Genialny trik, który ułatwi ci gotowanie. Zapomnij o kipiącej zupie

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj sztuczki, które ułatwią ci gotowanie.

GarnekWypróbuj kilka prostych kuchennych trików
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Woda już nie wykipi – prosty trik

Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa… Jak temu zapobiec? To prostsze niż myślisz. Wystarczy, że położysz na garnku drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część pęcherzyków powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykipienie gotującej się wody, zupy czy sosu.

Natomiast jeśli gotujesz wodę lub zupę pod przykryciem możesz wykorzystać spinacz do bielizny. Wrzący płyn może unieść pokrywkę i wykipieć, brudząc kuchenkę lub płytę. Wystarczy jednak, że do brzegu garnka przypniesz drewniany spinacz do bielizny i oprzesz o niego pokrywkę. Dzięki temu para będzie miała ujście. Takie proste, a tak genialne.

Do czego służy otwór w rączce garnka?

Czy zastanawiałeś się kiedyś do czego służy otwór w rączce garnka lub patelni? Jak się okazuje, dziura w uchwycie patelni lub rondelka może być bardzo pomocna. To idealne miejsce do tego, aby umieścić w niej łyżkę, której używasz do mieszania sosu lub gotowania zupy.

Prosty sposób na gotowanie kalafiora. Nie będzie wydzielał przykrego zapachu

Zamiast opierać brudną łyżkę o blat, umieść ją w tym właśnie otworze. Dzięki temu zachowasz porządek i zawsze będziesz mieć łyżkę pod ręką. Odległość otworu od patelni lub garnka sprawia, że łyżka nie będzie się nagrzewać, dzięki czemu bez problemu będziecie mogli z niej korzystać.

Zapomnij o szorowaniu przypalonych garnków

Garnek przypalić jest łatwo, za to wyszorowanie do czysta często stanowi już nie lada wyzwanie. W tej sytuacji przychodzą jednak łatwe sposoby na przywrócenie do porządku. Posyp przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalej ją octem. Wlej do garnka wrzątek. Gorąca woda w połączeniu z sodą oczyszczoną oraz octem stworzy pianę. Odstaw na kilka minut, a potem dokładnie umyj szorstką gąbką i płynem. Garnek będzie lśnił jak nowy!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja