Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

Obraz

Składniki

  • 1 cała pierś gęsia
  • 200 g tłuszczu gęsiego
  • 0,5 kg cebulek
    • 2 szczypty soli
    • 300 g żurawiny wielkoowocowej
    • laska cynamonu
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru brązowego

Przepis

Pierś z gęsi
Gęsią pierś myjemy, osuszamy , solimy. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w poprzek i odstawiamy na godzinę.

Przepis

Tłuszcz gęsi topimy w rondelku, na bardzo małym ogniu.
Pierś obsmażamy na patelni, skórą do dołu (nie używamy tłuszczu, pod skórą jest go wystarczająco dużo) do lekkiego zarumienienia. Gęsią pierś zdejmujemy z patelni, przekładamy do garnka z roztopionym tłuszczem i gotujemy (konfitujemy) je 80 minut na bardzo małym ogniu. Na ostatnie 10 minut gotowania (konfitowania) gęsiej piersi dodajemy całe, małe cebulki. Całość razem wyjmujemy.

Przepis

Karmelizowana żurawina
Wodę wlewamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy brązowy cukier i cynamon. Całość gotujemy ok. 7-10 minut znacznie redukując ilość płynu po czym dodajemy żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizujemy mieszając ok. 2 minut.

Przepis

Gęsią pierś podawać wraz z karmelizowaną żurawiną. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie chrupkim i udekorować karmelizowaną żurawiną.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny