Gotowanie na parze - szybko i zdrowo

Czy ugotowane na parze mięso może być smaczne? Wiele osób wzdryga się na samą myśl o spróbowaniu takiego "przysmaku". Inni chętnie sięgają po potrawę "z pary". Warto się więc zastanowić, czy gotowanie na parze to moda? A może też chodzi o zdrowie? Jedno jest pewne - ten sposób przygotowywania posiłków pozwala wyczarować dosłownie wszystko.

Gotowanie na parze - szybko i zdrowo
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

Sposób na kalorie

Bywają w życiu sytuacje, gdy liczy się każda kaloria. Dobrze wiedzą o tym osoby dbające o linię. I tu mamy rozwiązanie. - Gotowanie na parze pozwala stworzyć cały i w pełni wartościowy posiłek bez użycia dodatkowego tłuszczu - mówi Lidia Leoniuk, dietetyk. - Dzięki parowaniu można odchudzić kurczaka, indyka, a nawet wołowinę. Gotowanie na parze to świetny sposób na przygotowanie warzyw i bardziej skomplikowanych dań. Chińczycy przygotowują w ten sposób ryż, kasze oraz słynne chińskie pierożki dim sum, drób, owoce morza oraz ryby.

Sposób na zdrowie

Przygotowane w ten sposób jedzenie zachowuje więcej witamin i minerałów. Naukowcy udowodnili, że produkty gotowane na parze tracą 40 proc. witaminy C, natomiast w przypadku produktów ugotowanych w wodzie strata sięga aż 70 proc.

- Na co dzień rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele minerałów i witamin jest łatwo rozpuszczalnych w wodzie. Jeśli gotujemy w niej warzywa lub mięso, witaminy wylewamy do zlewu. Oczywiście nie dotyczy to zupy, w której pozostaje cały smak i wartości oddawane z produktów. Jednak zupełnie inaczej jest z gotowanymi dodatkami - kalafiorem, brokułami, marchewką, fasolką szparagową, nawet ziemniakami - tłumaczy dietetyk. - Oczywiście gotowanie na parze służy nie tylko osobom na diecie i chorym na choroby wykluczające jedzenie smażonych mięs czy twardych warzyw. Jest odpowiednie dla wszystkich.

Sposób na smak

Słysząc o gotowaniu na parze, zwykle myślimy o czymś niezbyt smacznym - przecież to tłuszcz jest nośnikiem smaku. Warto jednak wiedzieć, że to dobry pomysł na zatrzymanie wewnątrz naturalnego smaku potrawy bez dodawania oleju czy masła.

- To kolejna zaleta przygotowywanych w ten sposób potraw, szczególnie warzyw - nie musimy dodawać do nich skomplikowanych przypraw, by smakowały wyśmienicie. Co więcej, często nie wymagają nawet dodawania soli, która jak wiadomo powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, przyczynia się także m.in. do powstawania otyłości i cukrzycy typu II - mówi dietetyk. Potrawy przygotowane w ten sposób są też "mocniejsze" w smaku. Takiego zdania są wprawieni kucharze. Wystarczy zrobić eksperyment - ugotować w wodzie część kalafiora i przygotować drugą część na parze, a potem porównać smak. Na parze, ze znakomitym efektem, można także podgrzewać przyrządzone wcześniej dania, na przykład pierogi czy knedle. Również zyskują na smaku.

Sposób na oszczędność

Kolejnym powodem, dla którego warto gotować na parze jest oszczędność czasu, a co z tym idzie, również energii. Okazuje się, że para w rzeczywistości (w procesie konwekcji) szybciej przygotowuje potrawy niż sama woda. Oczywiście czas gotowania zależny jest od rodzaju produktów, wielkości porcji oraz własnych preferencji, jednak wszystko trwa krócej niż tradycyjne gotowanie. Rybę gotujemy średnio 12-20 minut. Filet z kurczaka czy indyka potrzebuje ok. 15-20 minut. Marchew, brokuł, kalafior, fasolka gotujemy ok. 8-15 minut. Dzięki możliwości gotowania potraw piętrowo, zyskujemy sporo energii.

Oszczędność polega też na mniejszym zużyciu wody - ziemniaków nie trzeba zalewać wodą po brzeg garnka, wystarczy zaledwie szklanka. Gotowanie na parze to też dobry sposób dla zapominalskich - nic nam się nie przypali, ani nie wykipi.

Potrzebny sprzęt

Przed przygodą z parą w kuchni należy zaopatrzyć się w jakieś urządzenie. Jednak, aby skorzystać z dobrodziejstwa tej metody, wcale nie trzeba mieć specjalistycznego sprzętu. Na parze gotować można w różny sposób. Co się nam przyda?

* Garnek do parowania **
Składa się z dwóch oddzielnych części: z właściwego garnka, w którym gotuje się woda i specjalnej nakładki z dziurkowanym dnem, do której wkłada się produkty. Przechodząc przez dziurki para z wrzącej wody, gotuje potrawy. Bardziej skomplikowane garnki mogą mieć kilka nakładek, dzięki czemu w tym samym czasie można ugotować więcej produktów.

* Elektryczny parowar **
Działa na podobnej zasadzie jak garnek elektryczny, tyle tylko, że jest na prąd. Dobry parowar powinien mieć dużą moc - najlepiej 2000 W. Pozwoli to szybko uzyskać parę w pojemniku, dzięki czemu skraca się przygotowania. Zwrócimy uwagę na pojemność - w dużym urządzeniu można przyrządzić więcej produktów w tym samym czasie.

* W koszyczku **
To najprawdopodobniej jeden z najtańszych sposobów gotowania na parze. Zaletą korzystania ze specjalnego metalowego koszyczka jest fakt, że możemy wykorzystać go niemal w każdym garnku. Złożony ze specjalnych listków, dostosowuje się do średnicy garnka, do którego wlewamy wodę. Gdy woda zacznie "bulgotać", wkładamy koszyczek z wcześniej przygotowanymi produktami i przykrywamy.

* W bambusowym parowniku **
Najpopularniejszy chiński duet stosowany do przyrządzania dań na parze składa się z woka (można też wykorzystać zwyczajny garnek o odpowiedniej średnicy) oraz bambusowego koszyczka. Do woka z gotującą się wodą wkładamy bambusowy koszyk z produktami. Jeżeli mamy ich więcej lub nie mieszczą się w jednym koszyku, bez problemu możemy ułożyć je piętrowo. Gorąca para dotrze na samą górę.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg