Glin - E173

Aluminium to miękki, srebrzystobiały metal stosowany w produkcji patelni, garnków czy części samochodowych. Znamy go także z folii aluminiowej używanej w każdej kuchni. Czy wiedzieliście jednak, że aluminium to również związek chemiczny E173 dodawany do żywności?

Obraz
Źródło zdjęć: © Dzień Dobry TVN/x-news.pl

Glin jest pierwiastkiem chemicznym, metalem zwanym inaczej aluminium. Występuje jako związek chemiczny stosowany w żywności. Na liście E stworzonej przez instytucje Unii Europejskiej widnieje w grupie barwników. Są to wszystkie symbole E100-199. Jednak tylko niektóre związki z tej grupy są dopuszczone do użytku. Niedozwolone są np. rubiksantyna, wiolaksantyna czy rodoksantyna. Aluminium został dopuszczony do stosowania w krajach Unii Europejskiej, zakazano go jednak w Australii.

Glin ma srebrzystobiałą barwę i jest dobrym przewodnikiem elektrycznym. Dzięki swojej rozciągliwości bardzo łatwo ulega obróbce. Nie jest jednak magnetyczny.
W 1886 roku stworzono metodę otrzymywania aluminium. Proces elektrolizy stopionej mieszaniny kriolitu z boksytem znamy współcześnie z nazwy „Proces Halla-Heroulta”. Nazwę zawdzięcza się Amerykaninowi Hallowi oraz Francuzowi Heroultowi, twórcom tej metody produkcji glinu.

Glin występuje nie tylko w związku E173. Znajdziemy go również w: koszenili (E120), żółcieni chinolinowej (E104), czerwieni koszenilowej (E124) oraz żółcieni pomarańczowej (E110).

E173 jest barwnikiem pochodzenia naturalnego. Zmienia on barwę produktów na metaliczny, srebrny odcień. Stosowanie aluminium w produktach spożywczych ogranicza się jedynie do polew wyrobów cukierniczych. E173 wykorzystuje się również w produkcji tabletek i kapsułek.

Inne zastosowanie glinu

  1. stopy aluminium: karoseria, silniki samochodów, elementy samolotów i statków kosmicznych, puszki do napojów,
  2. pył glinowy – produkcja broni, spawanie rur i szyn kolejowych, farby metaliczne,
  3. czysty glin – produkcja luster,
  4. folia aluminiowa – stosowana do pakowania żywności,
  5. produkcja garnków, patelni, gaśnic,
  6. uzdatnianie wody,
  7. browarnictwo,
  8. produkcja napojów niskoprocentowych (wina),
  9. rafinacja cukru.

Skutki uboczne

Glin, jak każda substancja stosowana w nadmiernych ilościach, może powodować niepożądane skutki uboczne. Są to np. problemy z nerkami czy choroby układu krwionośnego. Istnieją również hipotezy, że glin wpływa na rozwój choroby Alzheimera. Pomimo obecności glinu na liście bezpiecznych dodatków spożywczych, niektóre źródła uważają związek E173 za szkodliwy dla zdrowia.

Czy wiesz, że...

  1. Glin występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Są to: pieczywo, wyroby cukiernicze, szpinak, rzodkiewka, sałata, boćwina, kukurydza, grzyby, nabiał, produkty mączne i skorupiaki.
  2. Nie należy stosować naczyń wykonanych z aluminium do podawania potraw, które zawierają kwasy oraz sole. Takie posiłki mogą zwiększać stężenie aluminium w produktach spożywczych.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥