Gołąbki zapiekane z mozzarellą. Znakomity mariaż polsko-włoski
Masz już dość zwykłych gołąbków w sosie pomidorowym? Zaskocz rodzinę nietypowym połączeniem. Jak się okazuje polskie, to polskie danie można połączyć z włoską mozzarellą. Jaki będzie efekt tego eksperymentu? Przekonaj się sam. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Kapustę myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzę.
- Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, ugotowany ryż, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam.
- Na każdym liściu kapusty układam mięso i zwijam w roladki.
- Roladki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą, wsypuję vegetę i pod przykryciem piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia a sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję przecier pomidorowy i gotuję do chwili zagotowania i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
- Sosem polewam gołąbki i układam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Chwilkę zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozzarelli.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze