Trwa ładowanie...
d1644l1
28-04-2014 13:22

Jabłka z lodami śmietankowymi, sosem toffi i bitą śmietaną

Przepis
4.8
(21 głosów)
Oceń:
d1644l1
Składniki
  • Na 4 - 5 pucharków:
    • 4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru
  • 80 g masła
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
    • Do podania:
  • 4-5 gałek lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa)
  • kilka herbatników
  • laski cynamonu
Przepis

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła. Dodajemy cynamon, sok z cytryn i podsmażamy ok. 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.

Sos toffi:
Do drugiego rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i na małym ogniu topimy go na karmel.
Dodajemy szczyptę soli i resztę masła i mieszamy.
Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego śmietankę jednocześnie BARDZO SZYBKO mieszając. Ten etap jest bardzo ważny. Jeżeli nie wymieszamy śmietanki z karmelem wystarczająco szybko to na dnie garnka lub wokół łyżki utworzy nam się twarda skorupa karmelu. Wtedy trzeba będzie bardzo długo mieszać łyżką, aby ten karmel rozpuścić.

Resztę śmietanki ubijamy bez cukru, ponieważ sos toffi jest wystarczająco słodki. Do pucharków warstwami nakładamy: jabłka, bitą śmietanę, lody, jabłka i sos toffi.

Pamiętacie cukierki iryski? Głównym ich składnikiem była masa toffi, której istnieje wiele odmian. Z twardej masy sporządzane są cukierki, np. wspomniane iryski. Z miękkiej również powstają cukierki, tzw. krówki. Jest także masa z bąbelkami, która powstaje po dodaniu odrobiny sody oczyszczonej i octu. Do masy toffi możemy dodawać wiele składników tworząc odmienne smaki, np. czekoladowy, rumowy czy waniliowy.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1644l1
d1644l1
d1644l1
Więcej tematów
d1644l1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj