Trwa ładowanie...
d1ecquu
d1ecquu

Idealne rogale śniadaniowe według przedwojennego przepisu

Przepis

Świeże pieczywo na śniadanie to spełnienie marzeń w niejednym polskim domu. Najlepiej smakują wypieczone własnoręcznie bułeczki czy rogale. Przepis na nie wcale nie jest taki trudny. Wyrośnięte, bez zbędnej chemii i z ulubionymi dodatkami. Po prostu pycha!

4.0
(10 głosów)
Oceń:
d1ecquu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Idealne rogale śniadaniowe według przedwojennego przepisu
www.kuchennykredens.pl
Idealne rogale śniadaniowe według przedwojennego przepisu
Składniki
  • 500 g mąki
  • 2 jajka + jajko do posmarowania gotowych rogali przed pieczeniem
  • 100 g masła
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka
  • mak do posypania
Przepis

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Gdy zacznie się pienić, połączyć z resztą składników i dobrze zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać co najmniej 10 minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolną ilość części (u mnie wyszło 9 dużych rogali) i każdą rozwałkować wzdłuż na owalny placuszek. Ciasto zwijać ciasno w rulon i układać w kształt rogala. Gotowe odkładać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w dość dużych ostępach i ponownie przykryć ściereczką do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Podrośnięte rogale przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec 20-25 minut, aż skórka nabierze rumianego koloru.
Zobacz także: prosty przepis na domowe masło

Zobacz także: przepis krok po kroku na pszenny chleb

Idealne rogale śniadaniowe według przedwojennego przepisu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1ecquu

Podziel się opinią

12
1
Share
d1ecquu
d1ecquu

d1ecquu
d1ecquu
d1ecquu