Glin - E173

Aluminium to miękki, srebrzystobiały metal stosowany w produkcji patelni, garnków czy części samochodowych. Znamy go także z folii aluminiowej używanej w każdej kuchni. Czy wiedzieliście jednak, że aluminium to również związek chemiczny E173 dodawany do żywności?

Obraz
Źródło zdjęć: © Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Glin jest pierwiastkiem chemicznym, metalem zwanym inaczej aluminium. Występuje jako związek chemiczny stosowany w żywności. Na liście E stworzonej przez instytucje Unii Europejskiej widnieje w grupie barwników. Są to wszystkie symbole E100-199. Jednak tylko niektóre związki z tej grupy są dopuszczone do użytku. Niedozwolone są np. rubiksantyna, wiolaksantyna czy rodoksantyna. Aluminium został dopuszczony do stosowania w krajach Unii Europejskiej, zakazano go jednak w Australii.

Glin ma srebrzystobiałą barwę i jest dobrym przewodnikiem elektrycznym. Dzięki swojej rozciągliwości bardzo łatwo ulega obróbce. Nie jest jednak magnetyczny.
W 1886 roku stworzono metodę otrzymywania aluminium. Proces elektrolizy stopionej mieszaniny kriolitu z boksytem znamy współcześnie z nazwy „Proces Halla-Heroulta”. Nazwę zawdzięcza się Amerykaninowi Hallowi oraz Francuzowi Heroultowi, twórcom tej metody produkcji glinu.

Glin występuje nie tylko w związku E173. Znajdziemy go również w: koszenili (E120), żółcieni chinolinowej (E104), czerwieni koszenilowej (E124) oraz żółcieni pomarańczowej (E110).

E173 jest barwnikiem pochodzenia naturalnego. Zmienia on barwę produktów na metaliczny, srebrny odcień. Stosowanie aluminium w produktach spożywczych ogranicza się jedynie do polew wyrobów cukierniczych. E173 wykorzystuje się również w produkcji tabletek i kapsułek.

Inne zastosowanie glinu

  1. stopy aluminium: karoseria, silniki samochodów, elementy samolotów i statków kosmicznych, puszki do napojów,
  2. pył glinowy – produkcja broni, spawanie rur i szyn kolejowych, farby metaliczne,
  3. czysty glin – produkcja luster,
  4. folia aluminiowa – stosowana do pakowania żywności,
  5. produkcja garnków, patelni, gaśnic,
  6. uzdatnianie wody,
  7. browarnictwo,
  8. produkcja napojów niskoprocentowych (wina),
  9. rafinacja cukru.

Skutki uboczne

Glin, jak każda substancja stosowana w nadmiernych ilościach, może powodować niepożądane skutki uboczne. Są to np. problemy z nerkami czy choroby układu krwionośnego. Istnieją również hipotezy, że glin wpływa na rozwój choroby Alzheimera. Pomimo obecności glinu na liście bezpiecznych dodatków spożywczych, niektóre źródła uważają związek E173 za szkodliwy dla zdrowia.

Czy wiesz, że...

  1. Glin występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Są to: pieczywo, wyroby cukiernicze, szpinak, rzodkiewka, sałata, boćwina, kukurydza, grzyby, nabiał, produkty mączne i skorupiaki.
  2. Nie należy stosować naczyń wykonanych z aluminium do podawania potraw, które zawierają kwasy oraz sole. Takie posiłki mogą zwiększać stężenie aluminium w produktach spożywczych.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce