WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Gołąbki zapiekane z mozzarellą. Znakomity mariaż polsko-włoski

Masz już dość zwykłych gołąbków w sosie pomidorowym? Zaskocz rodzinę nietypowym połączeniem. Jak się okazuje polskie, to polskie danie można połączyć z włoską mozzarellą. Jaki będzie efekt tego eksperymentu? Przekonaj się sam. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Gołąbki zapiekane z mozzarelląGołąbki zapiekane z mozzarellą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego\1 główka młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 torebka ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka vegety
  • 1 cebula
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 390 g mozzarelli (kulki)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól

Przepis

  • Kapustę myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzę.
  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, ugotowany ryż, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam.
  • Na każdym liściu kapusty układam mięso i zwijam w roladki.
  • Roladki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą, wsypuję vegetę i pod przykryciem piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia a sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję przecier pomidorowy i gotuję do chwili zagotowania i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Sosem polewam gołąbki i układam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Chwilkę zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozzarelli.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu