Frytownica beztłuszczowa. Jedzmy smacznie i zdrowo także w święta

Pyszne frytki lub karp w zdrowszej wersji ucieszą smakiem i niższą zawartością tłuszczu. Ten efekt uzyskamy dzięki beztłuszczowej frytownicy. Z tym urządzeniem będziemy mogli sobie pozwolić na smaczne jedzenie o niższej wartości kalorycznej.

Frytownica niskotłuszczowa pomaga przygotować potrawy nie tylko z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | ROLAND ANCLA LEGASPI

Jak działa frytownica beztłuszczowa?

Frytownica beztłuszczowa bardziej przypomina działaniem mały piekarnik konwekcyjny, niż klasyczne urządzenie elektryczne do smażenia na rozgrzanym oleju. Wykorzystuje ciąg wirującego, gorącego powietrza, które zapewnia najpierw równomierne podgrzanie potrawy, a następnie jej opieczenie do momentu uzyskania pożądanego efektu. Zwana jest też frytownicą niskotłuszczową, bo dla smaku możemy dodać 1 łyżkę oleju na ok. 1 kg potrawy.

Warto wiedzieć, że przygotowanie potrawy w urządzeniu beztłuszczowym trwa nieco dłużej niż w zwykłym, bo ok. 20 do 30 minut, a smak przygotowanego posiłku nieco różni się od powszechnie znanego. Jednak przygotowane w ten sposób produkty równomiernie się rumienią, są chrupiące i zachowują znacznie więcej wartości odżywczych. Różnica w smaku jest delikatna i porównywalna do przygotowania jedzenia na beztłuszczowej patelni zamiast zwykłej. Te sprytne urządzenia do niedawna były dość drogie, ale teraz możemy kupić model o dużej mocy w cenie nawet do 200 zł.

Beztłuszczowe smażenie – postaw na gorące powietrze

Zarówno frytownice tradycyjne, do których wlewamy olej, jak i beztłuszczowe, mają określoną pojemność. Ważna jest pojemność zbiornika wyrażana w litrach: aby przygotować kilogram frytek z paczki lub frytki z kilograma ziemniaków (po obraniu) potrzebujemy frytownicy o pojemności minimum 1,8 l.

Frytownice — jedz zdrowiej także w święta

Niemal każdy kocha frytki. Złociste i smaczne ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą zapewnią nam: patelnia, piekarnik lub naczynie z gorącym, stale podgrzewanym olejem. Najszybciej i najprościej frytki przyrządzimy w dobrej frytownicy, ale coraz więcej osób rezygnuje z urządzeń do smażenia na głębokim tłuszczu na rzecz praktycznych i zdrowszych modeli wykorzystujących powietrze. Poza najchętniej wybieranymi ziemniakami możemy przygotować w nich wiele innych potraw: z warzyw, mięsa i owoców morza, a nawet wykorzystać je do przygotowania słodkości z kruchego ciasta.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów