Gołąbki zapiekane z mozzarellą. Znakomity mariaż polsko-włoski

Masz już dość zwykłych gołąbków w sosie pomidorowym? Zaskocz rodzinę nietypowym połączeniem. Jak się okazuje polskie, to polskie danie można połączyć z włoską mozzarellą. Jaki będzie efekt tego eksperymentu? Przekonaj się sam. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Gołąbki zapiekane z mozzarelląGołąbki zapiekane z mozzarellą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego\1 główka młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 torebka ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka vegety
  • 1 cebula
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 390 g mozzarelli (kulki)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól

Przepis

  • Kapustę myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzę.
  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, ugotowany ryż, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam.
  • Na każdym liściu kapusty układam mięso i zwijam w roladki.
  • Roladki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą, wsypuję vegetę i pod przykryciem piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia a sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję przecier pomidorowy i gotuję do chwili zagotowania i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Sosem polewam gołąbki i układam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Chwilkę zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozzarelli.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę