Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem

Roladki z ciasta francuskieto to doskonała przekąska nie tylko na imprezę. - Przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję - pisze autorka bloga "Krylowa Kuchnia".

Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanemFrancuskie ślimaczki z szynką i parmezanem
Redakcja

Składniki

  • duże opakowanie ciasta francuskiego - 375 g
  • 8 plastrów szynki
  • 12 plastrów sera gouda
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • sól i pieprz

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć na cieście plastry sera i szynki, posypać 3 łyżkami parmezanu. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i ostrym nożem pociąć na 2 cm plasterki. Ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia i posypać je pozostałym parmezanem. Piec przez 15 minut. Podawać na zimno lub ciepło.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości