Jabłkowy sernik z rabarbarem

Obraz

Składniki

  • SPÓD
  • 150 g czekoladowych herbatników
  • 50 g roztopionego masła
    • MASA SEROWA
  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 jabłka (obrane i posiekane w kostkę)
  • 3 łodygi rabarbaru (oddzielone od liści, posiekane w plastry)

Przepis

Przygotowujemy spód. Za pomocą blendera ucieramy herbatniki na pył, dodajemy do tego masło i wszystko łączymy. Taką mieszanką wykładamy dno tortownicy (najlepiej o średnicy 20 cm). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.

Przepis

Przyrządzamy masę serową. Cukier, twaróg i mascarpone ucieramy razem i wbijamy do tego po jednym jajku. Na sam koniec łączymy to z jabłkami i rabarbarem. Wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony już spód i znowu pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Pamiętajmy, aby podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Tak gotowy sernik trzymamy w zamkniętym piekarniku jeszcze przez całą noc i gotowe. Życzymy smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀