ycipk-4b6z8u
ycipk-4b6z8u

Fuczki z kiszoną kapustą. Przysmak łemkowskiej kuchni

Przepis

Każdy, kto choć raz był w Bieszczadach, z pewnością miał okazję spróbować rumianych placuszków z dodatkiem kiszonej kapusty. Fuczki, bo o nich mowa, to tradycyjne danie kuchni łemkowskiej. Łemkowie jadali skromnie, wykorzystując dostępne produkty z okolicznych lasów, pól i łąk.

Trwa ładowanie...
ycipk-4b6z8u
Zdjęcie 123RF
Podziel się
Składniki
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • śmietana do podania
  • olej do smażenia
Przepis

Z mąki, mleka i jajka przygotuj ciasto takie jak na naleśniki (mleko możesz zastąpić wodą). Kapustę odciśnij i posiekaj. Wymieszaj ciasto z kapustą, masę dopraw solą i pieprzem. Możesz także dodać odrobinę mielonego kminku. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Ciepłe placuszki podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Fuczki mogą być również dodatkiem do mięsa lub ryby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-4b6z8u
ycipk-4b6z8u