Jabłkowy sernik z rabarbarem
- SPÓD
- 150 g czekoladowych herbatników
- 50 g roztopionego masła
- MASA SEROWA
- 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 150 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 jabłka (obrane i posiekane w kostkę)
- 3 łodygi rabarbaru (oddzielone od liści, posiekane w plastry)
Przygotowujemy spód. Za pomocą blendera ucieramy herbatniki na pył, dodajemy do tego masło i wszystko łączymy. Taką mieszanką wykładamy dno tortownicy (najlepiej o średnicy 20 cm). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
Przyrządzamy masę serową. Cukier, twaróg i mascarpone ucieramy razem i wbijamy do tego po jednym jajku. Na sam koniec łączymy to z jabłkami i rabarbarem. Wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony już spód i znowu pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Pamiętajmy, aby podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Tak gotowy sernik trzymamy w zamkniętym piekarniku jeszcze przez całą noc i gotowe. Życzymy smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze