraz

Jadalne kasztany różnią się od swoich "kuzynów" orzechów dużą zawartością przeciwutleniaczy oraz witamin. 100 g tych produktów zawiera tyle samo witaminy C co 100 g cytryny. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na nasz układ immunologiczny - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom. To smaczna dawka kwasu foliowego, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy E, nazywanej witaminą młodości.

Kasztany zawierają około 1/5 zalecanej porcji dziennego spożycia błonnika, który jest niezbędny, aby nasze jelita funkcjonowały prawidłowo. Ponadto pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Produkty te są też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i kwas palmitolejowy, co według naukowców może prowadzić do zwiększania poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i tym samym redukcji "złego" LDL.

/ 5Co warto o nich wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjna chińska medycyna uważa kasztany jadalne za jedno z najważniejszych źródeł ożywczej energii. Z powodu swego kształtu nazywane są "owocami nerek". Rzeczywiście odbudowują energię nerek w najbardziej skuteczny sposób. Chińczycy wierzą bowiem, że to nerki są głównym źródłem energii dla ciała, a więc jeśli te pracują w sposób niewystarczający, osłabiają się też ścięgna i kości. Właśnie dlatego jadalne kasztany spożywa się w celu wzmocnienia kości i stawów, jak również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji.

/ 5Jak wykorzystać je w kuchni?

Obraz
© Fotolia

Jadalne kasztany najczęściej przygotowuje się na ruszcie. Można je również gotować, piec w piekarniku lub na grillu, dusić i prażyć. Znakomicie nadają się do różnego rodzaju mięs, zup, sałatek, słodkich deserów oraz podawania w formie samodzielnej przekąski. Jadalne kasztany można konsumować też na surowo, ale najlepiej smakują na gorąco i w takiej formie nasz organizm doskonale je przyswaja. Przed włożeniem do pieca czy piekarnika każdy z nich należy przekłuć np. igłą w kilku miejscach lub naciąć łupinkę wzdłuż lub na krzyż, gdyż w przeciwnym razie pękają i z hukiem wyskakują do góry.

/ 5Kasztany w praktyce

Obraz

Osobom, które po raz pierwszy pieką kasztany poleca się krótkie ich obgotowanie w osolonej wodzie. Dzięki temu zmiękną i unikniemy błędów, takich jak za twardy miąższ lub zwarta skorupka, której nie da się zdjąć. Odcedzone i przestudzone należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, płaską stroną na dnie i piec przez kwadrans w 220 stopniach C, na najniższej półce. Przestudzone przełożyć na talerz i podawać. Uwaga! Do zjedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Ciemne mogą okazać się gorzkie, a spleśniałe wewnątrz należy od razu wyrzucić.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany