Gęsta zupa sezonowa. Rozgrzewający i pikantny krem z dyni
Dominika Czerniszewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 cebula
- sól i pieprz
- grzanki
Przepis
Dynię i marchewkę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek z cebulą. Po czym wrzucić warzywa, ostrą paprykę i obsmażyć przez ok. 3 min. Wlać warzywny bulion i gotować przez 30 min. Doprawić solą i pieprzem. Następnie całość zblendować. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl