Trwa ładowanie...
d2psc1k
d2psc1k

Fuczki z kiszoną kapustą. Przysmak łemkowskiej kuchni

Przepis

Każdy, kto choć raz był w Bieszczadach, z pewnością miał okazję spróbować rumianych placuszków z dodatkiem kiszonej kapusty. Fuczki, bo o nich mowa, to tradycyjne danie kuchni łemkowskiej. Łemkowie jadali skromnie, wykorzystując dostępne produkty z okolicznych lasów, pól i łąk.

3.2
(36 głosów)
Oceń:
d2psc1k
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Fuczki z kiszoną kapustą. Przysmak łemkowskiej kuchni
123RF
Fuczki z kiszoną kapustą. Przysmak łemkowskiej kuchni
Składniki
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • śmietana do podania
  • olej do smażenia
Przepis

Z mąki, mleka i jajka przygotuj ciasto takie jak na naleśniki (mleko możesz zastąpić wodą). Kapustę odciśnij i posiekaj. Wymieszaj ciasto z kapustą, masę dopraw solą i pieprzem. Możesz także dodać odrobinę mielonego kminku. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Ciepłe placuszki podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Fuczki mogą być również dodatkiem do mięsa lub ryby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Fuczki z kiszoną kapustą. Przysmak łemkowskiej kuchni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2psc1k

Podziel się opinią

114
14
Share
d2psc1k
d2psc1k

d2psc1k
d2psc1k
d2psc1k