Glin - E173

Aluminium to miękki, srebrzystobiały metal stosowany w produkcji patelni, garnków czy części samochodowych. Znamy go także z folii aluminiowej używanej w każdej kuchni. Czy wiedzieliście jednak, że aluminium to również związek chemiczny E173 dodawany do żywności?

Obraz
Źródło zdjęć: © Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Glin jest pierwiastkiem chemicznym, metalem zwanym inaczej aluminium. Występuje jako związek chemiczny stosowany w żywności. Na liście E stworzonej przez instytucje Unii Europejskiej widnieje w grupie barwników. Są to wszystkie symbole E100-199. Jednak tylko niektóre związki z tej grupy są dopuszczone do użytku. Niedozwolone są np. rubiksantyna, wiolaksantyna czy rodoksantyna. Aluminium został dopuszczony do stosowania w krajach Unii Europejskiej, zakazano go jednak w Australii.

Glin ma srebrzystobiałą barwę i jest dobrym przewodnikiem elektrycznym. Dzięki swojej rozciągliwości bardzo łatwo ulega obróbce. Nie jest jednak magnetyczny.
W 1886 roku stworzono metodę otrzymywania aluminium. Proces elektrolizy stopionej mieszaniny kriolitu z boksytem znamy współcześnie z nazwy „Proces Halla-Heroulta”. Nazwę zawdzięcza się Amerykaninowi Hallowi oraz Francuzowi Heroultowi, twórcom tej metody produkcji glinu.

Glin występuje nie tylko w związku E173. Znajdziemy go również w: koszenili (E120), żółcieni chinolinowej (E104), czerwieni koszenilowej (E124) oraz żółcieni pomarańczowej (E110).

E173 jest barwnikiem pochodzenia naturalnego. Zmienia on barwę produktów na metaliczny, srebrny odcień. Stosowanie aluminium w produktach spożywczych ogranicza się jedynie do polew wyrobów cukierniczych. E173 wykorzystuje się również w produkcji tabletek i kapsułek.

Inne zastosowanie glinu

  1. stopy aluminium: karoseria, silniki samochodów, elementy samolotów i statków kosmicznych, puszki do napojów,
  2. pył glinowy – produkcja broni, spawanie rur i szyn kolejowych, farby metaliczne,
  3. czysty glin – produkcja luster,
  4. folia aluminiowa – stosowana do pakowania żywności,
  5. produkcja garnków, patelni, gaśnic,
  6. uzdatnianie wody,
  7. browarnictwo,
  8. produkcja napojów niskoprocentowych (wina),
  9. rafinacja cukru.

Skutki uboczne

Glin, jak każda substancja stosowana w nadmiernych ilościach, może powodować niepożądane skutki uboczne. Są to np. problemy z nerkami czy choroby układu krwionośnego. Istnieją również hipotezy, że glin wpływa na rozwój choroby Alzheimera. Pomimo obecności glinu na liście bezpiecznych dodatków spożywczych, niektóre źródła uważają związek E173 za szkodliwy dla zdrowia.

Czy wiesz, że...

  1. Glin występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Są to: pieczywo, wyroby cukiernicze, szpinak, rzodkiewka, sałata, boćwina, kukurydza, grzyby, nabiał, produkty mączne i skorupiaki.
  2. Nie należy stosować naczyń wykonanych z aluminium do podawania potraw, które zawierają kwasy oraz sole. Takie posiłki mogą zwiększać stężenie aluminium w produktach spożywczych.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja