Idealne rogale śniadaniowe według przedwojennego przepisu
Świeże pieczywo na śniadanie to spełnienie marzeń w niejednym polskim domu. Najlepiej smakują wypieczone własnoręcznie bułeczki czy rogale. Przepis na nie wcale nie jest taki trudny. Wyrośnięte, bez zbędnej chemii i z ulubionymi dodatkami. Po prostu pycha!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mąki
- 2 jajka + jajko do posmarowania gotowych rogali przed pieczeniem
- 100 g masła
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 200 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka
- mak do posypania
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Gdy zacznie się pienić, połączyć z resztą składników i dobrze zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać co najmniej 10 minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolną ilość części (u mnie wyszło 9 dużych rogali) i każdą rozwałkować wzdłuż na owalny placuszek. Ciasto zwijać ciasno w rulon i układać w kształt rogala. Gotowe odkładać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w dość dużych ostępach i ponownie przykryć ściereczką do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Podrośnięte rogale przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec 20-25 minut, aż skórka nabierze rumianego koloru.
Zobacz także: prosty przepis na domowe masło
Zobacz także: przepis krok po kroku na pszenny chleb
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze