Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

Jabłkowy sernik z rabarbarem

Przepis
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • SPÓD
  • 150 g czekoladowych herbatników
  • 50 g roztopionego masła
    • MASA SEROWA
  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 jabłka (obrane i posiekane w kostkę)
  • 3 łodygi rabarbaru (oddzielone od liści, posiekane w plastry)
Przepis

Przygotowujemy spód. Za pomocą blendera ucieramy herbatniki na pył, dodajemy do tego masło i wszystko łączymy. Taką mieszanką wykładamy dno tortownicy (najlepiej o średnicy 20 cm). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.

Przyrządzamy masę serową. Cukier, twaróg i mascarpone ucieramy razem i wbijamy do tego po jednym jajku. Na sam koniec łączymy to z jabłkami i rabarbarem. Wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony już spód i znowu pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Pamiętajmy, aby podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Tak gotowy sernik trzymamy w zamkniętym piekarniku jeszcze przez całą noc i gotowe. Życzymy smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

Podziel się opinią

Share
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba