Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni

Smak grzybów to jeden z klasyków w polskiej kuchni. Grzybowy bulion, sos czy farsz wzbogaci niejedno danie. Aby zachować smak tych darów lasu, chętnie je suszymy i przechowujemy z myślą o świątecznym bigosie czy zapiekankach. Aby zmniejszyć nieco ich objętość i zapewnić sobie naturalny proszek, który podkręci grzybowe propozycje, suszone grzyby wystarczy drobno zemleć. Gotuje się o wiele szybciej niż suszone grzyby, więc świetnie sprawdzi się do potraw na szybko.

Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarniGrzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • świeże grzyby leśne (mogą to być trzonki, wykrojone skrawki)
  • opcjonalnie wcześniej ususzone grzyby, które zmielimy z pozostałymi

Przepis

Grzyby kroimy na drobniejsze cząstki a następnie suszymy w suszarce - muszą być mocno wysuszone, aby po zmieleniu nie znalazła się w mieszance wilgoć. Następnie przekładamy do blendera o dużej mocy i mielimy na drobny proszek. Uwaga! Młynek do kawy nie będzie dobrym pomysłem, bo grzyby przejdą jej zapachem. Gotowy grzybowy proszek przechowujemy w szczelnych słoikach, najlepiej w miejscu, gdzie nie operują mocne promienie słoneczne.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯