Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem
Roladki z ciasta francuskieto to doskonała przekąska nie tylko na imprezę. - Przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję - pisze autorka bloga "Krylowa Kuchnia".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- duże opakowanie ciasta francuskiego - 375 g
- 8 plastrów szynki
- 12 plastrów sera gouda
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- bazylia suszona
- oregano suszone
- sól i pieprz
Przepis
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć na cieście plastry sera i szynki, posypać 3 łyżkami parmezanu. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i ostrym nożem pociąć na 2 cm plasterki. Ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia i posypać je pozostałym parmezanem. Piec przez 15 minut. Podawać na zimno lub ciepło.