Gotowanie na ekranie: niezwykłe właściwości dzikiej róży
Doceniane przez farmaceutów, kosmetologów, ale też smakoszy na całym świecie. Dzika róża, bo to o niej mowa, powiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Co najważniejsze, owoce rosną w wielu miejscach. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania. Możemy je znaleźć przy drogach czy na obrzeżach lasów. O ich walorach szczegółowo opowiedział kucharz i podróżnik Mikołaj Rey.
Doceniane przez farmaceutów, kosmetologów, a także smakoszy na całym świecie. Dzika róża, bo to o niej mowa, posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Co najważniejsze, owoce rosną w wielu miejscach w naszym kraju. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania. Możemy je znaleźć przy drogach czy na obrzeżach lasów. O ich walorach szczegółowo opowiedział kucharz i podróżnik Mikołaj Rey.
- Dzika róża to produkt bardzo sezonowy, dlatego warto przygotować z niej przetwory. Jej owoce są bogate w witaminę C, zawierają aż czterdzieśi razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów czy kwasów organicznych, które pomagają w nadciśnieniu czy chorobach serca - powiedział kucharz i podróżnik Mikołaj Rey.
Zdradził też przepis na konfiturę z owoców z dzikiej róży. Jest nie tylko zdrowa, ale tania w wykonaniu.