Gołąbki zapiekane z mozzarellą. Znakomity mariaż polsko-włoski

Masz już dość zwykłych gołąbków w sosie pomidorowym? Zaskocz rodzinę nietypowym połączeniem. Jak się okazuje polskie, to polskie danie można połączyć z włoską mozzarellą. Jaki będzie efekt tego eksperymentu? Przekonaj się sam. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Gołąbki zapiekane z mozzarelląGołąbki zapiekane z mozzarellą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego\1 główka młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 torebka ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka vegety
  • 1 cebula
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 390 g mozzarelli (kulki)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól

Przepis

  • Kapustę myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzę.
  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, ugotowany ryż, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam.
  • Na każdym liściu kapusty układam mięso i zwijam w roladki.
  • Roladki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą, wsypuję vegetę i pod przykryciem piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia a sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję przecier pomidorowy i gotuję do chwili zagotowania i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Sosem polewam gołąbki i układam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Chwilkę zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozzarelli.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯