Jabłka z lodami śmietankowymi, sosem toffi i bitą śmietaną

Obraz

Składniki

  • Na 4 - 5 pucharków:
    • 4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru
  • 80 g masła
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
    • Do podania:
  • 4-5 gałek lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa)
  • kilka herbatników
  • laski cynamonu

Przepis

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła. Dodajemy cynamon, sok z cytryn i podsmażamy ok. 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.

Przepis

Sos toffi:
Do drugiego rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i na małym ogniu topimy go na karmel.
Dodajemy szczyptę soli i resztę masła i mieszamy.
Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego śmietankę jednocześnie BARDZO SZYBKO mieszając. Ten etap jest bardzo ważny. Jeżeli nie wymieszamy śmietanki z karmelem wystarczająco szybko to na dnie garnka lub wokół łyżki utworzy nam się twarda skorupa karmelu. Wtedy trzeba będzie bardzo długo mieszać łyżką, aby ten karmel rozpuścić.

Resztę śmietanki ubijamy bez cukru, ponieważ sos toffi jest wystarczająco słodki. Do pucharków warstwami nakładamy: jabłka, bitą śmietanę, lody, jabłka i sos toffi.

Pamiętacie cukierki iryski? Głównym ich składnikiem była masa toffi, której istnieje wiele odmian. Z twardej masy sporządzane są cukierki, np. wspomniane iryski. Z miękkiej również powstają cukierki, tzw. krówki. Jest także masa z bąbelkami, która powstaje po dodaniu odrobiny sody oczyszczonej i octu. Do masy toffi możemy dodawać wiele składników tworząc odmienne smaki, np. czekoladowy, rumowy czy waniliowy.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀