Frytownica beztłuszczowa. Jedzmy smacznie i zdrowo także w święta
Pyszne frytki lub karp w zdrowszej wersji ucieszą smakiem i niższą zawartością tłuszczu. Ten efekt uzyskamy dzięki beztłuszczowej frytownicy. Z tym urządzeniem będziemy mogli sobie pozwolić na smaczne jedzenie o niższej wartości kalorycznej.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Jak działa frytownica beztłuszczowa?
Frytownica beztłuszczowa bardziej przypomina działaniem mały piekarnik konwekcyjny, niż klasyczne urządzenie elektryczne do smażenia na rozgrzanym oleju. Wykorzystuje ciąg wirującego, gorącego powietrza, które zapewnia najpierw równomierne podgrzanie potrawy, a następnie jej opieczenie do momentu uzyskania pożądanego efektu. Zwana jest też frytownicą niskotłuszczową, bo dla smaku możemy dodać 1 łyżkę oleju na ok. 1 kg potrawy.
Warto wiedzieć, że przygotowanie potrawy w urządzeniu beztłuszczowym trwa nieco dłużej niż w zwykłym, bo ok. 20 do 30 minut, a smak przygotowanego posiłku nieco różni się od powszechnie znanego. Jednak przygotowane w ten sposób produkty równomiernie się rumienią, są chrupiące i zachowują znacznie więcej wartości odżywczych. Różnica w smaku jest delikatna i porównywalna do przygotowania jedzenia na beztłuszczowej patelni zamiast zwykłej. Te sprytne urządzenia do niedawna były dość drogie, ale teraz możemy kupić model o dużej mocy w cenie nawet do 200 zł.
Beztłuszczowe smażenie – postaw na gorące powietrze
Zarówno frytownice tradycyjne, do których wlewamy olej, jak i beztłuszczowe, mają określoną pojemność. Ważna jest pojemność zbiornika wyrażana w litrach: aby przygotować kilogram frytek z paczki lub frytki z kilograma ziemniaków (po obraniu) potrzebujemy frytownicy o pojemności minimum 1,8 l.
Frytownice — jedz zdrowiej także w święta
Niemal każdy kocha frytki. Złociste i smaczne ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą zapewnią nam: patelnia, piekarnik lub naczynie z gorącym, stale podgrzewanym olejem. Najszybciej i najprościej frytki przyrządzimy w dobrej frytownicy, ale coraz więcej osób rezygnuje z urządzeń do smażenia na głębokim tłuszczu na rzecz praktycznych i zdrowszych modeli wykorzystujących powietrze. Poza najchętniej wybieranymi ziemniakami możemy przygotować w nich wiele innych potraw: z warzyw, mięsa i owoców morza, a nawet wykorzystać je do przygotowania słodkości z kruchego ciasta.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.