Fuczki z kiszoną kapustą. Przysmak łemkowskiej kuchni
Każdy, kto choć raz był w Bieszczadach, z pewnością miał okazję spróbować rumianych placuszków z dodatkiem kiszonej kapusty. Fuczki, bo o nich mowa, to tradycyjne danie kuchni łemkowskiej. Łemkowie jadali skromnie, wykorzystując dostępne produkty z okolicznych lasów, pól i łąk.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 300 g kapusty kiszonej
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- śmietana do podania
- olej do smażenia
Z mąki, mleka i jajka przygotuj ciasto takie jak na naleśniki (mleko możesz zastąpić wodą). Kapustę odciśnij i posiekaj. Wymieszaj ciasto z kapustą, masę dopraw solą i pieprzem. Możesz także dodać odrobinę mielonego kminku. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Ciepłe placuszki podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Fuczki mogą być również dodatkiem do mięsa lub ryby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze