Trwa ładowanie...
04-12-2015 11:48

Gotowanie na ekranie: niezwykłe właściwości dzikiej róży

Doceniane przez farmaceutów, kosmetologów, ale też smakoszy na całym świecie. Dzika róża, bo to o niej mowa, powiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Co najważniejsze, owoce rosną w wielu miejscach. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania. Możemy je znaleźć przy drogach czy na obrzeżach lasów. O ich walorach szczegółowo opowiedział kucharz i podróżnik Mikołaj Rey.

d1znt9c
d1znt9c

Doceniane przez farmaceutów, kosmetologów, a także smakoszy na całym świecie. Dzika róża, bo to o niej mowa, posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Co najważniejsze, owoce rosną w wielu miejscach w naszym kraju. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania. Możemy je znaleźć przy drogach czy na obrzeżach lasów. O ich walorach szczegółowo opowiedział kucharz i podróżnik Mikołaj Rey.

- Dzika róża to produkt bardzo sezonowy, dlatego warto przygotować z niej przetwory. Jej owoce są bogate w witaminę C, zawierają aż czterdzieśi razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów czy kwasów organicznych, które pomagają w nadciśnieniu czy chorobach serca - powiedział kucharz i podróżnik Mikołaj Rey.

Zdradził też przepis na konfiturę z owoców z dzikiej róży. Jest nie tylko zdrowa, ale tania w wykonaniu.

d1znt9c
d1znt9c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1znt9c
Więcej tematów