Gęsta zupa sezonowa. Rozgrzewający i pikantny krem z dyni
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 cebula
- sól i pieprz
- grzanki
Dynię i marchewkę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek z cebulą. Po czym wrzucić warzywa, ostrą paprykę i obsmażyć przez ok. 3 min. Wlać warzywny bulion i gotować przez 30 min. Doprawić solą i pieprzem. Następnie całość zblendować. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze